ΙΣΠΑΝΙΑ: Το σοσιαλιστικό κόμμα “έδιωξε” τον Πέδρο Σάντσεθ – Ανοίγει ο δρόμος για κυβέρνηση Ραχόι…

Την παραίτησή του υπέβαλε ο γενικός γραμματέας των Ισπανών Σοσιαλιστών – PSOE, Πέδρο Σάντσεθ, ανοίγοντας το δρόμο για σχηματισμό κυβέρνησης από τον Μάριο Ραχόι. 133 μέλη της ομοσπονδιακής επιτροπής του κόμματος (έναντι 109), επέμειναν ότι το κόμμα πρέπει να διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης απέχοντας από την ψηφοφορία για την χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης στο Λαικό Κόμμα – PP του Ραχόι, καθώς η χώρα δεν μπορεί να πάει σε τρίτες εκλογές

μέσα σε ένα χρόνο.

«Πίστευα πάντα ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα έπρεπε να προσφέρει μια εναλλακτική, δυστυχώς αυτό δεν ήταν δυνατόν… Είμαι υπερήφανος για την θητεία μου ως γενικός γραμματέας και υποβάλλω την παραίτησή μου. Ήταν τιμή μου», δήλωσε ο Σάντσεθ.

Ο Σάντσεθ δεν επιθυμούσε το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τον Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα (PP) κι έχει αποτρέψει τις επανειλημμένες προσπάθειες να αποκτήσει η χώρα νέα κυβέρνηση.

Oι εσωκομματικοί του αντίπαλοι πίεζαν τον ηγέτη των Σοσιαλιστών να άρει το βέτο του σε μια νέα κυβέρνηση των Συντηρητικών. Του καταλόγιζαν επίσης τις κακές επιδόσεις του κόμματος στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Αντιθέτως οι υποστηρικτές του εκτιμούν ότι ήταν προτιμότερο το PSOE να εγείρει προσκόμματα στο Λαϊκό Κόμμα, εάν κι αν αυτό ισοδυναμούσε με ένα παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο.

«Οι υποστηρικτές της ανάθεσης σχηματισμού κυβέρνησης στο Λαϊκό Κόμμα επιβλήθηκαν στους κόλπους του PSOE» έγραψε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Ο Σάντσεθ εξέταζε εδώ και πολλές εβδομάδες το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με τους Podemos.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΙΣ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Δεκαεπτά κορυφαία στελέχη του σοσιαλιστικού κόμματος – PSOE παραιτήθηκαν χθες Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016 με στόχο την αποπομπή του γενικού γραμματέα του κόμματος, Πέδρο Σάντεθ, ώστε το κόμμα να βοηθήσει να συγκροτήσει κυβέρνηση ο Δεξιός υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι μέσω της αποχώρησης των 85 βουλευτών του PSOE από νέα ψηφοφορία εμπιστοσύνης.

Ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντεθ εμφανίζεται να αψηφά τις πιέσεις να παραιτηθεί από την ηγεσία.

Ήδη στον ιστότοπο του κόμματος έχουν σβηστεί οι φωτογραφίες και τα στοιχεία από τα 17 κορυφαία στελέχη, που παραιτήθηκαν από την εκτελεστική επιτροπή, και η πρόεδρος της ομοσπονδιακής επιτροπής διατείνεται ότι η μοναδική αρχή στις τάξεις των Σοσιαλιστών είναι εκείνη.

«Όταν ο γενικός γραμματέας της εκτελεστικής επιτροπής παραιτείται, όπως και περισσότερα από τα μισά μέλη επίσης παραιτούνται, αυτό άμεσα σημαίνει ότι διαλύεται η εκτελεστική επιτροπή», τονίζει η Βερόνικα Πέρεθ, πρόεδρος της ομοσπονδιακής επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα