Η Μεγάλη Τρίτη της ελληνικής οικονομίας-Οι προτάσεις, τα σενάρια και οι κόντρες

Όλοι αναμένουμε με ανοιχτά τα στόματα και τα αυτιά την προσεχή Τρίτη, ημέρα η οποία θα δώσει τέλος στα σενάρια για το πως τελικά θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζουν για το ελληνικό ζήτημα. Οι προτάσεις πολλές, οι διαρροές περισσότερες, οι κόντρες μεταξύ των δανειστών μας φουντώνουν, αλλά το χρέος είναι εδώ, ακούρευτο

και είναι αιτία που “σφάζονται” Κριστίν Λαγκάρντ και Β. Σόιμπλε. Σπεύδει, καθημερινώς, να διαβεβαιώνει η Γερμανία ότι δεν υποχωρεί το Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα , αλλά κανείς δεν τους  πιστεύει….

Για να φτάσει η Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ, στο σημείο να αναβάλει την επίσκεψή της στην Ασία προκειμένου να μετάσχει στο Eurogroup της 20ης Νοεμβρίου, κάτι σοβαρό θα γίνει εκεί. Στο μεταξύ, η δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ σήμερα κ. Murray, πως “είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να υπάρξουν άλλες ενέργειες για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικούχρέους”, ερμηνεύεται σαν κόκκινη γραμμή που βάζει το ΔΝΤ στη … μάχη της Τρίτης, ώστε να πεισθούν οι Ευρωπαίοι να κουρέψουν χρέος για να παραμείνει το Ταμείο αρωγός του ελληνικού προγράμματος.

Το σενάριο, λοιπόν, που λέει ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συνεχίσει να παίζει το παιχνίδι του Σόιμπλε με τις συνεχείς αναβολές και καθυστερήσεις, ενισχύεται και από μέρος δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung που αναφέρει ότι “Το ενδεχόμενο απευθείας πληρωμών προς την Ελλάδα συζητείται, προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την τρόικα”

Επομένως, έχει φουντώσει για τα καλά η συζήτηση για τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος,  τη μείωση του χρέους, αλλά και της πιθανής αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup, την Τρίτη. Αισιοδοξία ότι οι Ευρωπαίοι θα συμφωνήσουν την Τρίτη για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδα εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble.

Το γεγονός ότι η Ευρωζώνη μελετά να χαρίσει και όχι να δανείσει στην Ελλάδα χρήματα, προκειμένου να σωθεί η χώρα αναφέρει πρωτοσέλιδο άρθρο της γερμανικής Suddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα τονίζει ότι η μέχρι τώρα βοήθεια δεν επαρκεί για να βγάλουν τη χώρα από την κρίση και τα δάνεια που παρέχονται μέσω του EFSF θα έχουν μηδενικό επιτόκιο. Οι πηγές της εφημερίδας προσθέτουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεση μεταφορά βοήθειας για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ θα μειωθεί σημαντικά το επιτόκιο που πληρώνει η Ελλάδα για τα υφιστάμενα δάνεια. Δηλαδή, υπάρχει το σενάριο τα χρήματα θα προέλθουν από δραστική μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχουν ήδη χορηγηθεί, γεγονός που σημαίνει, τονίζει η εφημερίδα, ότι οι φορολογούμενοι να υποστούν απώλειες.

Από την άλλη, η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε ότι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι έτοιμοι να εγκρίνουν τις πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, την επόμενη Τρίτη. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το Eurogro

Keywords
Τυχαία Θέματα