Ιδρυτικό Συνέδριο Ελληνικών και Κινεζικών Δήμων στο Ζάππειο Μέγαρο

O πρέσβης της Λ. Δ. της Κίνας κύριος Zou Xiaoli υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ότι «Η Κίνα και η Ελλάδα δύο αρχαίοι πολιτισμοί έχουν συμβάλλει καταλυτικά στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού . Δεν είναι λίγες οι φορές που Έλληνες από την Ελληνική ηγεσία αλλά και άλλοι φίλοι, μου εκφράζουν την άποψη πως ο αρχαίος Δρόμος του Μεταξιού κι οι αρχαίοι δάσκαλοι θα έπρεπε να είναι στοιχεία ιστορικών μελετών ή εκθέματα σε μουσεία. Από τέτοια σχόλια αισθάνομαι την βαθιά φιλοδοξία των δύο λαών να αναβιώσουν την εθνική τους

κληρονομιά. Το 2014, ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τσινπίνγκ καθώς επίσης και ο Πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κχετσίανγκ επισκέφτηκαν σε διαφορετικές περιόδους την Ελλάδα. Τον περασμένο Μάρτιο, υπό την πρωτοβουλία και με τις εκτενείς προσπάθειες του κου Ηλία Ψηνάκη Δήμαρχο Μαραθώνος ιδρύθηκε επισήμως η Αμφικτιονία των Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων. Καθώς ήμουν ο μοναδικός Ξένος Διπλωμάτης προσκεκλημένος του ιδρυτικού Συνεδρίου, υποσχέθηκα με την παρουσία μου ότι η Κινέζικη Πρεσβεία στην Ελλάδα θα φτιάξει γέφυρες μεταξύ της Αμφικτιονίας και των Κινεζικών Πόλεων αρχίζοντας έτσι μια νέα πορεία για τις τοπικές και διαπροσωπικές ανταλλαγές μεταξύ των χωρών μας. Τον Ιούλιο του 2016 ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα. Τον Οκτώβριο ο Αξιότιμος κος Λίου Γιουνσάν, μέλος της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, επισκέφτηκε την Ελλάδα. Μέσα από μια πληθώρα ανταλλαγών από όλες αυτές τις επισκέψεις αναδύθηκε ένα ξεκάθαρο στρατηγικό όραμα. Ο Πρόεδρος Σι Τσινπίνγκ τόνισε πως η Κίνα με την Ελλάδα πρέπει να δώσουν τα χέρια να καταστήσουν το Λιμάνι του Πειραιά ως ένα κομβικό σημείο για την συνεργασία του «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» Ο Πρωθυπουργός κος Τσίπρας ξεκάθαρα δήλωσε πως ευελπιστεί να γίνει η Ελλάδα ο συνδετικός κρίκος για το Δρόμο του Μεταξιού στη ξηρά και για το Δρόμο του Μεταξιού μέσω θαλάσσης. Οι αναπτυξιακές στρατηγικές της Κίνας και της Ελλάδος έχουν εναρμονιστεί με την πρωτοβουλία του «Μια Ζώνη Ένας Δρόμος». Μετά τον περασμένο Αύγουστο όπου η Ναυτιλιακή Εταιρεία ΚΟΣΚΟ προέβη σε μερική ανάληψη του Λυμένος Πειραιώς, το ένα καλό νέο διαδέχονταν το άλλο. Η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι δύο πλευρές ανακήρυξαν το έτος 2017 ως χρονιά πολιτιστικών ανταλλαγών και έτος συνεργασίας στη πολιτιστική βιομηχανία.»

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, υπεγράφη από τον Δήμαρχο Μαραθώνος κύριο Ηλία Ψηνάκη και Πρόεδρο της Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων και τον κύριο Song Jingwu, Αντιπρόεδρο του Κινεζικού Συνδέσμου Φιλίας για τις Ξένες Χώρες Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Παράλληλα υπεγράφη Συμφωνία αδελφοποίησης της πόλης Xining και του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου. Επίσης, τιμήθηκαν με το Βραβείο Συνεισφοράς στην Ελληνο-Κινεζική Φιλία ο Δήμαρχος Μαραθώνα, κύριος Ηλίας Ψηνάκης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο κύριος Λευτέρης Κοντός, πρώην Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Κινεζικού Συνδέσμου. Ο κύριος Ψηνάκης έδωσε στους Κινέζους προσκεκλημένους τα παράσημα της Λεγεώνας του Μαραθώνα και τους ανακήρυξε Πρέσβης του Μαραθώνα στο κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα