ΙΤΑΛΙΑ: Πλήρες αδιέξοδο στην εκλογή Προέδρου! Πέντε σενάρια και πως επηρεάζουν το ευρώ

Ακαρπες είναι οι μεχρι στιγμής ψηφοφορίες της ιταλικής Βούλης για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η αδυναμία ανάδειξης νέου προέδρου της Δημοκρατίας στις δύο πρώτες ψηφοφορίες που διεξήχθησαν χθες χρεώνεται ως βαριά ήττα στον Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ο οποίος ρίσκαρε ακόμη και τη διάσπαση της κεντροαριστεράς επιλέγοντας τον Φράνκο Μαρίνι και κάνοντας συμφωνία για την εκλογή του με την μπερλουσκονική δεξιά, τη Λέγκα του Βορρά και τον Μάριο Μόντι.

Ο 80χρονος Μαρίνι απέτυχε να αποσπάσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων, δηλαδή 672 θετικές ψήφους σε σύνολο 1.007 βουλευτών, γερουσιαστών

και εκπροσώπων των περιφερειών, στις πρώτες δύο ψηφοφορίες, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει 521 ψήφους, που είναι μόλις 20 περισσότερες από την απόλυτη πλειοψηφία.

Η δημόσια τηλεόραση Rai μεταδίδει πως τις τελευταίες ώρες αυξάνονται οι πιθανότητες να προταθεί ως διέξοδος, η υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

Σε αυτή την υποψηφιότητα όμως ο Μπερλουσκόνι δεν πρόκειται να δώσει ποτέ την συγκατάθεσή του.

Οι εκτιμήσεις της Citibank

Η Citi κατατάσσει τα πιθανά αποτελέσματα της ψηφοφορίας αναλόγως του πως θα επηρεάσουν το ευρώ –από το θετικότερο σενάριο μέχρι το αρνητικότερο:

1) Τζουλιάνο Αμάτο: Η εκλογή του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, κ. Αμάτο, θα ήταν η θετικότερη εξέλιξη για το ευρώ, διότι θα θεωρούνταν ότι με την εκλογή του αυξάνονται οι πιθανότητες δημιουργίας ενός συνασπισμού μεταξύ της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς.

2) Φράνκο Μαρίνι: Νίκη του πρώην κοινοβουλευτικού εκπροσώπου θα εκλαμβάνονταν ως ένδειξη ότι τα δυο βασικά κόμματα της Ιταλίας θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού σύντομα, κάτι που θα λειτουργούσε υποστηρικτικά για το ευρώ.

3) Ρομάνο Πρόντι: Εκλογή του πρώην πρωθυπουργού δεν θα ήταν απαραίτητα υπερβολικά θετική για το ευρώ, δεδομένου ότι θα μπορούσε να δείξει τις δυσκολίες στον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες γενικές εκλογές ίσως και στα τέλη Ιουνίου.

4) Η Έμα Μπονίνο θα ήταν μια ακόμα συμβιβαστική λύση, η οποία θα είχε στήριξη από την κεντροαριστερά του Μπεράνι και από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Και σε αυτή την περίπτωση, εάν εκλεγεί ενδέχεται να συνεχίσουν να αιωρούνται τα σενάρια για νέες εκλογές, κάτι που θα είναι λιγότερο υποστηρικτικό για το ευρώ.

5)Η Μιλένα Γκαμπανέλι προτάθηκε πρόσφατα από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων ως υποψήφια του κόμματος για την προεδρεία της Ιταλίας. Αν και προς το παρόν δεν φαίνεται πως το Κίνημα θα εξασφαλίσει τις ψήφους για την εκλογή της υποψήφιάστ του, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της έκπληξης. Η Citi εκτιμά πως εκλογή της Γκαμπανέλι θα είναι το χειρότερο αποτέλεσμα σε ότι αφορά το ευρώ, καθώς θα τονίσει το πολιτικό αδιέξοδο της Ρώμης, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τον κίνδυνο νέων εκλογών τον Ιούνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα