Η κυβέρνηση υποχωρεί με ενισχυμένο «κόφτη» για να προλάβει το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης

Αποφασισμένη για το κλείσιμο της β΄αξιολόγησης εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση, με στόχο να προλάβει την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε τη στρατηγική της κυβέρνησης εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, στο οποίο βέβαια δεν αναμένεται να υπάρξει τελική συμφωνία.

Στο τραπέζι μπαίνει πλέον το ζήτημα της εφαρμογής του «κόφτη» και μετά το 2018. «Αν συμφωνηθούν όλα τα άλλα (μεσοπρόθεσμα

μέτρα, δημοσιονομικό μονοπάτι για μετά το 2018), είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε έναν «αυξημένο μηχανισμό εγγυήσεων για μετά το 2018», προκειμένου να βρεθεί συμφωνία», τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος στο χθεσινό briefing των πολιτικών συντακτών, εισάγονας έναν νέο όρο στις διαπραγματεύσεις.

Στόχος του μηχανισμού εγγυήσεων είναι να αμβλυνθούν οι ενστάσεις του ΔΝΤ. «Ο μόνος λόγος για τον οποίο το κάνουμε, είναι για να αμβλύνουμε, αν θέλετε, τις υπεραπαισιόδοξες επιφυλάξεις που έχει εκφράσει το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας», τόνισε άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Οταν συμφωνηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το δημοσιονομικό μονοπάτι, θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και τις λεπτομέρειες για τον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων, έτσι ώστε να υπερβούμε και την τελευταία δυσκολία που υπάρχει για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης», τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Πάντως η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίηση του «κόφτη», καθώς η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει.

Η συμφωνία-πακέτο την οποία επεξεργάζεται η κυβέρνηση, περιλαμβάνει κλείσιμο της αξιολόγησης, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Σε αυτή την προσπάθεια το οικονομικό επιτελείο έχει σύμμαχο την καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και τα αυξημένα έσοδα. Στόχος είναι να μην χαθεί η ευκαιρία του QE που θα ανοίξει τον δρόμο για έξοδο της χώρας στις αγορές, καθώς η ΕΚΤ έχει θέσει ως προαπαιτούμενο την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης, αλλά και να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Keywords
Τυχαία Θέματα