Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών: Ο τουρισμός μπορεί να φέρει πλεόνασμα λέει η Eurobank

Στο διάστημα Μαΐου – Σεπτεμβρίου, θα φανεί κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί να πετύχει ετήσιο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αναφέρει στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο η Eurobank τονίζοντας ότι είναι καθοριστικός ο ρόλος της τουριστικής κίνησης.

Η τράπεζα

επισημαίνει για το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται αύξηση στο σωρευτικό άθροισμα (μηνών) του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών με την προβλεπόμενη ενίσχυση της τουριστικής κίνησης λόγω της θερινής περιόδου να οδηγεί σε βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και ως εκ τούτου και του αντίστοιχου των υπηρεσιών.

Παράλληλα, τονίζει ότι η δυναμική της εν λόγω βελτίωσης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις τρέχουσες εγχώριες οικονομικές – πολιτικές εξελίξεις.

Για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2015 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (ΙΤΣ) ήταν ελλειμματικό και διαμορφώθηκε στα -3,13 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 παρατηρείται διεύρυνση του ελλείμματος της τάξης των 828,1 εκ ευρώ. «Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη χειροτέρευση των ισοζυγίων εισοδημάτων (-485,3 εκ ευρώ) και τρεχουσών μεταβιβάσεων (-603,2 εκ ευρώ)»

Το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 40,5% τον Απρίλιο 2015, με τις καθαρές ταξιδιωτικές εισπράξεις να αντισταθμίζουν κατά 19% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και να συμβάλλουν με τον τρόπο αυτό κατά 32,7% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες. Για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2015 το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 381 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 279 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα