Η Ελλάδα αποχαιρετά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη – Πολιτικός πολιτισμός, όλοι παρόντες (φωτο)

Με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε η εξόδιος ακολουθία του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η σορός του τέθηκε από το πρωί της Τετάρτης σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη όπου χιλιάδες πολίτες συνέρρευσαν για το ύστατο χαίρε. Η οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού ζήτησε να εξαιρεθεί η κηδεία από τη δημόσια δαπάνη.

Παρόντες

ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής, Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Παναγιώτης Πικραμμένος.

Το δικό τους χαιρετισμό έδωσαν πολλοί εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, ενώ τον εκλιπόντα πρωθυπουργό αποχαιρέτησε και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Η εξόδιος ακολουθία ξεκίνησε υπό τους ήχους των διαταγμάτων στα τιμητικά αγήματα που έχουν παραταχθεί έξω από το ναό και της στρατιωτικής μπάντας της φρουράς των Αθηνών

Τον επικήδειο εκφώνησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρόεδρος της Κύπρου.

Στις 19.00 η σορός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα μεταφερθεί με C-130 στα Χανιά, όπου θα τελεστεί αγρυπνία στο ναό της Αγίας Μαγδαληνής στη Χαλέπα. Η ταφή του θα γίνει αύριο από το νεκροταφείο του Αργουλιδέ.

Πρ. Παυλόπουλος: Ίσως, ο τελευταίος κορυφαίος κοινοβουλευτικός άνθρωπος

Ως «κορυφαίο ηγέτη που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην πολιτική, για πάνω από 50 χρόνια», χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Στη συνέχεια του επικήδειου, ο Πρ. Παυλόπουλος υπογράμμισε τις τέσσερις παρακαταθήκες που άφησε πίσω του ο εκλιπών:
-Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Αντίθετος σε κάθε είδους δυνάστη, ο Κων. Μητσοτάκης πίστευε ότι η στήριξή της είναι στάση ζωής, σημείωσε εμφατικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

αφοσίωση που ο πρώην πρωθυπουργός επέδειξε στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. «Ίσως, ο τελευταίος κορυφαίος κοινοβουλευτικός άνθρωπος», είπε για τον Κων. Μητσοτάκη ο Πρ. Παυλόπουλος. Και θυμήθηκε τότε που αγόρευε στο Κοινοβούλιο, πάντα χωρίς στόμφο, συμπλήρωσε.

-Η πίστη στο ευρωπαϊκό ιδεώδες. Ιδίως μετά τη Μεταπολίτευση, ο πρώην πρωθυπουργός δραστηριοποιήθηκε ώστε η πορεία της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη να είναι νομοτελειακή, και για το σκοπό αυτό συνεργάσθηκε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

-Τέταρτη παρακαταθήκη, πιο σημαντική και κρίσιμη σήμερα, σύμφωνα με την αξιολόγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, η ενότητα και η ομόνοια. «Ήξερε, καλύτερα από τον καθένα, το τίμημα του διχασμού», είπε ο Πρόεδρος, για να καταλήξει:

«Ο δρόμος της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρώπη. Σε αυτήν την Ευρώπη ανήκουμε και αγωνιζόμαστε για να ξαναβρεί τις ρίζες της. Τα μεγάλα και τα σημαντικά πρέπει να τα κάνουμε ενωμένοι. Άλλωστε, εκείνα που μας χωρίζουν είναι πολύ λιγότερα από όσα μας ενώνουν».

Πρώην πρωθυπουργοί, πολιτικοί αρχηγοί και επιχειρηματίες τίμησαν τον Κων. Μητσοτάκη

09:50

Σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών εκτίθεται, από τις 7 το πρωί, η σορός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σκεπασμένη με την ελληνική σημαία. Τις πρώτες τιμές στον πρώην πρωθυπουργό απέδωσαν η οικογένειά του, καθώς και τιμητικό άγημα. Στις 15:00, θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος.

Εμφανώς συγκινημένη και καταβεβλημένη έφτασε, πριν από τις 7 το πρωί, η Ντόρα Μπακογιάννη στηριζόμενη σε πατερίτσα και συνοδευόμενη από τον σύζυγό της Ισίδωρο Κούβελo. Μαζί της ήταν και η αδελφή της Αικατερίνη Μητσοτάκη. Λίγα λεπτά αργότερα έφτασαν τα παιδιά της Ντόρας Μπακογιάννη, Αλεξία και Κώστας Μπακογιάννης, και στη συνέχεια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρέβα.

Η σορός του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τυλιγμένη με την ελληνική σημαία μεταφέρθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών, στις 7 το πρωί ακριβώς. Η δοξολογία άρχισε, ενώ την ίδια ώρα βρακοφόροι από την Κρήτη είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον ναό, θέλοντας να τιμήσουν τον πρώην πρωθυπουργό.

Από τα ξημερώματα παραμένει κλειστή η οδός Μητροπόλεως, ενώ αστυνομικοί βρίσκονται παραταγμένοι και στις δυο πλευρές του δρόμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα