Η ΤΡΟΙΚΑ “ΒΡΗΚΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ” ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ – ΥΠΟΠΤΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΟΛΙ ΡΕΝ

Το αλαλούμ με την άφιξη ή όχι της τρόικας συνεχίζεται. Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα κ. Πάνος Καρβούνης ανέφερε στο «tovima.gr» ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα κ. Ματίας Μορς θα έλθει μέσα στην εβδομάδα στην Αθήνα.
Κοινοτικές πηγές, μιλώντας στο protothema.gr,

ανέφεραν ότι τόσο τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας όσο και οι ίδιοι οι επικεφαλής, κ.κ. Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς θα επιστρέψουν στην Αθήνα εντός της επόμενης εβδομάδας, τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου.

Οι ίδιες πηγές διευκρινίζαν ότι o εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Σάιμον Ο’ Κόνορ, εννοούσε πως δεν μπορούν να κλείσουν όλα τα ζητήματα φέτος, αλλά αυτό θα γίνει στις αρχές του 2014.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Εύλογα γεννώνται πολλά ερωτήματα για τη στάση της Τρόικας, καθώς μόλις χθες το βράδυ, και μάλιστα ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2014 στην Ολομέλεια της Βουλής, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, κ. Όλι Ρεν, ανακοίνωνε επισήμως ότι οι συζητήσεις με την Τρόικα θα συνεχίζονταν, σε τεχνικό επίπεδο, την επόμενη εβδομάδα και οι επικεφαλής των ελεγκτών θα επέστρεφαν στην Αθήνα τον Ιανουάριο, υπό την προϋπόθεση μάλιστα ότι θα πληρούνταν οι όροι για την επίτευξη μιας συμφωνίας σε επιχειρησιακό επίπεδο.

ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ

Ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσινγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου, μετέδωσε ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα , Πολ Τόμσεν, θα επιστρέψει αμέσως μετά το Eurogroup της Δευτέρας στην Αθήνα, συνοδεύοντας τα τεχνικα κλιμάκια.

Όπως εξήγησε ο κ. Τόμσεν αρχικά θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, θα επιστρέψει στην Αθήνα προκειμένου να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις.

Η κίνηση αυτή δείχνει διαφοροποίηση της στάσης του ΔΝΤ από την Κομισιόν, το οποίο είναι διατεθειμένο να δώσει σανίδα σωτηρίας στην κυβέρνηση. Η αξιολόγηση πάντως δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τα μέσα Ιανουαρίου.

Νωρίτερα, σε μία προφανή προσπάθεια άσκησης πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση, με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έγινε λίγα λεπτά μετά τις 23:00 το βράδυ του Σαββάτου, την ώρα που στη Βουλή των Ελλήνων ολοκληρωνόταν η συζήτηση για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014, έγινε γνωστό ότι οι επικεφαλής της Τρόικας θα επιστρέψουν τον Ιανουάριο, «με σκοπό την υπογραφή συμφωνίας σε επιχειρησιακό επίπεδο» και αφού προηγουμένως η Αθήνα έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Στην επίσημη δήλωση του εκπροσώπου του Όλι Ρεν, Σάιμον Ο’ Κόνορ δεν διευκρινίζεται αν μοναδική εκκρεμότητα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του ενός δισ. ευρώ είναι η αναδιάρθρωση των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών.

ΑΙΦΜΙΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από την εξέλιξη αυτή, αλλά όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, τα ξημερώματα της Κυριακής, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για τον κρατικό προϋπολογισμό, το θέμα των ΕΑΣ είναι το μόνο ανοικτό ζήτημα, επισημαίνοντας ότι αυτό που περιμένει η κυβέρνηση είναι η απάντηση των πιστωτών.

Εξήγησε, δε, ότι η συνεννόηση μπορεί να γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Φυσικά, αναιρείται ο υπόλοιπος σχεδιασμός της κυβέρνησης, ενώ ο πρωθυπουργός θα πάει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής στις 19 Δεκεμβρίου, με ανοιχτή τη διαπραγμάτευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τόσο για το θέμα της άρσης των πλειστηριασμών, όσο και για τη μερική απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει μέχρι το τέλος του έτους, καθώς από την Πρωτοχρονιά του 2014 θα πάψει να ισχύει η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Original article: Η ΤΡΟΙΚΑ “ΒΡΗΚΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ” ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ – ΥΠΟΠΤΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΟΛΙ ΡΕΝ.

Keywords
Τυχαία Θέματα