Η Κίνα θα σώσει την Ελλάδα από την κρίση, λέει το BBC

09:46 9/9/2013 - Πηγή: BankWars

Εκτενές αφιέρωμα στην ελληνοκινεζική φιλία πραγματοποιεί το BBC στο οποίο γίνεται λόγος και για το λιμάνι του Πειραιά το οποίο εκμεταλλεύεται η κινεζική εταιρεία Cosco. «Ο Ευρωπαίος ασθενής, έρχεται πολύ συχνά για βοήθεια στον ασιατικό τίγρη», αναφέρει το δημοσίευμα.

Το βρετανικό δίκτυο υπογραμμίζει πως η στρατηγική χρησιμότητα της εν λόγω

επένδυσης ωφελεί και τις δύο χώρες, καθώς η Κίνα βρήκε ένα «πάτημα στην Ευρώπη», ενώ «η Ελλάδα η οποία έχει χτυπηθεί από την κρίση, ψάχνει απεγνωσμένα ένα χέρι βοηθείας. Είναι απελπισμένη για επενδύσεις, την ίδια στιγμή που το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχει μείνει πολύ πίσω.

Ο αρθρογράφος στη συνέχεια επισημαίνει: «Οι Δυτικές επιχειρήσεις, είναι ακόμη επιφυλακτικές για επενδύσεις σε μια χώρα η οποία έχει κοινωνικές αναταραχές και υψηλό χρέος, με αποτέλεσμα να αφήσουν το πεδίο ελεύθερο στις αναδυόμενες οικονομίες της Ανατολής, οι οποίες τώρα ”καλοβλέπουν” ένα πάτημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση με όρους που τις συμφέρουν».

Οφέλη από τη συνεργασία έχουν και οι δύο πλευρές. Οι ελληνικές εταιρείες έχουν αυξήσει τις εξαγωγές τους προς την Κίνα, αν και αποτελούν μόλις το 1/20 από ότι πουλά η Κίνα στην Ελλάδα.

Τέλος, το αφιέρωμα τονίζει πως η Ελλάδα και η Κίνα «είναι δύο από τα πιο αρχαία έθνη, αλλά σήμερα βρίσκονται στα δύο άκρα της οικονομίας. Πολλές χώρες πλευρίζουν το Πεκίνο και η Ελλάδα παλεύει να ανταγωνιστεί αυτές τις χώρες σε επενδύσεις, εμπόριο και τουριστικό δίκτυο. Ωστόσο, ο ασθενής της Ευρώπης γυρνά στον ασιατικό τίγρη όταν έχει ανάγκη», καταλήγει το BBC.

Keywords
Τυχαία Θέματα