ΙΟΒΕ: Αισιοδοξία χωρίς εφησυχασμό – Θετικά ξεκίνησε το 2013

Οι προοπτικές της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ και το Konrad-Adenauer-Stiftung – KAS.

Στόχος της ημερίδας ήταν να προσφέρει το βήμα για συζήτηση ανάμεσα σε Έλληνες και Γερμανούς ειδικούς των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ποιες είναι οι λανθάνουσες πηγές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας; Ποιες είναι οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα επιταχύνουν την ανάκαμψη και θα ενισχύσουν τη δυναμική

της στη συνέχεια; Πώς θα συμβάλουν στην ανάπτυξη ο εξαγωγικός προσανατολισμός της οικονομίας και οι ξένες επενδύσεις;

O πρόεδρος του ΙΟΒΕ Οδυσσέας Κυριακόπουλος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επισήμανε ότι το 2013 ξεκίνησε με θετικά δεδομένα μεταξύ των οποίων η επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, η συνέχιση της επιστροφής καταθέσεων (έχουν εισρεύσει 11 δισ. ευρώ) καθώς και η δρομολόγηση των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος. Το ζητούμενο, είπε ο κ.Κυριακόπουλος, είναι να περάσει το μήνυμα “αισιοδοξία χωρίς εφησυχασμό” και υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί και αποφασισθεί.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Καθηγητής Πλούταρχος Σακελλάρης ανέφερε ως βασικούς παράγοντες για την επιστροφή της οικονομικής ανάπτυξης την επανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση των τραπεζών, τη βελτίωση της παραγωγικότητας, την αύξηση των επενδύσεων, και την ενεργή επανακατάρτιση των ανέργων. Η υλοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η εξομάλυνση της χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα της παραγωγικής διαδικασίας θα συνεισφέρουν στη βελτίωση της παραγωγικότητας και στην τόνωση των επενδύσεων.

Ειδικά για την τόνωση των επενδύσεων, πρότεινε τη δημιουργία Ταμείου Επενδύσεων στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα