Ιταλία: Προς “σύγκρουση” για το έλλειμμα με Βρυξέλλες – Στα δύο η κυβέρνηση

Η Ιταλία επανέρχεται στην πρώτη θέση, όσον αφορά στις ανησυχίες των αγορών για το πως θα εξελιχθεί η “κόντρα” της κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες και την ΕΚΤ σχετικά με το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2019, προσχέδιο του οποίου θα πρέπει να εγκρίνει έως τις 27/9 η κυβέρνηση.

Τη στιγμή που οι Βρυξέλλες στέλνουν σαφές μήνυμα ότι σε καμία περίπτωση

δεν θα πρέπει η Ιταλία να εκτροχιαστεί δημοσιονομικά και να παύσει να εξυπηρετεί “σωτά” το δημόσιο χρέος της, στους κόλπους της ιταλικής κυβέρνησης υπάρχει “διχασμός”.”Διαιτητής”, ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte…

Ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria είναι αποφασισμένος να ορίσει ως «ταβάνι» το 1,6% του ΑΕΠ για το έλλειμμα του 2019, όπως “συνιστούν” οι Βρυξέλλες. Αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ignazio Visco, έχει προειδοποιήσει τη κυβέρνηση για μια αρνητική αντίδραση της αγοράς και ένα «μη βιώσιμο» χρέος, εάν ο προϋπολογισμός του 2019 περιλαμβάνει αυξήσεις δημοσίων δαπανών και σχέδια για διεύρυνση του ελλείμματος.

Αντίθετα, οι “στυλοβάτες” της κυβέρνησης Matteo Salvini και Luigi Di Maio, προκειμένου να ικανοποιήσουν μέρος έστω των προεκλογικών υποσχέσεων των κομμάτων τους, της Λέγκας και των “5 Αστέρων”, επιμένουν ότι το ύψος του ελλείμματος θα πρέπει να ξεπεράσει το 2%.

«Θα κάνουμε έναν θαρραλέο προϋπολογισμό, το έλλειμμα δεν αποτελεί πρόβλημα», δήλωσε ο Salvini στην εφημερίδα Corriere della Sera σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Φωτιά στο όλο σκηνικό έβαλαν οι δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Paolo Savona, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της RAI, είπε ότι “Αν και η κυβέρνησή μας είναι δεσμευμένη προς το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, η Ιταλία θα πρέπει να είναι έτοιμη και για ένα σενάριο εξόδου από το ευρώ”.

Keywords
Τυχαία Θέματα