Η υπογραφή της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ στις Πρέσπες – Τα λόγια φιλίας για αλλαγή σελίδας με τις “ευλογίες” ΕΕ, ΝΑΤΟ

Στη Μεγάλη Πρέσπα, τη λίμνη που ενώνει την Ελλάδα, την πΓΔΜ και την Αλβανία και συγκεκριμένα στο παραλίμνιο χωριό Ψαράδες, υπογράφηκε σήμερα η ιστορική, όπως ονομάζεται, συμφωνία βάπτισης της ΠΓΔΜ σε “Βόρεια Μακεδονία”.

Παρόντες στο χωριό Ψαράδες, όλοι …οι “ψαράδες” που συνέβαλαν στην “καλή ψαριά”:

1.Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ,

που ήθελαν άμεση λύση, ώστε τον Ιούλιο, στη Σύνοδο της Συμμαχίας, τα Σκόπια να περάσουν στον…προθάλαμο…

2. Η ΕΕ, που ήθελε άμεση λύση, ώστε τον Ιούνιο, στη Σύνοδο, τα Σκόπια να πάρουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών συνομιλιών. Το θέμα, φυσικά και σχετίζεται, με την γενικότερη πολιτική πλατφόρμα της ΕΕ για τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια.Τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα ήθελαν επίσης άμεση λύση, τόσο για το εμπόριο γενικώς, όσο και για τα Ενεργειακά ειδικώς.

3. Οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών που συμφώνησαν.

Μετά το τέλος των ομιλιών των δύο Πρωθυπουργών οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της πΓΔΜ Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ υπέγραψαν την ιστορική συμφωνία για τη λύση του μακεδονικού προβλήματος.

Στη συνέχεια και αφού τη συμφωνία την υπέγραψε και ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών ο κ. Νίμιτς χαιρέτησε τη συμφωνία.

Μετά το τέλος της τελετής υπογραφής της συνφωνίας οι δύο αντιπροσωπείες και οι ξένοι αξιωματούχοι επιβιβάστηκαν σε σκάφη και πέρασαν απέναντι όπου ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ παραθέτει γεύμα στο Οτέσοβο.

Στο έδαφος της πΓΔΜ οι εντιπροσωπείες έφτασαν στις 12:45 και μετά την αναμνηστική φωτογραφία η επίτροπος Εξωτερικών και Ασφάλειας της ΕΕ κυρία Μογκερίνι έκανε μια μικρή δήλωση λέγοντας ότι «είναι μία πολύ καλή ημέρα για τις δύο χώρες, την ΕΕ, την Ευρώπη και τα Βαλκάνια»

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΣΙΠΡΑ – ΖΑΕΦ

“Βρισκόμαστε στο δικό μας ραντεβού με την ιστορία, βρισκόμαστε σε ένα σημείο που το έχουν διαβεί νικητές και ηττημένοι”, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του, στο πλαίσιο της τελετής της υπογραφής της συμφωνίας για το ονοματολογικο της ΠΓΔΜ.

«Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορίας» πρόσθεσε. «Βρισκόμαστε και οι δυο εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον , δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος» πρόσθεσε.

«Είμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορικής ευθύνης. Να απευθυνθούμε στους λαούς μας αλλά και σε όλους τους λαούς των Βαλκανίων που βασανίστηκαν από τη διχόνοια του εθνικού μίσους και της πατριδοκαπηλίας. Λαούς που χτυπήθηκαν από αδελφοκτόνες συρράξεις και αλλαγές συνόρων καθώς και από παραχαράξεις της ιστορίας».Ο πρωθυπουργός έχοντας δίπλα του τον Ζ. Ζάεφ τόνισε ότι «είμαστε εδώ και να πράξουμε και οι δυο το πατριωτικό μας καθήκον».«Κάνουμε ένα ιστορικό βήμα για να υπάρχουν από εδώ και στο εξής μόνο νικητές για να ανοίξουμε το δρόμο της ειρήνης, της συνεργασίας και της συνανάπτυξης», συμπλήρωσε.Θύμισε ότι όταν συναντήθηκε πρώτη φορά πριν από έξι μήνες με τον Ζ. Ζάεφ πολλοί λίγοι πίστευαν ότι «θα τα καταφέρουμε να αφήσουμε πίσω 26 χρόνια άγονης αντιπαράθεσης». Ευχαρίστησε τους δυο υπουργούς Εξωτερικών για την προσπάθεια που έκαναν, αλλά και τον ΟΗΕ και τον Μ. Νίμιτς που 24 χρόνια προσπάθησε για τη λύση. Θύμισε δε ότι σήμερα είναι τα γενέθλιά του.

Όπως είπε είναι μια δίκαιη συμφωνία που σέβεται τις αξίες των λαών. «Μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια τους πολίτες των χωρών, να τους ζητήσουμε να την διαβάσουν και να τη στηρίξουν χωρίς προκαταλήψεις.

«Στη συμφωνία καθρεφτίζονται οι ψυχές των δυο λαών. Σε κάθε άρθρο της διαψεύδει πατριδοκάπηλες και μισαλλόδοξες δυνάμεις και στις δυο χώρες, που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τις εύλογες ευαισθησίες των πολιτών. Αυτές οι ευαισθησίες υπήρξαν και ο οδηγός μας στη συγγραφή της συμφωνίας και θα παραμείνουν για να γίνει βιώσιμη η συμφωνία, να ριζώσει στις συνειδήσεις των πολιτών μας».

Αυτός είναι, όπως είπε, ο λόγος που δίνεται βάρος στα έργα υποδομών μεταξύ των χωρών.

«Εχουμε ιστορικό χρέος να μην μείνει μετέωρο το βήμα που γίνεται σήμερα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα το καταφέρουμε», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμώντας ότι όλη η ανθρωπότητα χρειάζεται τέτοια παραδείγματα.

Υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας και μοναδικός δρόμος είναι μια συνεκτική στρατηγική διασυνοριακής και περιφερειακής συνεργασίας, δήλωσε. Μια στρατηγική κοινής ευρωπαϊκής πορείας των Βαλκανίων.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε λάτρης της βαλκανικής μουσικής και υποστήριξε ότι εξέχουσα θέση έχουν τα μοιρολόγια. Εξέχουσα θέση όμως έχουν και τα τραγούδια της χαράς. «Ένα τέτοιο καινούργιο τραγούδι αρχίζουμε να γράφουμε εδώ στις Πρέσπες. Στόχος να τραγουδιέται για πολλούς αιώνες και στις δυο γλώσσες, από τους δυο λαούς».

Κάνουμε το πρώτο βήμα για αυτό το μέλλον. Ενα βήμα γενναίο, ιστορικό και αναγκαίο”

Ζόραν Ζάεφ: Βάλαμε τέλος σε μακροχρόνια προβλήματα που επιδείνωναν τις διμερείς σχέσεις

Αξιότιμε φίλε Αλέξη, είπε ο Ζόραν Ζάεφ ξεκινώντας την τοποθέτηση του και χαιρέτησε τους αξιωματούχους που συμμετέχουν στην τελετή. «Καλή μας τύχη» υπογράμμισε. Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος, είπε ο κ. Ζάεφ χρησιμοποιώντας αποφθέγματα του Αριστοτέλη και χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη συμφωνία των δύο χωρών. «Βάλαμε τέλος σε μακροχρόνια προβλήματα που επιδείνωναν τις διμερείς σχέσεις» είπε ο Ζόραν Ζάεφ.

Από αυτές τις τρεις δεκαετίες διδαχτήκαμε σημαντικά πράγματα, σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ από τις Πρέσπες, και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία.

«Οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη γιατί διαφορετικά υποφέρει ο κόσμος, η συμφωνία αποτελεί ενθάρρυνση για τη βελτίωση των σχέσεων και της ζωής των πολιτών» τόνισε και συμπλήρωσε «οικοδομούμε φιλία μεταξύ των δύο χωρών, θα είμαστε εταίροι και σύμμαχοι».

ΤΟ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΜΕ ΤΗ ΓΡΑΒΑΤΑ

Την ώρα των φωτογραφιών, ο Ζάεφ έβγαλε γελώντας τη γραβάτα του και την έδωσε δώρο στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επίσης ήταν περιχαρής.

“Βόρεια Μακεδονία” στα δίχτυα των “Ψαράδων” Τσίπρα-Ζάεφ-Νίμιτς- Μογκερίνι-Γιοχάνες Χαν – Ευχές για “καλή ψαριά” στις Πρέσπες από ΝΑΤΟ-ΕΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα