CREDIT SUISSE: Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΟΨΕ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ – ΑΠΙΘΑΝΗ Η ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ

Για πιθανότητα άνω του 50% να γίνουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα κάνει λόγο η Credit Suisse.

Σε έκθεση του ο διεθνής οίκος επισημαίνει πως μπορεί ο κυβερνητικός συνασπισμός να πήρε πρόσφατα ψήφο εμπιστοσύνης ωστόσο αυτό δεν αποτρέπει την πολιτική αβεβαιότητα ενόψει της ψηφοφορίας για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας το Φεβρουάριο του 2015.

Στην αβεβαιότητα που συνδέεται με την εκλογή νέου προέδρου έρχεται να προστεθεί η συνεχιζόμενη

άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με την Credit Suisse, η αύξηση της στήριξης προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο εξηγήσεις:

Πρώτον, το κόμμα της αντιπολίτευσης έχει ρίξει κάπως τους τόνους του, υιοθετώντας ένα λιγότερο ριζοσπαστικό στυλ στις δηλώσεις του: ο ΣΥΡΖΑ δεν απειλεί πλέον να “αποκηρύξει” τα μνημόνια, ούτε ζητά διαγραφή χρέους, εκφράζοντας την προτίμησή του για επαναδιαπραγμάτευση και για κάποιου είδους ανακούφιση χρέους (του επίσημου τομέα).

Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εντείνει την πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στη “νέα” Αριστερά και την “παλαιά” δεξιά της Νέας Δημοκρατίας με προοδευτική εξαφάνιση των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Για αυτό και η πρόσφατη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως περαιτέρω ενίσχυση του ριζοσπαστισμού στη χώρα, αλλά ως η ένωση διαφορετικών “κλωστών” ριζοσπαστισμού σε μία μορφή που είναι πιο πιθανό να κερδίσει τις εκλογές -ως μία πιο μετριοπαθής πολιτική πρόταση.

Ωστόσο, συνεχίζει η Credit Suisse, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, δεν δείχνει ακόμη ικανός να κυβερνήσει μόνος του (είναι απίθανο να πετύχει αυτοδυναμία).

Keywords
Τυχαία Θέματα