Η Πολωνία εξετάζει την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 του ΝΑΤΟ -Ανάστατες οι Βαλτικές χώρες

Η Πολωνία εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει διαβουλεύσεις βάσει του άρθρου 4 της συνθήκης στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, δήλωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μύλλερ, μετά τον θάνατο δύο ανθρώπων από έκρηξη κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η Πολωνία αυξάνει την ετοιμότητα ορισμένων στρατιωτικών μονάδων.

Το άρθρο 4 προβλέπει

την έναρξη διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ για το ενδεχόμενο απειλής κατά μέλους της Συμμαχίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε εξάλλου ότι μίλησε με τον Πολωνό πρόεδρο, Αντρέι Ντούντα για την έκρηξη στα ανατολικά της χώρας αργά την Τρίτη.

“Έδωσα τα συλλυπητήριά μου για τις απώλειες αμάχων” έγραψε στο Twitter. “Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί την κατάσταση και οι σύμμαχοι διαβουλεύονται στενά. Είναι σημαντικό να διαπιστωθούν όλα τα γεγονότα”.

ΟΙ ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Ναουσέντα δήλωσε την Τρίτη το βράδυ ότι θα πρέπει να υπερασπιστούμε “κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ. Διατηρούμε στενή επαφή με τους Πολωνούς φίλους μας. Η Λιθουανία στέκεται σε ισχυρή αλληλεγγύη με την Πολωνία “.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας της Λετονίας, Αρτίς Παμπρίκς κατηγόρησε το “εγκληματικό ρωσικό καθεστώς” για τις εκρήξεις στο πολωνικό έδαφος και κάλεσε για την ενεργοποίηση του άρθρου 4 που προβλέπει την έναρξη διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ για το ενδεχόμενο απειλής κατά μέλους της Συμμαχίας.

“Εξαιρετικώς ανησυχητικά” αποκαλεί τα νέα που έρχονται από την Πολωνία, το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας σε tweet του: “Τα τελευταία νέα από την Πολωνία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Βρισκόμαστε σε στενή συνεννόηση με την Πολωνία και άλλους Συμμάχους. Η Εσθονία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ. Στεκόμαστε πλήρως αλληλέγγυοι προς τη στενή σύμμαχο Πολωνία”.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα