ΙΣΠΑΝΙΑ: Η κυβέρνηση λέει “όχι” στο δημοψήφισμα των Καταλανών – “Είναι παράνομο” λέει ο Ραχόι

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας δεν θα πραγματοποιηθεί, διαμηνύει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Mariano Rajoy γιατί “είναι ενάντια στα δικαιώματα τον Ισπανών πολιτών και βαθειά αντιδημοκρατικό”.

«Η Ισπανία έχει κρατήσει ανοιχτό το διάλογο με την Καταλονία. Η Καταλονία έχει χρόνο να αλλάξει πορεία», τόνισε ο Rajoy.

Η ισπανική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να υπερασπίσει τους δημοκρατικούς νόμους, υπογράμμισε ο Rajoy, εξηγώντας την απόφαση για

προσφυγή στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, ώστε να κηρυχθεί παράνομο το δημοψήφισμα των Καταλανών.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας συγκάλεσε για τις 9 Νοεμβρίου ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής αψηφώντας την κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Όπως αναφέρει και το ΑΠΕ, ο πόθος για την ανεξαρτησία ξεκίνησε στην Καταλονία, μια περιοχή στην οποία κατοικούν 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι στη βορειοανατολική Ισπανία, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο τροποποίησε, το 2010, το καθεστώς της αυτονομίας της αποσύροντας την αναγνώριση του καταλανικού “έθνους”.

Όταν η Μαδρίτη αρνήθηκε το 2012 θα αποδώσει στην Καταλονία μεγαλύτερη αυτονομία στην είσπραξη και διαχείριση των φόρων, ο Αρτούρ Μαρ δεσμεύτηκε να διοργανώσει αυτή τη διαβούλευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα