Η καρδιά της Ευρωζώνης χτυπά στην Κύπρο: Τι θα ανακοινώσει η ΕΚΤ για Ελλάδα;

11:32 5/3/2015 - Πηγή: BankWars

Στην Κύπρο, και συγκεκριμένα στη Λευκωσία, στρέφονται σήμερα τα βλέμματα των Ευρωπαίων, καθώς ο Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που θέτει σε εφαρμογή άμεσα η ΕΚΤ.

Ειδικότερα προς την Ελλάδα, στη σημερινή συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας αναμένεται να συζητηθεί το φλέγον ζήτημα της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα ρευστότητας μετά το bun run των τελευταίων εβδομάδων.

Στόχος του προγράμματος μαζικής αγοράς ομολόγων ύψους 1,14 τρισ. ευρώ από την ΕΚΤ είναι να αντιμετωπισθεί ο αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη, που θεωρείται ως η βασική αιτία για την παράταση της ύφεσης και την ενίσχυση της ανεργίας.

Στη συνάντηση που είχε εχθές, Τετάρτη ο Μ. Ντράγκι με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της Τράπεζας Κύπρου στην QE, υπό τη μορφή μακροχρόνιου δανεισμού.

Σύμφωνα με κυπριακή πηγή, που ήταν παρούσα στην συνάντηση Αναστασιάδη-Ντράγκι, η ΕΚΤ κάνει σοβαρές σκέψεις να μετατρέψει τον ELA της Τράπεζας Κύπρου, που σήμερα ανέρχεται σε 7,4 δισ. ευρώ και που βρίσκεται στα βιβλία της από το 2013, σε μακροπρόθεσμο δανεισμό.

Την πρόθεση αυτή της ΕΚΤ έθεσε, σύμφωνα με την πηγή, ο ίδιος Μάριο Ντράγκι, ο οποίος σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνουν κάποια βήματα για να προωθηθεί αυτό το αίτημα, το οποίο παλαιότερα είχε θέσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνάντηση τους στη Φρανκφούρτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα