ΙΤΑΛΙΑ: Δεκτή η παραίτηση Λέτα – Ραγδαίες εξελίξεις – Ανοίγει ο δρόμος για Μ. Ρέντσι – Τι λένε οι αναλυτές

[UPD] Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο δήλωσε ότι έκανε αποδεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα.

Όπως είπε, οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το Σάββατο.

Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αναμένεται να λάβει ο ηγέτης της κεντροαριστεράς, Ματέο Ρέντσι.

Η Ιταλία της κρίσης αναμένεται να αποκτήσει τον τέταρτο πρωθυπουργό σε διάστημα μόλις τεσσάρων χρόνων. Στόχος του Ρέντσι είναι να κυβερνήσει τη χώρα μέχρι το 2018 και με στοχευμένες μεταρρυθμίσεις να την βάλει και πάλι σε τροχιά

ανάπτυξης. Όπως τόνισε, η Ιταλία χρειάζεται μια ριζική αλλαγή.

Θετικοί οι αναλυτές

Οι αναλυτές φαίνεται να τηρούν θετική στάση για τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

«Ο διορισμός του Ρέντσι κρίνεται θετικός. Είναι ένας νέος πολιτικός που μπορεί να προχωρήσει σε αποφασιστικές ενέργειες», σχολίασε ο Patrick Jacq της BNP Paribas. «Φαίνεται πως έχει ισχυρότερη στήριξη από την πλειοψηφία και είναι πιο ικανός να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις… Δεν πρόκειται για πολιτική αβεβαιότητα. Τουναντίον, η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία είναι πλέον πιο ξεκάθαρη», συμπλήρωσε.
Trader δήλωσε πως η όποια πτώση στις τιμές των ομολόγων της Ιταλίας θα αποτελέσει αγοραστική ευκαιρία, καθώς κρίνει πως η αλλαγή στην ηγεσία της χώρας είναι «μεσοπρόθεσμα θετική».

«Η βασική προσδοκία είναι ότι ο πρόεδρος θα διορίσει τον Ρέντσι για να προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση», σημείωσε ο αναλυτής της KBC Bank Mathias Van Der Jeugt. «Είναι ξεκάθαρο πως οι αγορές έχουν εμπιστοσύνη ότι ο Ρέντσι μπορεί να καταφέρει να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Η είδηση, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, είναι θετική. Το εάν θα μπορέσει να ρίξει τις αποδόσεις πολύ χαμηλότερα είναι άλλο θέμα».

«Πριν από μερικά χρόνια, εν μέσω της κρίσης, όταν είχαμε πολιτικά προβλήματα, ασκούνταν σημαντικές ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις», υπενθύμισε ο αναλυτής της ICAP, Philip Tyson. «Με βάση αυτά που έχουν συμβεί στο παρελθόν, πρέπει κανείς να αναρωτηθεί εάν αυτό θα είναι βιώσιμο. Όμως νομίζω πως οι αγορές το βλέπουν από την άποψη ότι, από όσους είναι διαθέσιμοι αυτήν τη στιγμή, (ο Ρέντσι) προσφέρει τις περισσότερες προοπτικές».

Σημειώνεται πως η Moody’s αναμένεται να επανεξετάσει σήμερα την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας, στο πλαίσιο των νέων ευρωπαϊκών κανονισμών που αναγκάζουν τους οίκους αξιολόγησης να δημοσιεύουν ημερολόγιο για το πότε μπορεί να προχωρήσουν σε προσαρμογές της άποψής τους για τα κράτη. Οι αναλυτές δεν αναμένουν να υπάρξει αλλαγή στην αξιολόγηση ή στο outlook της Ιταλίας. Η αξιολόγηση που έχει δώσει η Moody’s για την Ιταλία είναι Baa2, ενώ η S&P την αξιολογεί με ΒΒΒ και η Fitch με ΒΒΒ+ (όλες με αρνητικό outlook).

Νωρίτερα μεταδίδαμε:
Παραιτήθηκε ο Ενρίκο Λέτα – Ανοίγει ο δρόμος για τον Ματέο Ρέντσι

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ματέο Ρέντσι, καθώς υπέκυψε στις ισχυρές πιέσεις.

Καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισε η κεντρική επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd), η οποία νωρίτερα στήριξε την πρότασή του Ματέο Ρέντσι για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης με τετραετή θητεία με 136 θετικές ψήφους, 16 αρνητικές και δύο αποχές.

Original article: ΙΤΑΛΙΑ: Δεκτή η παραίτηση Λέτα – Ραγδαίες εξελίξεις – Ανοίγει ο δρόμος για Μ. Ρέντσι – Τι λένε οι αναλυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα