Καίνε τον Πολύδωρα – Το ΣτΕ μπλόκαρε την “αλλαγή” στα κανάλια – Κερδισμένοι οι καναλάρχες

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έχει συγκαλέσει για το μεσημέρι της Δευτέρας νέα συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για να βρεθεί συναινετική λύση με τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλερόρασης – ΕΣΡ, αλλά όλα δείχνουν ότι το “τυρί Πολύδωρας” που έριξε η κυβέρνηση, δεν ρίχνει στη φάκα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εννοείται,

ούτε και πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που …έπαθαν ταράκουλο όταν άκουσαν το όνομα…

Το μεσημέρι της Δευτέρας επίσης έχει οριστεί συνάντηση Μητσοτάκη- Παυλόπουλου στο προεδρικό μέγαρο, όπου από πλευράς ΝΔ λένε ότι θα τεθούν από τον Πρόεδρο της ΝΔ ζητήματα που ανακύπτουν από τις «αντιθεσμικές ενέργειες και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη», με την επισήμανση ότι είανι «ανάγκη να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη, που επλήγη βάναυσα με το “νόμο – παρωδία” για τις τηλεοπτικές άδειες».

Η ΝΔ περιμένει από την κυβέρνηση να φέρει νέο νόμο με τον οποίο να καταργεί τον νόμο Παππά. «Χρειαζόμαστε νομοθετική ρύθμιση πριν συζητήσουμε για οποιοδήποτε άλλο θέμα. Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, χρειαζόμαστε νομοθετική ρύθμιση» λένε στελέχη της ΝΔ.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι διατεθειμένη να μπει στη συζήτηση για τη σύνθεση του ΕΣΡ αν δεν έχει καταργηθεί νωρίτερα από τη Βουλή ολόκληρο το πρώτο κεφάλαιο του “νόμου – παρωδία” για τις τηλεοπτικές άδειες, με το οποίο υπεκλάπησαν οι αρμοδιότητες για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου που ρητά το Σύνταγμα τις αναθέτει στην ανεξάρτητη αρχή» σημειώνουν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ.

Οι δημόσιες διαβεβαιώσεις του υπουργού Επικρατείας Ν.Παππά ότι οι αρμοδιότητες περνούν στο ΕΣΡ πλέον μετά την απόφαση του ΣτΕ δεν γίνονται πιστευτές από τη ΝΔ…

Ν. Παππάς: Η αρμοδιότητα του όποιου διαγωνισμού στο ΕΣΡ

Η Νέα Δημοκρατία τέλος, επίσης προαναγγείλει ότι θα καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου για την «επαναφορά στο ΕΣΡ του συνόλου των αρμοδιοτήτων», ευθύς μόλις γίνει γνωστή και καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ.

Αλλά και το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει καθαρά, όπως και το ΠΟΤΑΜΙ, την επιλογή Πολύδωρα. Μάλιστα, οι δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΤ ο κ.Πολύδωρας, έγιναν το κόκκινο πανί…

Πολύδωρας: Τιμητική πρόταση από τον Αλέξη Τσίπρα – Η ηγετική ομάδα της ΝΔ με συκοφαντεί

«Οι σημερινές δηλώσεις του κ Πολύδωρα είναι ένας ακόμη λόγος να μην τον ψηφίσουμε» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, σχολιάζοντας τη συνέντευξη που παραχώρησε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΕΣΡ στη ΕΡΤ. Ο κ. Χρηστίδης σημειώνει ότι «πέρα από το παρελθόν του, ο πρόεδρος του ΕΣΡ δε μπορεί να παριστάνει τον κομματικό παράγοντα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο», ενώ υπογράμμισε ότι απαιτείται άμεσα μια άλλη συναινετική λύση. Τόνισε, επίσης, ότι τίποτα άλλο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, παρά η επιστροφή των αρμοδιοτήτων των τηλεοπτικών αδειών στο ΕΣΡ.

ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΝΔ….

Από την πλευρά τους, κυβερνητικές πλευρές, βλέποντας ότι το σενάριο “Πολύδωρας” δεν προχωρεί, αυτό που μέχρι τέλους θα επιδιώξουν είναι, να περάσει μια ρύθμιση και να πληρώνουν στο εξής τα κανάλια ετήσιο ενοίκιο για τις συχνότητες που θα κατέχουν προσωρινά, έως ότου πραγματοποιηθεί νέος διαγωνισμός.
Αντίρρηση σε αυτό, δεν αναμένεται να έχουν και πλευρές της ΝΔ.

Τα δύο μεγάλα κόμματα, γνωρίζουν ότι…κούρασαν τον κόσμο με το θέμα “κανάλια” και αν μη τι άλλο, επιθυμούν να πουν στον κόσμο τους ότι οι καναλάρχες θα πληρώνουν το …κάτι τις τους.

Βέβαια, το θέμα “ενοίκιο”, για πόσους, ποιούς και πόσο, είναι πολύ σύνθετο, καθώς υπάρχουν νομικές πλευρές που υποστηρίζουν ότι η απόφαση του ΣτΕ στις λεπτομέρειές της, που θα φανούν όταν αυτή καθαρογραφεί, δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, καθώς μόνο το ΕΣΡ θα μπορούσε να πάρει μια τέτοια, προσωρινή έστω απόφαση.

Μιλώντας για τη διάταξη που ρυθμίζει το θέμα των τηλεοπτικών αδειών στο μεταβατικό στάδιο μέχρι τη συγκρότηση του ΕΣΡ ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης Λ. Κρέτσος είπε ότι «σύμφωνα με την αρχή της ισότιμης μεταχείρισης βεβαίωση προσωρινής λειτουργίας μπορεί να λάβει όποιος ανταποκρίνεται στα δικαιολογητικά του νόμου 4339 που δεν έχει καταργηθεί». Εξειδικεύοντας είπε ότι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι «βεβαίωση μπορεί να πάρει όποιος μπορεί να εκπληρώσει προϋποθέσεις όπως τραπεζική και ασφαλιστική ενημερότητα ή να έχει 400 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης σε διάστημα 3 μηνών όπως προβλέπει ο νόμος».

«Εάν εκπληρούν όλες τις προϋποθέσεις και καταθέσουν εύλογο τίμημα θα μπορούν να ανοίξουν κανάλι και οι κ.κ. Σαββίδης και Μαρινάκης» συμπλήρωσε ο κ. Κρέτσος.

ΟΙ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣΌλοι ανεξαιρέτως, άσχετα αν δεν το λένε, είναι…περιχαρείς με την απόφαση του ΣτΕ.-Οι νέοι, (Μαρινάκης, Σαββίδης) μπορεί να γκρινιάζουν γιατί πήραν μέρος σε ένα διαγωνισμό που είναι σαν να μην έγινε ποτέ, προσφέροντας μάλιστα τεράστια ποσά, αλλά τώρα είναι σίγουροι πως η επανάληψη του διαγωνισμού θα τους στοιχίσει πολύ λιγότερο. Περιμένουν βέβαια να δουν το πότε και πως θα πάρουν πίσω την προκαταβολή που έδωσαν…– Οι παλαιοί καναλάρχες που πήραν άδεια και με τον διαγωνισμό (Αλαφούζος, ΑΝΤ-1), απλά πανηγυρίζουν γιατί ΚΑΙ κανάλι έχουν, ΚΑΙ τα λεφτά τους θα πάρουν πίσω, αλλά και στον επόμενο διαγωνισμό θα πληρώσουν ελέχιστα μπροστ΄πα σε αυτά που πλήρωσαν τώρα.– Οι παλαιοί καναλάρχες, Βαρδινογιάννης και Κοντομηνάς, επίσης πανηγυρίζουν, γιατί λεφτά δεν έδωσαν, κανάλια έχουν (STAR, ALPHA) και είναι μέσα στην αγορά, όταν οι “αντίπαλοί τους”, είτε δεν έχουν κανάλια, είτε έχουν, αλλά περιμένουν πίσω τα λεφτά τους.

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις ξεκίνησαν το Σάββατο, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προτείνει τον Βύρωνα Πολύδωρα για πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Μάλιστα, ο κ. Πολύδωρας είχε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση στο Μέγαρο Μαξίμου…

Keywords
Τυχαία Θέματα