ΚΩΝ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη – “Εύκολο να λυθούν τα θέματα Ελλάδας – Τουρκίας”

Τα διμερή προβλήματα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία δεν είναι δύσκολο να λυθούν, αρκεί οι δύο χώρες να έχουν αποφασισμένες κυβερνήσεις, τόνισε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη…

«Οι διμερείς μας διαφορές, στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει αναπτυχθεί, είναι δυνατόν, θα τολμούσα να πω είναι εύκολο, να αντιμετωπιστούν στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, αρκεί να υπάρχουν κατά την ίδια χρονική περίοδο και στις δύο όχθες του Αιγαίου ισχυρές και αποφασισμένες κυβερνήσεις».
Ο πρώην πρωθυπουργός,

που μίλησε στη λέσχη Bab-i-Ali (=υψηλή πύλη) στην Κωσταντινούπολη, αναφέρθηκε και στο Κυπριακό: «έχουν χαθεί πολλές ευκαιρίες, θα σας εκπλήξω όμως λέγοντάς σας πως σήμερα το θέμα είναι περισσότερο ώριμο παρά πότε. Η λύση του Κυπριακού, στη βάση ενός ενιαίου κράτους, μιας δικοινοτικής ομοσπονδίας, αποτελεί όχημα για την περαιτέρω προσέγγισή των δύο λαών μας. Στα μικρά όρια της Κύπρου, μπορεί και πρέπει να χωρέσει ένα μεγάλο δίδαγμα: πως Έλληνες και Τούρκοι μπορούν να μάθουν να ζούνε μαζί, με ασφάλεια και ευημερία. Οι δύο μας μητέρες πατρίδες θα αποκομίσουν έτσι πολλαπλά οφέλη» υπογράμμισε.

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες χρόνων για την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών. «Πίστευα και πιστεύω πως μπορούμε και πρέπει να ζήσουμε μαζί, ειρηνικά και φιλικά. Είναι μια πολιτική που, σήμερα, διαπιστώνω με ικανοποίηση, πως δικαιώνεται και στις δύο χώρες. Έχω αγωνιστεί για πάνω από μισό αιώνα για την ομαλοποίηση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων».

«Σε έναν κόσμο που γύρω μας αλλάζει, ωφελεί και την Ελλάδα και την Τουρκία να διαμορφώσουν ένα σταθερό περιβάλλον πολυεπίπεδης συνεργασίας και ουσιαστικής φιλίας στις διμερείς τους σχέσεις.
Χαίρομαι γιατί, ως πρωθυπουργός, κατάφερα αυτή την πολιτική να την καταστήσω εθνική στρατηγική», σημείωσε στην ο μιλία του ο κ. Μητσοτάκης.

Ακόμη, είπε ότι επιμένει στην ανάγκη για ρεαλισμό, διότι η εξωτερική πολιτική δυστυχώς προσφέρεται για εσωτερική πολιτική εκμετάλλευση, με την εύκολη έξαψη των παθών, τη στρέβλωση και ιδιοποίηση των εθνικών αξιών. Το έχουμε πληρώσει αυτό ακριβά στην Ελλάδα, το έχετε πληρώσει και εσείς στην Τουρκία. Όπως έχουμε πληρώσει ακριβό τίμημα από τις παρεμβάσεις τρίτων, οι οποίοι εύλογα προωθούν τα δικά τους συμφέροντα, κάποιες φορές δε, εις βάρος των δικών μας».

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να γυρίσουν νέα σελίδα και να γράψουν νέα κεφάλαια στην ιστορία των δύο λαών. «Άνθρωποι δημιούργησαν τα προβλήματα και άνθρωποι θα τα λύσουν. Οφείλουν, βεβαίως, οι εκατέρωθεν λήπτες των αποφάσεων να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους με γενναιότητα. Διότι ο σύγχρονος πατριωτισμός εδράζεται στην προώθηση των πραγματικών συμφερόντων των λαών, μακριά από τη στείρα άρνηση και τις ιδεοληψίες του παρελθόντος. Ο σύγχρονος πατριωτισμός συνδέεται με τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία. Ο σύγχρονος πατριωτισμός ισοδυναμεί με το ορθό και το δίκαιο».
Να σημειωθεί ότι ο στενός συνεργάτης του προέδρου Τουργκούτ Οζάλ, Μπουλέντ Ακαρτσαλί, χαρακτήρισε την ομιλία «ιστορική», και «σταθμό στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα