Η συνέντευξη Α.Τσίπρα στο “Θέμα”: Τι λέει για τράπεζες, μερίσματα, funds, Στουρνάρα, πολιτικούς αρχηγούς, Καραμανλή και Παπανδρέου

Για όλους και για όλα μιλά στο «Πρώτο Θέμα» ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Επαναφέρει τα περί «προοδευτικής διακυβέρνησης» και χαρακτηρίζει «κλειδί» μια «καθαρή νίκη-πρωτιά» του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες, προκειμένου, όπως λέει, να αποφευχθούν δεύτερες ή και τρίτες εκλογές, ενώ περιγράφει τη «στρατηγική Μητσοτάκη για αυτοδυναμία ως έναν διαρκή
εκβιασμό εκλογικών αναμετρήσεων». Εκθειάζει σε ανθρώπινο επίπεδο τον Κώστα Καραμανλή και χαρακτηρίζει «πλήγμα» για τη Ν.Δ. την απόσυρσή του, ενώ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «ο Καραμανλής φεύγει, ο Καρατζαφέρης έρχεται».

Εγκώμια επιφυλάσσει και για τον Γιώργο Παπανδρέου – παραδέχεται μάλιστα ότι ενδεχομένως να υπήρξαν υπερβολές στην πολιτική αντιπαράθεση την περίοδο 2009 – 2011. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά ακόμα για τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γιάννη Στουρνάρα αλλά και τον Παύλο Πολάκη, με τον οποίο ήρθε σε σύγκρουση για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά: «Ο Παύλος έκανε λάθος, πιστεύω το κατάλαβε, πάμε παρακάτω», σημειώνει.

– Ο κ. Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Θα έχει κόστος για τη Ν.Δ. η απουσία του πρώην πρωθυπουργού;
Είναι, νομίζω, πλήγμα για τη Ν.Δ. και ιδίως για τους ψηφοφόρους που χρόνια ακολουθούν την παράδοση του Καραμανλή. Ο Καραμανλής φεύγει, ο Καρατζαφέρης έρχεται, αυτή είναι η εικόνα της Ν.Δ. σήμερα. Και ας μην ξεχνάμε, ο Κώστας Καραμανλής ήταν αυτός που είχε διώξει τον Καρατζαφέρη, τον είχε διαγράψει. Η παράδοση του Καραμανλή ήταν σε διαρκή σύγκρουση με την Ακρα Δεξιά. Η Ν.Δ. του Μητσοτάκη υιοθετεί τα στελέχη αλλά και τη ρητορική της Ακρας Δεξιάς. Η Ν.Δ. στην κυβέρνηση, ο ΛΑΟΣ στην εξουσία.

ΣΥΡΙΖΑ όσο ο Καραμανλής ήταν πρωθυπουργός. Την περίοδο εκείνη, αν θυμάστε, μέχρι τις εκλογές του 2009, έκανα πολύ σκληρή αντιπολίτευση. Σε ανθρώπινο επίπεδο, όμως, είχαμε μια φυσιολογική επαφή, ιδίως αφότου αποχώρησε από την πρώτη γραμμή. Είναι ένας άνθρωπος που δεν πλήττεις ποτέ όταν συζητάς μαζί του./em","Tokenized":"[{\"$Type\":\"Netvolution.Models.HtmlEditor.StaticToken, Netvolution\",\"Content\":\"strong- Ο κ. Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Θα έχει κόστος για τη Ν.Δ. η απουσία του πρώην πρωθυπουργού;/strongbr\\r\\nemΕίναι, νομίζω, πλήγμα για τη Ν.Δ. και ιδίως για τους ψηφοφόρους που χρόνια ακολουθούν την παράδοση του Καραμανλή. Ο Καραμανλής φεύγει, ο Καρατζαφέρης έρχεται, αυτή είναι η εικόνα της Ν.Δ. σήμερα. Και ας μην ξεχνάμε, ο Κώστας Καραμανλής ήταν αυτός που είχε διώξει τον Καρατζαφέρη, τον είχε διαγράψει. Η παράδοση του Καραμανλή ήταν σε διαρκή σύγκρουση με την Ακρα Δεξιά. Η Ν.Δ. του Μητσοτάκη υιοθετεί τα στελέχη αλλά και τη ρητορική της Ακρας Δεξιάς. Η Ν.Δ. στην κυβέρνηση, ο ΛΑΟΣ στην εξουσία./embr\\r\\nbr\\r\\nstrong- Εσείς, πάντως, με τον Καραμανλή είχατε μια καλή σχέση. Θυμάμαι που έλεγαν για «καραμανλική συνιστώσα»./strongbr\\r\\nemΕίναι λίγο μύθος όλο αυτό. Ετυχε να ήμουν για πολύ μικρό διάστημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όσο ο Καραμανλής ήταν πρωθυπουργός. Την περίοδο εκείνη, αν θυμάστε, μέχρι τις εκλογές του 2009, έκανα πολύ σκληρή αντιπολίτευση. Σε ανθρώπινο επίπεδο, όμως, είχαμε μια φυσιολογική επαφή, ιδίως αφότου αποχώρησε από την πρώτη γραμμή. Είναι ένας άνθρωπος που δεν πλήττεις ποτέ όταν συζητάς μαζί του./em\"}]"}}" data-component="Atcom.Sites.ProtoThema.Components.LongFormHtmlSnippets.Paragraph">– Εσείς, πάντως, με τον Καραμανλή είχατε μια καλή σχέση. Θυμάμαι που έλεγαν για «καραμανλική συνιστώσα».
Είναι λίγο μύθος όλο αυτό. Ετυχε να ήμουν για πολύ μικρό διάστημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όσο ο Καραμανλής ήταν πρωθυπουργός. Την περίοδο εκείνη, αν θυμάστε, μέχρι τις εκλογές του 2009, έκανα πολύ σκληρή αντιπολίτευση. Σε ανθρώπινο επίπεδο, όμως, είχαμε μια φυσιολογική επαφή, ιδίως αφότου αποχώρησε από την πρώτη γραμμή. Είναι ένας άνθρωπος που δεν πλήττεις ποτέ όταν συζητάς μαζί του.

ΣΥΡΙΖΑ όσο ο Καραμανλής ήταν πρωθυπουργός. Την περίοδο εκείνη, αν θυμάστε, μέχρι τις εκλογές του 2009, έκανα πολύ σκληρή αντιπολίτευση. Σε ανθρώπινο επίπεδο, όμως, είχαμε μια φυσιολογική επαφή, ιδίως αφότου αποχώρησε από την πρώτη γραμμή. Είναι ένας άνθρωπος που δεν πλήττεις ποτέ όταν συζητάς μαζί του./em","Tokenized":"[{\"$Type\":\"Netvolution.Models.HtmlEditor.StaticToken, Netvolution\",\"Content\":\"strong- Ο κ. Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Θα έχει κόστος για τη Ν.Δ. η απουσία του πρώην πρωθυπουργού;/strongbr\\r\\nemΕίναι, νομίζω, πλήγμα για τη Ν.Δ. και ιδίως για τους ψηφοφόρους που χρόνια ακολουθούν την παράδοση του Καραμανλή. Ο Καραμανλής φεύγει, ο Καρατζαφέρης έρχεται, αυτή είναι η εικόνα της Ν.Δ. σήμερα. Και ας μην ξεχνάμε, ο Κώστας Καραμανλής ήταν αυτός που είχε διώξει τον Καρατζαφέρη, τον είχε διαγράψει. Η παράδοση του Καραμανλή ήταν σε διαρκή σύγκρουση με την Ακρα Δεξιά. Η Ν.Δ. του Μητσοτάκη υιοθετεί τα στελέχη αλλά και τη ρητορική της Ακρας Δεξιάς. Η Ν.Δ. στην κυβέρνηση, ο ΛΑΟΣ στην εξουσία./embr\\r\\nbr\\r\\nstrong- Εσείς, πάντως, με τον Καραμανλή είχατε μια καλή σχέση. Θυμάμαι που έλεγαν για «καραμανλική συνιστώσα»./strongbr\\r\\nemΕίναι λίγο μύθος όλο αυτό. Ετυχε να ήμουν για πολύ μικρό διάστημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όσο ο Καραμανλής ήταν πρωθυπουργός. Την περίοδο εκείνη, αν θυμάστε, μέχρι τις εκλογές του 2009, έκανα πολύ σκληρή αντιπολίτευση. Σε ανθρώπινο επίπεδο, όμως, είχαμε μια φυσιολογική επαφή, ιδίως αφότου αποχώρησε από την πρώτη γραμμή. Είναι ένας άνθρωπος που δεν πλήττεις ποτέ όταν συζητάς μαζί του./em\"}]"}}" data-component="Atcom.Sites.ProtoThema.Components.LongFormHtmlSnippets.Paragraph">

– Τον διαδέχτηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, για τον οποίο τώρα τελευταία έγινε θόρυβος με αφορμή τη συνάντησή σας σε κοινωνική εκδήλωση. Αλήθεια, για τον Παπανδρέου τι άποψη έχετε;
Εγινε πρωθυπουργός σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της Ιστορίας και δεν κατάφερε να τη διαχειριστεί. Για να είμαστε όμως δίκαιοι, έχει ευθύνες και ο Καραμανλής σε αυτό που παρέλαβε ο Γιώργος. Ο Καραμανλής είχε τη διορατικότητα να δει τι έρχεται και να αποχωρήσει. Ο Γιώργος πιθανότατα δεν το είχε συνειδητοποιήσει. Αλλά θα θυμάστε ότι και στον Γιώργο έκανα πολύ σκληρή αντιπολίτευση.

– Μετανιώσατε για τους πολιτικούς χαρακτηρισμούς που του απευθύνατε; Οχι για την πολιτική κριτική, για τους χαρακτηρισμούς.
Για την πολιτική κριτική δεν μετάνιωσα, γιατί αυτή ήταν και είναι η δουλειά της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα για ένα κόμμα που εκείνη την περίοδο εξέφραζε ένα δυναμικό ριζοσπαστικό κομμάτι της κοινωνίας. Στην πολιτική αντιπαράθεση μπορεί να υπήρξαν και υπερβολές, αλλά νομίζω και ο ίδιος αυτό το κατανοούσε. Πάντως, όσο και να διαφωνείς με τον Παπανδρέου, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσεις ότι είναι ένας πολύ ευγενής άνθρωπος, προοδευτικός πολιτικός, με καλή γνώση των διεθνών εξελίξεων.

– Δεν πρόκειται πάντως να φτιάξετε μαζί του κυβέρνηση ηττημένων.
Ηττημένων όχι, αλλά νικητών θα μπορούσαμε να φτιάξουμε. Προφανώς όχι με τον Γιώργο, αφού στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αλλά νομίζω ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Η Δεξιά, όπως σας είπα, έχει μεγάλες ευθύνες για το μείγμα της πολιτικής που μας οδήγησε στην κρίση. Αυτό ακολουθεί και σήμερα. Φοβάμαι όμως ότι ο Μητσοτάκης έχει πάει τα πράγματα πολύ πιο πέρα από την αντιπαράθεση Δεξιάς – Αριστεράς.

– Δηλαδή;
Κυβερνά με καθεστωτική αντίληψη και νοοτροπία. Η παραβίαση του κράτους δικαίου, η παραβίαση των κανόνων της Δημοκρατίας, οι υποκλοπές, οι απευθείας αναθέσεις, το πελατειακό κράτος, η ευνοιοκρατία, η οικογενειοκρατία είναι πράγματα που ξεπερνούν την παραδοσιακή σύγκρουση Δεξιάς – Αριστεράς. Επομένως, θεωρώ ότι και οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. δεν θα πρέπει να είναι καθόλου ικανοποιημένοι με όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν σήμερα.

δημοσκοπήσεις./strongbr\r\nemΑφήστε να δούμε τι θα αποτυπωθεί στην κάλπη. Οι δημοσκοπήσεις ως εργαλείο πρόβλεψης του εκλογικού αποτελέσματος τις περισσότερες φορές πια, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, διαψεύδονται. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δείχνουν κάποιες τάσεις, αλλά ιδίως τώρα, μια και μιλάμε για το θέμα των υποκλοπών, σημασία έχει τι ερώτηση θα κάνεις για την απάντηση που θα πάρεις. Αν ρωτήσεις τον πολίτη αν τον απασχολεί περισσότερο η ληστεία στο σούπερ μάρκετ ή οι υποκλοπές, θα σου απαντήσει η ληστεία. Αλλά αν τον ρωτήσεις αν θεωρεί σημαντικό για τη Δημοκρατία το να παρακολουθεί ο πρωθυπουργός το μισό πολιτικό σύστημα, θα σου πει «ναι, είναι πάρα πολύ σημαντικό»./embr\r\nbr\r\nstrong- Ναι, αλλά δεν καθορίζει την ψήφο του. Αυτό τουλάχιστον λένε οι δημοσκοπήσεις./strongbr\r\nemTαυτοτικά και αξιακά θέματα έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζουν την ψήφο και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Στις ΗΠΑ, στις Ενδιάμεσες Εκλογές, απετράπη το λεγόμενο «κόκκινο κύμα» του Τραμπ από την απρόσμενη παρουσία στην κάλπη των νέων ανθρώπων που υπερασπίστηκαν αξίες. Οταν λοιπόν λες ότι ο Ελληνας δεν έχει αξίες και ενδιαφέρεται μόνο για την τσέπη του, αυτό είναι πάρα πολύ υποτιμητικό για τον ελληνικό λαό./em","Tokenized":"[{\"$Type\":\"Netvolution.Models.HtmlEditor.StaticToken, Netvolution\",\"Content\":\"strong- Αυτό, πάντως, δεν αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις./strongbr\\r\\nemΑφήστε να δούμε τι θα αποτυπωθεί στην κάλπη. Οι δημοσκοπήσεις ως εργαλείο πρόβλεψης του εκλογικού αποτελέσματος τις περισσότερες φορές πια, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, διαψεύδονται. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δείχνουν κάποιες τάσεις, αλλά ιδίως τώρα, μια και μιλάμε για το θέμα των υποκλοπών, σημασία έχει τι ερώτηση θα κάνεις για την απάντηση που θα πάρεις. Αν ρωτήσεις τον πολίτη αν τον απασχολεί περισσότερο η ληστεία στο σούπερ μάρκετ ή οι υποκλοπές, θα σου απαντήσει η ληστεία. Αλλά αν τον ρωτήσεις αν θεωρεί σημαντικό για τη Δημοκρατία το να παρακολουθεί ο πρωθυπουργός το μισό πολιτικό σύστημα, θα σου πει «ναι, είναι πάρα πολύ σημαντικό»./embr\\r\\nbr\\r\\nstrong- Ναι, αλλά δεν καθορίζει την ψήφο του. Αυτό τουλάχιστον λένε οι δημοσκοπήσεις./strongbr\\r\\nemTαυτοτικά και αξιακά θέματα έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζουν την ψήφο και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Στις ΗΠΑ, στις Ενδιάμεσες Εκλογές, απετράπη το λεγόμενο «κόκκινο κύμα» του Τραμπ από την απρόσμενη παρουσία στην κάλπη των νέων ανθρώπων που υπερασπίστηκαν αξίες. Οταν λοιπόν λες ότι ο Ελληνας δεν έχει αξίες και ενδιαφέρεται μόνο για την τσέπη του, αυτό είναι πάρα πολύ υποτιμητικό για τον ελληνικό λαό./em\"}]"}}" data-component="Atcom.Sites.ProtoThema.Components.LongFormHtmlSnippets.Paragraph">– Αυτό, πάντως, δεν αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις.
Αφήστε να δούμε τι θα αποτυπωθεί στην κάλπη. Οι δημοσκοπήσεις ως εργαλείο πρόβλεψης του εκλογικού αποτελέσματος τις περισσότερες φορές πια, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, διαψεύδονται. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δείχνουν κάποιες τάσεις, αλλά ιδίως τώρα, μια και μιλάμε για το θέμα των υποκλοπών, σημασία έχει τι ερώτηση θα κάνεις για την απάντηση που θα πάρεις. Αν ρωτήσεις τον πολίτη αν τον απασχολεί περισσότερο η ληστεία στο σούπερ μάρκετ ή οι υποκλοπές, θα σου απαντήσει η ληστεία. Αλλά αν τον ρωτήσεις αν θεωρεί σημαντικό για τη Δημοκρατία το να παρακολουθεί ο πρωθυπουργός το μισό πολιτικό σύστημα, θα σου πει «ναι, είναι πάρα πολύ σημαντικό».

– Ναι, αλλά δεν καθορίζει την ψήφο του. Αυτό τουλάχιστον λένε οι δημοσκοπήσεις.
Tαυτοτικά και αξιακά θέματα έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζουν την ψήφο και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Στις ΗΠΑ, στις Ενδιάμεσες Εκλογές, απετράπη το λεγόμενο «κόκκινο κύμα» του Τραμπ από την απρόσμενη παρουσία στην κάλπη των νέων ανθρώπων που υπερασπίστηκαν αξίες. Οταν λοιπόν λες ότι ο Ελληνας δεν έχει αξίες και ενδιαφέρεται μόνο για την τσέπη του, αυτό είναι πάρα πολύ υποτιμητικό για τον ελληνικό λαό.

εκλογές στο τέλος της τετραετίας για να λείπουν οι νέοι. Φαίνεται, όμως, ότι έχει «κλειδώσει» η 9η Απριλίου./strongbr\r\nemΕνάμιση χρόνο τώρα ο κ. Μητσοτάκης προκηρύσσει εκλογές και ενάμιση χρόνο δεν προκηρύσσονται οι εκλογές. Εγώ νομίζω ότι είναι σχέδιο αυτό για να κρατάει σε εγρήγορση τον εκλογικό μηχανισμό αλλά και τους βουλευτές του, να μη διατυπώνουν διαφωνίες. Και ο ίδιος μετά παριστάνει τον θεσμικό και λέει «εγώ δεν είπα ότι θα κάνω εκλογές, στο τέλος της τετραετίας είπα». Κρατάω, λοιπόν, μικρό καλάθι στις διαρροές. Και θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο αυτό το παιχνίδι. Ακόμη και στην Τουρκία του Ερντογάν, εδώ και μήνες όλοι γνωρίζουν το πότε θα γίνουν. Εδώ μαδάμε τη μαργαρίτα. Σε κάθε περίπτωση, αν ήταν σίγουρος για τη νίκη θα τις είχε ήδη κάνει./embr\r\nbr\r\nstrong- Οποτε και να γίνουν εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος; Το πρόγραμμά σας πότε θα είναι έτοιμο; Δεν το έχουμε δει ακόμη./strongbr\r\nemΑλίμονο, ζητάμε εκλογές από τον Δεκέμβριο του ’21. Προφανώς και είμαστε έτοιμοι. Και σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, εδώ και τρία χρόνια παρουσιάζουμε εναλλακτικές προγραμματικές θέσεις. Για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, για την οικονομία, για τον πτωχευτικό νόμο και την πρώτη κατοικία, για την Παιδεία, για την εργασία, για τη στεγαστική πολιτική, για όλα. Το εκλογικό μας πρόγραμμα είναι έτοιμο και θα το δημοσιοποιήσουμε τη στιγμή που θα κρίνουμε κατάλληλη για το μέγιστο δυνατό ενδιαφέρον της κοινής γνώμης./em","Tokenized":"[{\"$Type\":\"Netvolution.Models.HtmlEditor.StaticToken, Netvolution\",\"Content\":\"strong- Επειδή αναφερθήκατε στους νέους, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στους νέους και νεαρής ηλικίας ψηφοφόρους. Ορισμένοι, λοιπόν, υποστήριζαν ότι ο Μητσοτάκης θα πάει σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας για να λείπουν οι νέοι. Φαίνεται, όμως, ότι έχει «κλειδώσει» η 9η Απριλίου./strongbr\\r\\nemΕνάμιση χρόνο τώρα ο κ. Μητσοτάκης προκηρύσσει εκλογές και ενάμιση χρόνο δεν προκηρύσσονται οι εκλογές. Εγώ νομίζω ότι είναι σχέδιο αυτό για να κρατάει σε εγρήγορση τον εκλογικό μηχανισμό αλλά και τους βουλευτές του, να μη διατυπώνουν διαφωνίες. Και ο ίδιος μετά παριστάνει τον θεσμικό και λέει «εγώ δεν είπα ότι θα κάνω εκλογές, στο τέλος της τετραετίας είπα». Κρατάω, λοιπόν, μικρό καλάθι στις διαρροές. Και θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο αυτό το παιχνίδι. Ακόμη και στην Τουρκία του Ερντογάν, εδώ και μήνες όλοι γνωρίζουν το πότε θα γίνουν. Εδώ μαδάμε τη μαργαρίτα. Σε κάθε περίπτωση, αν ήταν σίγουρος για τη νίκη θα τις είχε ήδη κάνει./embr\\r\\nbr\\r\\nstrong- Οποτε και να γίνουν εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος; Το πρόγραμμά σας πότε θα είναι έτοιμο; Δεν το έχουμε δει ακόμη./strongbr\\r\\nemΑλίμονο, ζητάμε εκλογές από τον Δεκέμβριο του ’21. Προφανώς και είμαστε έτοιμοι. Και σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, εδώ και τρία χρόνια παρουσιάζουμε εναλλακτικές προγραμματικές θέσεις. Για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, για την οικονομία, για τον πτωχευτικό νόμο και την πρώτη κατοικία, για την Παιδεία, για την εργασία, για τη στεγαστική πολιτική, για όλα. Το εκλογικό μας πρόγραμμα είναι έτοιμο και θα το δημοσιοποιήσουμε τη στιγμή που θα κρίνουμε κατάλληλη για το μέγιστο δυνατό ενδιαφέρον της κοινής γνώμης./em\"}]"}}" data-component="Atcom.Sites.ProtoThema.Components.LongFormHtmlSnippets.Paragraph">– Επειδή αναφερθήκατε στους νέους, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στους νέους και νεαρής ηλικίας ψηφοφόρους. Ορισμένοι, λοιπόν, υποστήριζαν ότι ο Μητσοτάκης θα πάει σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας για να λείπουν οι νέοι. Φαίνεται, όμως, ότι έχει «κλειδώσει» η 9η Απριλίου.
Ενάμιση χρόνο τώρα ο κ. Μητσοτάκης προκηρύσσει εκλογές και ενάμιση χρόνο δεν προκηρύσσονται οι εκλογές. Εγώ νομίζω ότι είναι σχέδιο αυτό για να κρατάει σε εγρήγορση τον εκλογικό μηχανισμό αλλά και τους βουλευτές του, να μη διατυπώνουν διαφωνίες. Και ο ίδιος μετά παριστάνει τον θεσμικό και λέει «εγώ δεν είπα ότι θα κάνω εκλογές, στο τέλος της τετραετίας είπα». Κρατάω, λοιπόν, μικρό καλάθι στις διαρροές. Και θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο αυτό το παιχνίδι. Ακόμη και στην Τουρκία του Ερντογάν, εδώ και μήνες όλοι γνωρίζουν το πότε θα γίνουν. Εδώ μαδάμε τη μαργαρίτα. Σε κάθε περίπτωση, αν ήταν σίγουρος για τη νίκη θα τις είχε ήδη κάνει.

– Οποτε και να γίνουν εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος; Το πρόγραμμά σας πότε θα είναι έτοιμο; Δεν το έχουμε δει ακόμη.
Αλίμονο, ζητάμε εκλογές από τον Δεκέμβριο του ’21. Προφανώς και είμαστε έτοιμοι. Και σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, εδώ και τρία χρόνια παρουσιάζουμε εναλλακτικές προγραμματικές θέσεις. Για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, για την οικονομία, για τον πτωχευτικό νόμο και την πρώτη κατοικία, για την Παιδεία, για την εργασία, για τη στεγαστική πολιτική, για όλα. Το εκλογικό μας πρόγραμμα είναι έτοιμο και θα το δημοσιοποιήσουμε τη στιγμή που θα κρίνουμε κατάλληλη για το μέγιστο δυνατό ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

tank. Δεν ξέρω αν είναι «λαμπερά» όπως εσείς τα λέτε, σίγουρα όμως είναι «λαμπρά»./embr\r\nbr\r\nstrong- Και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα είναι ανανεωμένο;/strongbr\r\nemΝαι, θα είναι ριζικά αλλαγμένο, δεν θα είναι «κομματικό» το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπως και η κυβέρνηση που θα φτιάξουμε δεν θα είναι «κομματική»./embr\r\nbr\r\nstrong- Η αναμέτρηση στις εκλογές θα είναι μια προσωπική αναμέτρηση Τσίπρα - Μητσοτάκη;/strongbr\r\nemΗ αναμέτρηση είναι πολιτική, αλλά προφανώς και τα πρόσωπα αναμετρώνται. Γι’ αυτό άλλωστε και στις προηγούμενες εκλογές και τώρα ζητάω από τον κ. Μητσοτάκη να προσέλθει σε μια τηλεοπτική αντιπαράθεση, αλλά το βάζει διαρκώς στα πόδια./em","Tokenized":"[{\"$Type\":\"Netvolution.Models.HtmlEditor.StaticToken, Netvolution\",\"Content\":\"strong- Είδαμε τα 2/3 των ψηφοδελτίων σας. Δεν είδαμε όμως «λαμπερά» ονόματα./strongbr\\r\\nemΤα ψηφοδέλτιά μας δείχνουν σημαντική ανανέωση διότι πάνω από το 50% δεν ήταν υποψήφιοι στις προηγούμενες εκλογές. Υπάρχει σημαντική εκπροσώπηση από κοινωνικούς, επιστημονικούς και επαγγελματικούς χώρους. Υπάρχει ισάριθμη αντιπροσώπευση των φύλων. Αυτό είναι μια σημαντική προοδευτική καινοτομία του ΣΥΡΙΖΑ· και στα κομματικά του όργανα αλλά και στα ψηφοδέλτιά του το 50% να είναι γυναίκες. Υπάρχουν επίσης προσωπικότητες από το think tank. Δεν ξέρω αν είναι «λαμπερά» όπως εσείς τα λέτε, σίγουρα όμως είναι «λαμπρά»./embr\\r\\nbr\\r\\nstrong- Και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα είναι ανανεωμένο;/strongbr\\r\\nemΝαι, θα είναι ριζικά αλλαγμένο, δεν θα είναι «κομματικό» το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπως και η κυβέρνηση που θα φτιάξουμε δεν θα είναι «κομματική»./embr\\r\\nbr\\r\\nstrong- Η αναμέτρηση στις εκλογές θα είναι μια προσωπική αναμέτρηση Τσίπρα - Μητσοτάκη;/strongbr\\r\\nemΗ αναμέτρηση είναι πολιτική, αλλά προφανώς και τα πρόσωπα αναμετρώνται. Γι’ αυτό άλλωστε και στις προηγούμενες εκλογές και τώρα ζητάω από τον κ. Μητσοτάκη να προσέλθει σε μια τηλεοπτική αντιπαράθεση, αλλά το βάζει διαρκώς στα πόδια./em\"}]"}}" data-component="Atcom.Sites.ProtoThema.Components.LongFormHtmlSnippets.Paragraph">– Είδαμε τα 2/3 των ψηφοδελτίων σας. Δεν είδαμε όμως «λαμπερά» ονόματα.
Τα ψηφοδέλτιά μας δείχνουν σημαντική ανανέωση διότι πάνω από το 50% δεν ήταν υποψήφιοι στις προηγούμενες εκλογές. Υπάρχει σημαντική εκπροσώπηση από κοινωνικούς, επιστημονικούς και επαγγελματικούς χώρους. Υπάρχει ισάριθμη αντιπροσώπευση των φύλων. Αυτό είναι μια σημαντική προοδευτική καινοτομία του ΣΥΡΙΖΑ· και στα κομματικά του όργανα αλλά και στα ψηφοδέλτιά του το 50% να είναι γυναίκες. Υπάρχουν επίσης προσωπικότητες από το think tank. Δεν ξέρω αν είναι «λαμπερά» όπως εσείς τα λέτε, σίγουρα όμως είναι «λαμπρά».

– Και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα είναι ανανεωμένο;
Ναι, θα είναι ριζικά αλλαγμένο, δεν θα είναι «κομματικό» το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπως και η κυβέρνηση που θα φτιάξουμε δεν θα είναι «κομματική».

– Η αναμέτρηση στις εκλογές θα είναι μια προσωπική αναμέτρηση Τσίπρα – Μητσοτάκη;
Η αναμέτρηση είναι πολιτική, αλλά προφανώς και τα πρόσωπα αναμετρώνται. Γι’ αυτό άλλωστε και στις προηγούμενες εκλογές και τώρα ζητάω από τον κ. Μητσοτάκη να προσέλθει σε μια τηλεοπτική αντιπαράθεση, αλλά το βάζει διαρκώς στα πόδια.

διλήμματα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές;/strongbr\r\nemΤο βασικό διακύβευμα της επόμενης μέρας είναι αν η χώρα θα συνεχίσει να κυβερνάται από αυτούς που την οδήγησαν στη μεγαλύτερη συρρίκνωση εισοδήματος, σε μια τρομακτική αναδιανομή πλούτου και στη μεγαλύτερη εκτροπή από τη Μεταπολίτευση και μετά ή από μια προοδευτική κυβέρνηση η οποία θα έχει ως βασική έγνοια την προστασία της κοινωνίας, των αδύναμων και της μεσαίας τάξης, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αποκατάσταση του κράτους δικαίου. Και για να το πω πιο συνοπτικά: δίκαιη αύξηση των εισοδημάτων ή επιβίωση με επιδόματα και διάφορα pass φτώχειας; Ελεγχοι στην αγορά και μείωση ΦΠΑ ή αισχροκέρδεια μέχρις εσχάτων; Προστασία της πρώτης κατοικίας και ρύθμιση χρεών ή τα σπίτια της μεσαίας τάξης στους Πάτσηδες;/embr\r\nbr\r\nstrong- Με τι αποτέλεσμα ο Τσίπρας θα είναι ευχαριστημένος στις εκλογές;/strongbr\r\nemΜε την καθαρή νίκη. Διότι μόνο αν υπάρξει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, το βασικό μου όραμα, το βασικό μου σχέδιο και η βασική ανάγκη για την ελληνική κοινωνία σήμερα, που είναι η πολιτική αλλαγή και η προοδευτική κυβέρνηση, θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν./em","Tokenized":"[{\"$Type\":\"Netvolution.Models.HtmlEditor.StaticToken, Netvolution\",\"Content\":\"strong- Ποια θα είναι τα διλήμματα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές;/strongbr\\r\\nemΤο βασικό διακύβευμα της επόμενης μέρας είναι αν η χώρα θα συνεχίσει να κυβερνάται από αυτούς που την οδήγησαν στη μεγαλύτερη συρρίκνωση εισοδήματος, σε μια τρομακτική αναδιανομή πλούτου και στη μεγαλύτερη εκτροπή από τη Μεταπολίτευση και μετά ή από μια προοδευτική κυβέρνηση η οποία θα έχει ως βασική έγνοια την προστασία της κοινωνίας, των αδύναμων και της μεσαίας τάξης, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αποκατάσταση του κράτους δικαίου. Και για να το πω πιο συνοπτικά: δίκαιη αύξηση των εισοδημάτων ή επιβίωση με επιδόματα και διάφορα pass φτώχειας; Ελεγχοι στην αγορά και μείωση ΦΠΑ ή αισχροκέρδεια μέχρις εσχάτων; Προστασία της πρώτης κατοικίας και ρύθμιση χρεών ή τα σπίτια της μεσαίας τάξης στους Πάτσηδες;/embr\\r\\nbr\\r\\nstrong- Με τι αποτέλεσμα ο Τσίπρας θα είναι ευχαριστημένος στις εκλογές;/strongbr\\r\\nemΜε την καθαρή νίκη. Διότι μόνο αν υπάρξει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, το βασικό μου όραμα, το βασικό μου σχέδιο και η βασική ανάγκη για την ελληνική κοινωνία σήμερα, που είναι η πολιτική αλλαγή και η προοδευτική κυβέρνηση, θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν./em\"}]"}}" data-component="Atcom.Sites.ProtoThema.Components.LongFormHtmlSnippets.Paragraph">– Ποια θα είναι τα διλήμματα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές;
Το βασικό διακύβευμα της επόμενης μέρας είναι αν η χώρα θα συνεχίσει να κυβερνάται από αυτούς που την οδήγησαν στη μεγαλύτερη συρρίκνωση εισοδήματος, σε μια τρομακτική αναδιανομή πλούτου και στη μεγαλύτερη εκτροπή από τη Μεταπολίτευση και μετά ή από μια προοδευτική κυβέρνηση η οποία θα έχει ως βασική έγνοια την προστασία της κοινωνίας, των αδύναμων και της μεσαίας τάξης, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αποκατάσταση του κράτους δικαίου. Και για να το πω πιο συνοπτικά: δίκαιη αύξηση των εισοδημάτων ή επιβίωση με επιδόματα και διάφορα pass φτώχειας; Ελεγχοι στην αγορά και μείωση ΦΠΑ ή αισχροκέρδεια μέχρις εσχάτων; Προστασία της πρώτης κατοικίας και ρύθμιση χρεών ή τα σπίτια της μεσαίας τάξης στους Πάτσηδες;

– Με τι αποτέλεσμα ο Τσίπρας θα είναι ευχαριστημένος στις εκλογές;
Με την καθαρή νίκη. Διότι μόνο αν υπάρξει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, το βασικό μου όραμα, το βασικό μου σχέδιο και η βασική ανάγκη για την ελληνική κοινωνία σήμερα, που είναι η πολιτική αλλαγή και η προοδευτική κυβέρνηση, θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν.

– Αρα, επανέρχομαι, δεν ισχύουν τα περί κυβέρνησης ηττημένων.

Keywords
τσιπρας, τραπεζες, funds, στουρναρας, παπανδρεου, funds, γιώργος παπανδρέου, συριζα, εκλογες, καρατζαφερης, χανια, ΛΑΟΣ, ΠΑΣΟΚ, δημοσκοπηση, ελλαδα, ηπα, tank, διλήμματα, επιδοματα, ΦΠΑ, αποσυρση, μυστικες δημοσκοπησεις, νεα δημοκρατια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αυξηση φπα, αποσυρση αυτοκινητων 2011, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, ογα επιδοματα, κωστας καραμανλης, κοινωνια, κομματα, αποτελεσματα, βουλευτες, μιλα, βγαινουν, ρυθμιση χρεων, το θεμα, γνωση, δημοκρατια, δουλεια, εργασια, ηγεσια, ηπα, θεμα, οικονομια, ονοματα, προγραμμα, ωρα, αγορα, αυξηση, αθροισμα, ανδρουλακης, ανθρωπος, αφορμη, βγαινει, βιωσιμη αναπτυξη, γινεται, γιώργος παπανδρέου, διαστημα, διλήμματα, δυναμικο, εγινε, εγρηγορση, υπαρχει, ερντογαν, ερχεται, ετοιμο, θορυβος, εικονα, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, λαθος, μηνες, μητσοτακης, μειωση, μικρο, μυθος, νικη, νικο, νοοτροπια, οραμα, παμε, ρητορικη, ρυθμιση, σιγουρα, σιγουρος, σουπερ μαρκετ, σπιτια, σουπερ, σχεδιο, τουρκια, τρια, αδυνατο, atcom, data, tank, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, κομματι, κωστας, models, μπροστα, οργανα, παυλος, παιχνιδι, ποδια, protothema, σημαίνει, sites, θεματα, θεσεις, υγειας
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα