Η πρόταση της νεολαίας της ΝΔ για τα Πανεπιστήμια

Ίδρυση ειδικού σώματος φύλαξης των ιδρυμάτων, κατάργηση της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος (ΕΦΕΕ) με παράλληλη δημιουργία νέας φοιτητικής ένωσης, αναθεώρηση του άρθρου 16 και ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων πρότεινε η φοιτητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, παρουσιάζοντας τις θέσεις της για τα θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Την ίδια ώρα, η διοίκηση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) καλεί σήμερα, Τρίτη, σε διάλογο όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής του κοινότητας για να αναζητήσουν λύσεις, κρούοντας τον «κώδωνα του κινδύνου»

για τη συνεχιζόμενη κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του ιδρύματος.

Η συνέντευξη Τύπου της ΔΑΠ δόθηκε από τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη, τον γραμματέα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πανεπιστημίων Αποστόλη Μπακόλα και τον γραμματέα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΤΕΙ Κώστα Μεϊντή.

Ακόμη ζήτησε την επαναφορά της φοιτητικής εκπροσώπησης στα όργανα διοίκησης, ενώ τόνισε την ανάγκη «για θέσπιση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να υπάρξει μεικτή χρηματοδότηση στα ιδρύματα τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και από ιδιωτικές χορηγίες» αναφέροντας ότι το νομοσχέδιο σχετικά με την έρευνα στα πανεπιστήμια κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ειδικό σώμα φύλαξης των ιδρυμάτων

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ζήτησαν τη δημιουργία ειδικού σώματος φύλαξης για τα πανεπιστήμια, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και να σταματήσουν η ανομία και η ασυδοσία στα ελληνικά ΑΕΙ.

«Σκοπός του σώματος φύλαξης είναι η πρόληψη παράνομων δραστηριοτήτων και η άμεση επέμβαση για την αποτροπή της βίας ενώ θα έχει την πλήρη ευθύνη για την ενημέρωση των αρχών σε περίπτωση μη τήρησης της νομιμότητας» ανέφεραν.

Προτάθηκε δε «μέσα στα μεγάλα campus να δημιουργηθούν ειδικοί σταθμοί φύλαξης, να υπάρχουν μπάρες και τα μέλη των ιδρυμάτων να εφοδιαστούν με ταυτότητες εισόδου».

Συνδικαλιστικά φοιτητικά όργανα

Προτάθηκε, επίσης, η ψήφιση «ειδικού νόμου, όπως ορίζει το Άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος, που να ορίζει με σαφήνεια τη λειτουργία και την οργάνωση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, αλλά και των συλλόγων».

Ζητείται η κατάργηση της «ανενεργής ΕΦΕΕ και δημιουργία νέας ένωσης σε πανελλαδικό επίπεδο για φοιτητές και σπουδαστές, το Εθνικό Συμβούλιο Φοιτητών στα Πανεπιστήμια και το Εθνικό Συμβούλιο Σπουδαστών στα ΤΕΙ και αναγνώρισή τους από την Πολιτεία».

Προτείνεται αλλαγή «του τρόπου διεξαγωγής των Γενικών Συνελεύσεων των Συλλόγων και θέσπιση κανόνων ώστε να αποτρέπεται μειοψηφίες να κλείνουν τα ιδρύματα, όπως γινόταν μέχρι σήμερα».

Keywords
Τυχαία Θέματα