ΙΤΑΛΙΑ: Πάει στο προεδρικό μέγαρο ο Μπερσάνι με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά

Νέα συνάντηση με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο θα έχει το βράδυ της Πέμπτης ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

«Μέχρι σήμερα το βράδυ θα έχω μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο» δήλωσε ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, μετά την λήξη της συνάντησής του με ηγετικά κομματικά στελέχη.

«Υπάρχουν ακόμη περιθώρια για την εξεύρεση λύσης. Άλλωστε, πολύ συχνά οι πιο κρίσιμες υποθέσεις λύνονται την τελευταία στιγμή», δήλωσε από την πλευρά του ο Λουίτζι Τζάντα, πρόεδρος της ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος στη Γερουσία.

Τα πιθανότερα σενάρια είναι είτε

ο κ. Μπερσάνι να παραδώσει την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, είτε να ζητήσει από τον ιταλό πρόεδρο να εξακριβώσει στην Γερουσία αν κατάφερε να εξασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία.

Πιθανή θεωρείται επίσης και μία προσπάθεια του κ. Ναπολιτάνο να επιτύχει τον σχηματισμό «κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής» ή «κυβέρνησης ειδικού σκοπού», καθώς και η ανάθεση εντολής σχηματισμού σε πρόσωπο το οποίο να μην προέρχεται από κάποιο πολιτικό κόμμα.

Η τέταρτη εναλλακτική είναι μια νέα προσφυγή στις κάλπες είτε τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου είτε τον Οκτώβριο.

Η θητεία του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας λήγει στις 15 Μαΐου και το ιταλικό κοινοβούλιο θα πρέπει να εκλέξει το διάδοχό του, καθώς ο κ. Ναπολιτάνο έχει δηλώσει ότι δεν θα τον ενδιέφερε μία ανανέωση της θητείας του.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα