ΙΣΠΑΝΙΑ – ΕΚΛΟΓΕΣ: Αγωνία στην Ευρώπη για το αποτέλεσμα – Κλειδί για τη νέα κυβέρνηση οι Σοσιαλιστές

Στη σκιά του BREXIT, οι εκλογές της Κυριακής 26 Ιουνίου στην Ισπανία.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως κανένα κόμμα, όπως και τον Δεκέμβριο του 2015, δεν θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάννο Ραχόι αναμένεται πάντως να αναδειχθεί ξανά πρώτο, συγκεντρώνοντας από 119 έως 129 έδρες. Το πρόβλημα όμως, για τον

Ραχόι είναι πως κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν θέλει να συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα με εκείνον επικεφαλής. Κύρια αιτία είναι οι υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες εμπλέκονται στελέχη του κόμματός του. Τελευταίο παράδειγμα αποτελούν οι συνομιλίες του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ, που φέρεται να αποπειράθηκε να χειραγωγήσει τις κρατικές υπηρεσίες εναντίον πολιτικών του αντιπάλων.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις φέρνουν στη δεύτερη θέση τον συνασπισμό Podemos και Ενωμένης Αριστεράς, αν και καθόλου δεν αποκλείεται να έλθει δεύτερο το κόμμα των σοσιαλιστών. (Δημοσκόπηση “Gabinet D’ Estudis Socials i Opinio Publica )

H συμμαχία υπό τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, αν έλθει δεύτερη, αναμένεται να εξασφαλίσει από 84 έως 95 έδρες. Ο ηγέτης των Podemos επιχειρεί να παρουσιαστεί ως η μόνη αξιόπιστη εναλλακτική απέναντι στον Ραχόι και ζητεί την στήριξη των Σοσιαλιστών για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το ενδεχόμενο αυτό πάντως, έχει ήδη αποκλείσει ο Πέδρο Σάντσεθ.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, χαρακτήρισε πάντως «κακή είδηση» για τους Ευρωπαίους το Brexit, υπενθυμίζοντας πως οι Podemos ήταν το μόνο κόμμα που πραγματοποίησε αγώνα υπέρ της παραμονής μέσα στην ίδια τη Βρετανία.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ηγέτη των PODEMOS Πάμπλο Ιγκλέσιας αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι μίλησε με τον Π. Ιγκλέσιας και του ευχήθηκε για εκλογική νίκη. «Εμείς κρατήσαμε. Σας περιμένουμε» ήταν το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα στον ηγέτη των PODEMOS, υπενθυμίζοντας ότι στις εκλογές του Σεπτέμβρη ο Π. Ιγκλέσιας κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «να κρατήσει».

—–Εάν οι Σοσιαλιστές έρθουν τρίτοι, ο Σάντσεθ έχει δηλώσει πως δεν θα ασκήσει βέτο σε μια «δύναμη αλλαγής». Ωστόσο, η απόρριψή του από τους Podemos του στέρησε την πρωθυπουργία. Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών πάντως, διαφωνεί με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας στο ζήτημα της διενέργειας δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, κάτι για το οποίο ο ηγέτης των Podemos έχει δεσμευτεί.

—–Τέταρτη πολιτική δύναμη αναμένεται να αναδειχθούν οι Θιουδαδάνος. Στην τελευταία αναμέτρηση απέσπασαν 40 έδρες και αναμένεται να διατηρήσουν ή να αυξήσουν οριακά αυτόν τον αριθμό. Ο ηγέτης τους Άλμπερτ Ριβέρα που είχε υπογράψει μια συμφωνία με τον Πέδρο Σάντσεθ τώρα προτείνει μια τριμερή μετεκλογική συμμαχία με το Λαϊκό Κόμμα και τους Σοσιαλιστές, χωρίς τον Μαριάννο Ραχόι στην πρωθυπουργία.

ΟΙ ΚΑΤΑΛΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ

Η απόφαση των Βρετανών να πουν “όχι” στην Ευρώπη αναμένεται να ανοίξει την όρεξη στους Καταλανούς, όπως επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ .
Εκτός από το θέμα της Καταλονίας, η Ισπανία έχει ανοικτό κι ένα άλλο μέτωπο: η κυβέρνηση της Μαδρίτης θα επιδιώξει συγκυβέρνηση στο Γιβραλτάρ μετά την απόφαση των Βρετανών να φύγουν από την Ε.Ε.

Το Γιβραλτάρ ψήφισε παραμονή της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια σχεδόν με καθολικό ποσοστό, καθώς η καμπάνια «Remain» συγκέντρωσε ποσοστό 95,9% .

Keywords
Τυχαία Θέματα