Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Τα ξίφη τους διασταυρώνουν στη Βουλή οι πολιτικοί αρχηγοί για την πορεία της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, σε μια συζήτηση που διεξάγεται με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Τα πνεύματα είναι οξυμένα, ενώ η συνεδρίαση χαρακτηρίζεται από τη σφοδρή σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο

πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την αντιπολίτευση να στηρίξει την εθνική προσπάθεια και να διαλέξει εάν θα είναι στο πλευρό της κυβέρνησης ή των δανειστών, ενώ άσκησε σφοδρή κριτική στον Α. Σαμαρά προσωπικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Α. Σαμαράς άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι οδηγεί την Ελλάδα στην καταστροφή, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι α στηρίξει τις προσπάθειες για το καλό της χώρας, αλλά θα βρεθεί απέναντι στην κυβέρνηση εάν προκαλέσει πιστωτικό γεγονός.

Το Ποτάμι θα στηρίξει την κυβέρνηση στις μεγάλες μάχες, αλλά θα σταθεί απέναντι στα προβλήματα που αυτή δημιουργεί, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι δεν είναι μεταρρύθμιση οι 100 δόσεις, αλλά ρύθμιση μιας εκκρεμότητας και υπενθύμισε ότι το Ποτάμι πρότεινε το ελάχιστα εγγυημένο εισόδημα.

«Συμφωνούμε για μία καινούρια δημόσια τηλεόραση», είπε ο κ. Θεοδωράκης, αλλά αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση φέρνει τώρα το νόμο για την ΕΡΤ, χωρίς να φέρει τη ρύθμιση για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες.

«Τον ίδιο ζήλο, με το θέμα της ΕΡΤ, έπρεπε να δείξετε και για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες», συμπλήρωσε, πριν θέσει με τη σειρά του μερικά ερωτήματα στον Πρωθυπουργό.

«Πολύ πρόσφατα στο πλευρό της κ. Μέρκελ είπατε “πάμε μαζί”.Πολύ πρόσφατα είπε ο κ. Λαφαζάνης ότι η σύγκρουση πρέπει να γίνει με τη γερμανική Ευρώπη. Δεν υπάρχει απόσταση στις δηλώσεις; Πάμε μαζί ή πάμε κόντρα», αναρωτήθηκε.

Εστιάζοντας στο μείζον ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε να ενημερωθεί από την κυβέρνηση:
– Θα δώσουμε τα αεροδρόμια στους Γερμανούς;
– Θα το δώσουμε το λιμάνι στους Κινέζους; Ναι ή όχι;
Τα λεφτά των ιδιωτικοποιήσεων να μην πηγαίνουν στο χρέος αλλά σε ένα επενδυτικό ταμείο, πρότεινε, στη συνέχεια.

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΑνεξάρτητων Ελλήνων όχι μόνο δεν έφερε αμέσως στη Βουλή νόμο κατάργησης των μνημονίων, αλλά προχώρησε σε νέα συμφωνία επέκτασης των μνημονίων. Και επί 40 μέρες δεν έφερε στη Βουλή την συμφωνία για συζήτηση», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ επέκρινε τις δηλώσεις Καμμένου στις ΗΠΑ.

«Σήμερα ούτε ενημέρωση έγινε. Επανάληψη συνθημάτων ήταν και μάλιστα αμήχανα», υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αποφεύγετε την συζήτηση, όπως ο διάβολος το λιβάνι επειδή ξέρετε ότι θα σηκώνατε το χέρι μαζί με την Ν.Δ.» και γι’ αυτό το λόγο οδήγησε «σε παρωδία συζήτησης».

Υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας ότι ο Πρωθυπουργός «προσπαθεί να παρουσιάσει ως υπερήφανη διαπραγμάτευση» τις ιδιωτικοποιήσεις και χρησιμοποιεί «παραπλανητικά συνθήματα για τέλος λιτότητας και αντιυφεσιακά μέτρα».

Ο αποφυλακισμένος πλέον γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, τόνισε ότι εάν η χώρα οδηγηθεί στα βράχια, το επέλεξε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, για να προσθέσει πως, όπως αποδείχθηκε, προχωρώντας σε μονομερείς ενέργειες δεν έρχεται το τέλος του κόσμου.

Το success story του Σαμαρά ήταν τελικά καμμένη γη, κατήγγειλε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής. Απορώ με τον Σαμαρά πώς μιλάει για φυγή καταθέσεων, όταν καλλιεργεί την κινδυνολογία, ανέφερε επίσης, για να παραδεχθεί πως η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση.

Χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους, η Ελλάδα δεν θα λύσει τα προβλήματά της, διεμήνυσε ο Ν. Μιχαλολιάκος. Μόνο εάν μειωθεί το χρέος, η Ελλάδα θα έχει μέλλον, πρόσθεσε.
Ελπίζω η κυβέρνηση να τηρήσει τη δέσμευσή της και να καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση, σημείωσε ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής.

Ευ. Βενιζέλος: Φάγατε 2 μήνες για να πάτε σε τρίτο μνημόνιο

Να μην παίζει με το εθνικό συμφέρον κάλεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος την κυβέρνηση, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή.

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι έκρυβε το κείμενο της παράτασης του Μνημονίου «για να μην φανεί ότι της πήραν μέσα από τα χέρια τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ» και -όπως τόνισε- τώρα παρακαλάει για το 1,2 δισ. ευρώ.

«Ωραία διαπραγμάτευση», είπε και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως αντί να συνεχίσει από εκεί που ήταν η χώρα την παραμονή των εκλογών, «την βύθισατε ακόμη περισσότερο στο Μνημόνιο, με μόνη προοπτική το τρίτο Μνημόνιο».

«Κύριε Τσίπρα, ζητάτε να σας χειροκροτήσουμε για να καταστρέψετε τη χώρα; Ή για να την κάνετε γυριστή χωρίς πολιτικό κόστος;», τόνισε και πρόσθεσε πως στηρίζει την εθνική στρατηγική, αλλά όχι τον τυχοδιωκτισμό, την αλαζονεία και την ανευθυνότητα.

«Φάγατε δύο πολύτιμους μήνες, παίζοντας ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Γυρίζουμε στο 2009. Τα μασάτε, κ.Τσίπρα, με παραμετρικές αλλαγές στις συμφωνίες του 2012», είπε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Δ. Κουτσούμπας προς κυβέρνηση: Αποφεύγετε τη συζήτηση «όπως ο διάβολος το λιβάνι»

Οτι αποφεύγει τη συζήτηση «όπως ο διάβολος το λιβάνι» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, σήμερα στη Βουλή δεν έγινε ενημέρωση, αλλά «επανάληψη συνθημάτων» και μάλιστα «αμήχανα» καθώς, όπως είπε, η κυβέρνηση ήξερε ότι «θα σήκωνε το χέρι μαζί με την ΝΔ» και αυτό «οδήγησε σε παρωδία συζήτησης».

Όπως είπε ο κ. Κουτσούμπας, ο πρωθυπουργός «προσπαθεί να παρουσιάσει ως υπερήφανη διαπραγμάτευση» τις ιδιωτικοποιήσεις και χρησιμοποιεί «παραπλανητικά συνθήματα για τέλος λιτότητας και αντιυφεσιακά μέτρα», ενώ πρόσθεσε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων «όχι μόνο δεν έφερε αμέσως στη Βουλή νόμο κατάργησης των μνημονίων, αλλά προχώρησε σε νέα συμφωνία επέκτασης των μνημονίων» και επί 40 μέρες «δεν έφερε στη Βουλή την συμφωνία για συζήτηση».

TO ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

ΜΑΧΗ ΑΡΧΗΓΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΝ ΥΣΤΑΤΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ

Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα διεξαχθεί απόψε το βράδυ (20:00) στην Ολομέλεια της Βουλής συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη διαπραγμάτευση, την ώρα που οι συζητήσεις με τους εταίρους βρίσκονται σε κομβικό σημείο.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, αναμένεται να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν στο αν συμφωνούν ή όχι με νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη ρύθμιση των οφειλών σε 100 δόσεις. Επίσης θα κληθούν να απαντήσουν στο αν ο πρωθυπουργός καλώς έθεσε στη Γερμανίδα καγκελάριο ζητήματα όπως της Siemens ή του κατοχικού δανείου. Τέλος, σύμφωνα πάντα με τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προβεί αύριο σε ένα συνολικό απολογισμό του κυβερνητικού έργου.

Η πρωτοβουλία αναλαμβάνεται εκτάκτως από την κυβέρνηση την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για τη λίστα μεταρρυθμίσεων, η οποία πρόκειται να κατατεθεί στο Eurogroup, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για αποδέσμευση τμήματος της δόσης για την Ελλάδα, κι ενώ η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να εξηγήσει τους στόχους της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση και να ζητήσει από την αντιπολίτευση να λάβει ξεκάθαρη στάση.

Keywords
βουλη, τελος του κοσμου, αλέξης τσίπρας, ανεξαρτητοι ελληνες, χρυση αυγη, νίκος μιχαλολιάκος, δανειακή σύμβαση, τσιπρας, σαμαρας, ελλαδα, ΕΡΤ, μερκελ, λαφαζάνης, χρεος, συριζα, νέα, ΚΚΕ, καμμενος, ηπα, μιχαλολιάκος, success, αναδιαρθρωση, βενιζελος, ΠΑΣΟΚ, μνημονιο, νεα δημοκρατια, ωρα, siemens, φως, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, καθαρα δευτερα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, μιχαλολιάκος, αλέξης τσίπρας, νίκος μιχαλολιάκος, το θεμα, βημα, εθνικη, ηπα, θεμα, πνευματα, το βημα, ωρα, siemens, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινει, δανειακή σύμβαση, δηλωσεις, δοθει, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, ενημερωση, εξελιξη, επρεπε, ερχεται, ευρωπη, ιδια, ιδιο, θεοδωρακης, ομιλια, κυβερνηση, κειμενο, λαφαζάνης, λεφτα, λιβανι, λογο, μειζον, μηνες, ξερετε, ξιφη, παντα, παμε, προβληματα, ρυθμιση, συζητηση, συνεχεια, σειρα, συνθηματα, συχνοτητες, φυγη, χερι, δημητρης, εθνικο, χωρα, παιχνιδι, success, χερια
Τυχαία Θέματα