ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΩΝ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές – Να υπάρξει εθνική συνεννόηση

[UPD] Μετά τον Κώστα Σημίτη και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τονίζει με παρέμβασή του την ανάγκη συνεννόησης όλων των πολιτικών αρχηγών.

Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. – σε συνέντευξη η οποία θα προβληθεί σήμερα το βράδυ (21:00) στο κανάλι της Βουλής – αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επιστροφή Καραμανλή από την εξορία μετά την πτώση της χούντας, σημειώνει ότι ο ίδιος είχε προετοιμάσει από καιρό την επιστροφή του, εκτιμώντας ότι αν επικρατούσε η πρόταση σχηματισμού κυβέρνησης υπό τον Γ. Μαύρο θα επικρατούσε χάος. Θεωρεί

ότι μία από τίς αδυναμίες της Μεταπολίτευσης ήταν και το Σύνταγμα και πιο συγκεκριμένα οι διατάξεις περί εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας» υποστηρίζει ο Κ. Μητσοτάκης, «πρέπει να εκλέγεται από τον λαό έτσι ώστε η κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση με ευρωπαϊκή προοπτική πρέπει να συνεχίζει απερίσπαστη το έργο της.» Εκφράζει την άποψη ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές αυτή την ώρα και ότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την τετραετία.

Τονίζει δε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, θυμίζοντας τις συζητήσεις συνεννόησής τους με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Χαρίλαο Φλωράκη κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας Ζολώτα.

Κ. Σημίτης στο CNBC: «Σοφή η κίνηση Σαμαρά – Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για σταθερότητα» [VIDEO]

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την σταθερότητα. Πρέπει να προχωρήσουμε σε εκλογές» δήλωσε ο Κώστας Σημίτης μιλώντας στο CNBC.

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε «σοφή» την κίνηση Σαμαρά να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής προέδρου. «Ήταν σοφή κίνηση γιατί υπήρχε διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές για τον τερματισμό του μνημονίου. Οι Ευρωπαίοι και εκτιμώ δικαίως, δεν ήθελαν να υπογράψουν μία τελική συμφωνία χωρίς να γνωρίζουν τι θα γίνει πολιτικά στην Ελλάδα. Έτσι, επειδή ήξεραν ότι θα γίνουν εκλογές – λόγω της προεδρίας- νόμιζαν, επαναλαμβάνω δικαίως, ότι θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα χρόνο δύο μηνών για να βάλει σε τάξη την πολιτική της κατάσταση».

«Τώρα η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να εκλέξει πρόεδρο, να προχωρήσει σε εκλογές, να έχει μία νέα κυβέρνηση και η νέα κυβέρνηση θα συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού χρέους» δήλωσε ο κ. Σημίτης και συμπλήρωσε: «Εάν δεν γίνουν αυτά, τότε θα υπάρξει μία κατάσταση όπου κανείς δεν θα γνώριζε τι θα γίνει και κρίση – και η κρίση δεν είναι καλό πράγμα»

Ερωτηθείς για το μέλλον των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, ο κ. Σημίτης σχολίασε: «Εάν η παρούσα κυβέρνηση αποκτήσει ξανά πλειοψηφία και θελήσει να συνεχίσει την υφιστάμενη πολιτική με την Ευρωπαϊκή Ένωση, νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ θετικό σε ότι αφορά το θέμα του χρέους, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να τελειώσει αυτή η συζήτηση. Εάν όμως, εκλεγεί ένα κόμμα που δεν δέχεται τις υφιστάμενες συνθήκες και θέλει να αλλάξει πολλά σημεία των δανειακών συμβάσεων τότε θα δημιουργηθεί μεγαλύτερη αστάθεια».

Εκτίμησε μάλιστα πως για να πετύχει το στοίχημα του κ. Σαμαρά η Τρόικα θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη επιείκεια στην Ελλάδα. «Μετά τις εκλογές, νομίζω πως η Τρόικα και η Γερμανία θα είναι πιο έτοιμες να βρουν νέους τρόπους που δεν θα είναι τόσο αυστηροί για την Ελλάδα» κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.

Κ. Σημίτης στο LSE: Δεν υπάρχουν 180 για Πρόεδρο – Εκλογές τον Φεβρουάριο

Ο πρώην Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης από το Λονδίνο εκτίμησε ότι η παρούσα Βουλή δεν θα εκλέξει Πρόεδρο και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.

Ο πρώην Πρωθυπουργός, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα, χαρακτήρισε συγκεκριμένα «μη ρεαλιστική την προοπτική να συγκεντρώσει η συγκυβέρνηση τις απαιτούμενες 180 ψήφους και να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας η παρούσα Βουλή και εκτίμησε ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές τον Φεβρουάριο».

Τη δήλωση αυτή, έκανε σε εκδήλωση του LSE στο Λονδίνο για την παρουσίαση του νέου βιβλίου – απαντώντας σε ερώτηση για τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα