Η κυβέρνηση διαψεύδει τις πληροφορίες για έξοδο στις αγορές

Τις πληροφορίες για έξοδο στις αγορές πριν την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για συμμετοχή στο QE, διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι δεν έχουν βάση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρξει τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλτ Τραμπ, στο περιθώριο της συνόδου των ηγετών του ΝΑΤΟ

στις 25 Μαΐου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο αυτήν τη στιγμή, ωστόσο, δεν θα απέκλεια μία τέτοια συνάντηση», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι θα υπάρξει σύντομα επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον νέο Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Για τους συμβασιούχους στους ΟΤΑ

Από τη χθεσινή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Εισαγωγικά, ο κ. Τζανακόπουλος στηλίτευσε την «απαράδεκτη», όπως την χαρακτήρισε, δημοσιοποίηση της απόφασης στον Τύπο -«αν και δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιου είδους φαινόμενα παρουσιάζονται επιδρώντας αρνητικά στο ίδιο το κύρος της Δικαιοσύνης που οφείλει να προστατεύει πρώτα και κύρια η ίδια τον εαυτό της από την προσπάθεια πολιτικής αξιοποίησης των αποφάσεων της», όπως συμπλήρωσε.

Επί της ουσίας της υποθέσεως, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, μετέφερε τη δέσμευσή της ότι: «Θα αναλάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία νομοθετική ή άλλη για την καταβολή των δεδουλευμένων του συνόλου των συμβασιούχων».

Επίσης, ότι «θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα με σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα όσο και στο Ενωσιακό Δίκαιο για την απαλλαγή χιλιάδων εργαζομένων από την ιδιότυπη ομηρεία που τους είχε επιβάλει το πελατειακό σύστημα που οικοδομήθηκε στη χώρα με ευθύνη των Κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

Όμως, συμπλήρωσε, «το σύνολο του πολιτικού κόσμου θα κληθεί σύντομα να πάρει σαφή και συγκεκριμένη θέση».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε μια δήλωση που «έσφυζε από χαιρεκακία εναντίον των εργαζομένων ομήρων»

Μιλώντας για την «προσπάθεια πολιτικής αξιοποίησης αποφάσεων της Δικαιοσύνης» και εστιάζοντας στην υπόθεση των συμβασιούχων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή τη δήλωσή του λίγο νωρίτερα.

Έκανε, έτσι, λόγο για «απαράδεκτη θριαμβευτική και προκλητική δήλωση» εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μια δήλωση, συμπλήρωσε ο Δ. Τζανακόπουλος, που «έσφυζε από χαιρεκακία εναντίον των εργαζομένων ομήρων, που ο ίδιος και το σύστημα που υπηρέτησε και συνεχίζει να υπηρετεί, δημιούργησαν».

Για την ανεργία

Ειδική αναφορά στα στοιχεία που αφορούν τον κόσμο της εργασίας και τα μηνύματα που αυτά στέλνουν, έστειλε, μέσω του briefing, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας: Στο συγκεκριμένο τομέα, κεντρικοί στόχοι της κυβέρνησης είναι «η αποκλιμάκωση της ανεργίας και παράλληλα η αλλαγή της αναλογίας ανάμεσα στις θέσεις πλήρους και μερικής απασχόλησης, με ενίσχυση των πρώτων».

Θύμισε, έτσι, ότι τον Απρίλιο του 2017 καταγράφηκε ρεκόρ 16ετίας με 92.132 περισσότερες θέσεις εργασίας στο ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων, ενώ συνολικά το πρώτο τετράμηνο του έτους έκλεισε με 125.770 νέες θέσεις εργασίας.

Εξίσου ενθαρρυντικά, όπως είπε, είναι και τα στοιχεία σχετικά με την ποιοτική αλλαγή που συντελείται στο συνολικό μερίδιο της εργασίας. Για τον Απρίλιο οι συμβάσεις πλήρους εργασίας έφτασαν το 55%, έναντι 45% που αφορούν σχέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. «Τα ποιοτικά στοιχεία αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστούμε ότι από το 2010 και ειδικά την περίοδο 2012-2014, η ελαστική εργασία αυξανόταν εκθετικά εις βάρος της πλήρους εργασίας», επίσης «χαρακτηριστικό της στρατηγικής απορρύθμισης, που υλοποίησε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ότι οι μορφές ελαστικής απασχόλησης αυξήθηκαν σε μια διετία πάνω από 20% φτάνοντας να αντιστοιχούν σχεδόν στα 2/3 του συνολικού μεριδίου της εργασίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα