ΙΤΑΛΙΑ: Στα ύψη το πολιτικό ρίσκο και ο φόβος για τραπεζική κρίση

12:59 5/7/2016 - Πηγή: BankWars

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Ιταλία, τόσο σε πολιτικό όσο και σε τραπεζικό επίπεδο. Η προειδοποίηση της ΕΚΤ προς την Monte dei Paschi di Siena για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 30% έως το 2019, οδηγεί τη μετοχή της σε πτώση 9%.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας έχει υποχωρήσει άνω του 70% από τις αρχές

του 2016. Όπως αποκαλύπτει η La Stampa, η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει ένεση ρευστότητας στην Monte dei Paschi, ύψους έως τρία δισ. ευρώ.

η Ιταλία σχεδιάζει να κάνει χρήση του άρθρου 32 της ευρωπαϊκής οδηγίας για την εκκαθάριση των τραπεζών, το οποίο επιτρέπει μια προσωρινή κρατική βοήθεια, σε περίπτωση που βρίσκεται προ του κινδύνου να αποτύχει στα επόμενα stress tests των ευρωπαϊκών αρχών.

Το σχέδιο περιλαμβάνει αγορά μετατρέψιμων ομολόγων από το κράτος και κεφαλαιακή ένεση έως 3 δισ. ευρώ από το ταμείο Atlante.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο της Ρώμης για ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών με 40 δισ. ευρώ, έχει απορριφθεί από Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Σε πολιτικό επίπεδο, οι αναλυτές της Citigroup χαρακτηρίζουν το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου για τη συνταγματική αναθεώρηση, τον μεγαλύτερο πολιτικό κίνδυνο για την Ευρώπη μετά το Brexit.

Και αυτό γιατί ενδεχόμενο ήττα Ρέντσι θα οδηγήσει στην παραίτησή του, βυθίζοντας την Ιταλία σε πολιτική κρίση, την ώρα που ενισχύεται το ευρωσκεπτικιστικό κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέμπε Γκρίλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα