ΙΣΠΑΝΙΑ: Πάει για εκλογές στις 26 Ιουνίου – Οι Podemos δεν “αντέχουν” τους κεντρώους Ciudadanos


Τα μέλη του κόμματος των Podemos “είπαν όχι κατά 88,23%” σε μια συμμαχική κυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές – PSOE και τους κεντρώους του κόμματος Ciudadanos .

Αντίθετα, είπαν ναι κατά 91,79% σε μια “κυβέρνησης της αλλαγής”, με τη συμμετοχή του Podemos και των Σοσιαλιστών, ενδεχόμενο όμως που έχει απορριφθεί από τους Σοσιαλιστές.
Με αυτά τα δεδομένα είναι ακόμη πιο πιθανή η προκήρυξη νέων βουλευτικών εκλογών για την 26η Ιουνίου.

Τα

τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα που αναδείχθηκαν στις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου οδεύουν προς το τέλος της προθεσμίας για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού. Εάν δεν υπάρξει ένας νέος πρωθυπουργός ως την 2η Μαΐου, θα προκηρυχθούν αναπόφευκτα νέες εκλογές.

Η μόνη πιθανή διμερής συμμαχία, αυτή ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και το Λαϊκό Κόμμα, φαντάζει αδύνατη, πολύ περισσότερο μετά τις συγκρούσεις ανάμεσα στους ηγέτες τους, τον Σάντσεθ και τον Μαριάνο Ραχόι, τους τελευταίους μήνες.

Από τη δική του πλευρά το κεντροδεξιό κόμμα του Ραχόι PP κάλεσε ξανά να σχηματιστεί ένας “μεγάλος συνασπισμός” ανάμεσα στους Σοσιαλιστές, τους κεντρώους και την κεντροδεξιά, για να προασπίσει την ενότητα της Ισπανίας, εν μέσω της ανόδου του αυτονομισμού στην Καταλονία, αλλά και να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που το κόμμα αυτό θεωρεί απαραίτητες για την οικονομική ανάπτυξη, στην οποία επανήλθε η ισπανική οικονομία στα τέλη του 2014 έπειτα από τη σοβαρότερη οικονομική κρίση της τελευταίας 30ετίας.

Η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας και αναλυτές προειδοποιούν, τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, πως εάν το πολιτικό αδιέξοδο παραταθεί περαιτέρω, αυτό θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς η χώρα συνεχίζει να πλήττεται από μεγάλη ανεργία (πάνω από το 20% του ενεργού πληθυσμού) και πασχίζει να τιθασεύει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα