Κ. Μίχαλος: Η πόλη αλλάζει πρόσωπο με το “Έργο Αθήνα”

Για τα έργα στήριξης της επιχειρηματικότητας που υλοποιούνται στο πλαίσιο του “Έργο Αθήνα” μίλησε ο πρόεδρος ΚΕΕ & ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος στη συνέντευξη Τύπου της εκδήλωσης του Δήμου Αθηναίων “Δήμος Αθηναίων και Επιχειρηματικότητα”.

“Το Πρόγραμμα ΄Έργο Αθήνα΄ είναι μια πρωτοβουλία που βοηθά την Αθήνα

να αλλάξει πρόσωπο, στηριζόμενη στη συνένωση δυνάμεων και στην κινητοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου της”, ανέφερε.

Αναλυτικά, ο κ. Μίχαλος ανέφερε τα εξής:

«Η Αθήνα είναι μια πόλη με τεράστια αναγνωρισιμότητα διεθνώς, μια πόλη με ιστορία χιλιετιών και κληρονομιά οικουμενικής σημασίας.

Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ήταν εκείνο το καλοκαίρι, που η Αθήνα έδειξε σε όλο τον κόσμο τις δυνατότητές της. Έδειξε το πρόσωπο μιας σύγχρονης, δυναμικής, φιλόξενης μητρόπολης, η οποία μπορεί να δημιουργεί ευκαιρίες, να προσελκύει επισκέπτες και επενδυτές, μπορεί να λειτουργεί ως οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, δυστυχώς, η εικόνα αυτή άλλαξε. Η Αθήνα του 2014 φέρει τα σημάδια μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης. Η ύφεση, σε συνδυασμό με τη διόγκωση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης, την αύξηση της εγκληματικότητας, τους συνεχείς αποκλεισμούς του κέντρου, αλλά και τα επεισόδια βίας και τις καταστροφές που αποτέλεσαν δυστυχώς συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, δημιούργησαν μια κατάσταση σχεδόν αβίωτη. Μια κατάσταση που είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες επιχειρήσεις να κλείσουν, να γκετοποιηθούν και να ερημώσουν περιοχές που κάποτε έσφυζαν από δραστηριότητα -και βεβαίως, να τρωθεί η εικόνα και η ελκυστικότητα της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού.

Εδώ και χρόνια προσπαθούμε να μεταφέρουμε τη φωνή αγωνίας του επιχειρηματικού κόσμου, να προτείνουμε και να συνεργαστούμε για να βρεθούν λύσεις. Πολλές φορές κατηγορηθήκαμε ότι μιλάμε εκ μέρους μερικών καταστηματαρχών. Ωστόσο είναι προφανές ότι αυτή η προσπάθεια, η προσπάθεια να ξαναδώσουμε ζωή στις επιχειρήσεις της Αθήνας, αφορά ένα πολύ ευρύτερο σύνολο. Αφορά χιλιάδες εργαζόμενους, προμηθευτές, ανθρώπους των οποίων η δουλειά και το εισόδημα εξαρτώνται από την κίνηση και τη ρευστότητα στην αγορά της πόλης. Αφορά εν τέλει τους πολίτες της Αθήνας, τους δημότες και τους κατοίκους. Το δικαίωμά τους να ζουν σε έναν τόπο που αναπτύσσεται, βελτιώνεται, δημιουργεί πόρους και ευκαιρίες. Και όχι σε μια πόλη που μετατρέπεται σταδιακά σε φάντασμα.

Με αυτό το σκεπτικό, δεχθήκαμε με χαρά και προθυμία να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα «Έργο Αθήνα», που υλοποιείται από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων. Πιστεύουμε ότι η οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη της Αθήνας περνά μέσα από τη στήριξη και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικής δράσης. Με έμφαση στις καινοτόμες ιδέες, στις πρωτοβουλίες νέων ανθρώπων, στην ανάδειξη και στην αξιοποίηση των μοναδικών πλεονεκτημάτων της πόλης.

Η δράση την οποία έχουμε αναλάβει αφορά τη δημιουργία και λειτουργία θερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας, όπου θα φιλοξενηθούν νεοφυείς επιχειρήσεις, για χρονικό διάστημα ως 18 μηνών. Στις επιχειρηματικές ομάδες που θα επιλεγούν, θα παρέχουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια όλων των σταδίων δημιουργίας νέας επιχείρησης. Παράλληλα θα υποστηρίξουμε τη βελτίωση των δεξιοτήτων επιχειρηματικότητας των συμμετεχόντων, αλλά και τη δικτύωσή τους, με σκοπό την εξασφάλιση της απαιτούμενης αρχικής χρηματοδότησης.

Πιστεύουμε ότι η δράση αυτή έχει όλες τις προϋποθέσεις να πετύχει. Και ότι θα έχουμε τη χαρά να δούμε τις ιδέες νέων ανθρώπων να παίρνουν ζωή. Να μετατρέπονται σε επιχειρηματικά σχέδια και σε δραστηριότητες που θα παράγουν αξία για τους ίδιους και για την πόλη.

Το Πρόγραμμα «Έργο Αθήνα» είναι μια πρωτοβουλία που βοηθά την Αθήνα να αλλάξει πρόσωπο, στηριζόμενη στη συνένωση δυνάμεων και στην κινητοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου της.

Και γι’ αυτό θα επιδιώξουμε να κάνουμε τη συμμετοχή μας όσο το δυνατόν πιο ουσιαστική και αποτελεσματική. Ήδη μελετάμε και σχεδιάζουμε την υλοποίηση μιας ακόμη δράσης, η οποία θα αφορά την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών πρακτικών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ελπίζω ότι και αυτή θα προχωρήσει σύντομα και θα συμβάλει στη συνολική αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Η επιτυχία των στόχων του «Έργο Αθήνα» θα είναι μια επιτυχία όχι μόνο για τη δημοτική αρχή ή για τους φορείς που συμμετέχουν. Θα είναι επιτυχία για την πόλη και για όλους όσοι επιχειρούν, εργάζονται και ζουν σε αυτή.

Είναι μια σημαντική πρόκληση, στην οποία πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε».

Original article: Κ. Μίχαλος: Η πόλη αλλάζει πρόσωπο με το “Έργο Αθήνα”.

Keywords
Τυχαία Θέματα