Η Ελλάδα θα πάρει τη δόση – Σύννεφα από την κόντρα Τσακαλώτου – Ντράγκι για πλειστηριασμούς και ομόλογα

To Eurogroup έδωσε διορία δύο εβδομάδων στην κυβέρνηση για να προχωρήσει τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα, την εξάπλωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλη τη χώρα και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το master plan του Eλληνικού, ώστε να αξιολογηθούν στη συνέχεια από το Euroworking Group

Το θέμα δεν θεωρείται μείζον για τις εξελίξεις στο ελληνικό πρόγραμμα, και οι υπουργοί Οικονομικών, από την χθεσινή συνεδρίαση, έχουν ήδη περάσει στην συζήτηση

για την δ’ αξιολόγηση με τα τελευταία 88 προαπαιτούμενα, του μνημονίου, θεωρώντας ότι είναι θέμα χρόνου να κλείσουν οι ουρές της τρίτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Συμβουλίου, «η συνάντηση του Eurogroup πραγματοποιήθηκε σε δύο μορφές – το πρώτο μέρος ήταν τακτική συνάντηση των υπουργών της ζώνης του ευρώ, ενώ το δεύτερο μέρος ήταν μια συνάντηση των υπουργών 27 κρατών μελών της ΕΕ».

Πηγές από το οικονομικό επιτελείο επισημαίνουν ότι η εκταμίευση θα γίνει μετά τα προαπαιτούμενα. Όπως τόνισαν, είναι τεχνικής φύσεως τα τελευταία δυο προαπαιτούμενα, αναμένεται ολοκλήρωση και τυπικά μέσα στο προσεχές διάστημα. Αμέσως μετά θα γίνει και η εκταμίευση της δόσης.

Ωστόσο η δόση δεν πρόκειται να δοθεί πριν από τα μέσα του επόμενου μήνα -και συγκεκριμένα πριν τις 14 Μαρτίου- όταν και θα συνεδριάσει η επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Γερμανία.

Μάριο Σεντένο: Η μπάλα περνά μετά στη δική μας πλευρά

Στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι «Περνάμε στα επόμενα στάδια και αυτό περιλαμβάνει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα μετά το πρόγραμμα», τονίζοντας ότι έχει ήδη ξεκινήσει και η τεχνική δουλειά για την ελάφρυνση του χρέους.

Μοσκοβισί: Οι εκκρεμότητες δεν είναι στο χέρι της κυβέρνησης

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, επεσήμανε ότι τα δύο προαπαιτούμενα δεν είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση προετοίμασε τη νομοθετική βάση αλλά τις επόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να δούμε πως εφαρμόζεται πρακτικά αυτό», είπε αναφερόμενος στο Ελληνικό που αναμένεται η έγκριση του ΣτΕ και στους πλειστηριασμούς που ξεκινούν αύριο, 21 Φεβρουαρίου, μετά τις αποχές των συμβολαιογράφων.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η απόφαση της Δικαιοσύνης για το Ελληνικό αναμένεται έως τα τέλη του μήνα, ενώ η διαδικασία για την εξομάλυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχει ξεκινήσει και θα εξεταστεί τις προσεχείς εβδομάδες.

«Θερμό» επεισόδιο μεταξύ Μάριο Ντράγκι και Ευκλείδη Τσακαλώτου

Το κλίμα φορτίστηκε ιδιαίτερα με αφορμή τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που πρέπει να γίνουν και τις συμβουλές που έδωσε στην κυβέρνηση ο κ. Ντράγκι

Τόσο η ελληνική πλευρά, όσο και οι Ευρωπαίοι επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το συμβάν, λέγοντας ότι πάντα γίνονται τέτοιες «ζωντανές» συζητήσεις κι ότι τέλος πάντως δεν συνέβη κάτι ξεχωριστό στο χθεσινό Eurogroup.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις από την ελληνική πλευρά, ως προς το νομικό πλαίσιο και την αποτελεσματικότητα των πλειστηριασμών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο κ. Ντράγκι, η άποψη του οποίου έχει βαρύνουσα σημασία, υποστήριξε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Ελλάδα ότι ο τρόπος λειτουργίας των πλειστηριασμών πρέπει να είναι εύρυθμος και αποτελεσματικός ώστε να βρίσκεται στα πλαίσιο των στόχων του προγράμματος.

Υποστήριξε ακόμη ότι οι έλληνες συμβολαιογράφοι θα πρέπει να αρχίσουν να υπογράφουν τoυς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς καθώς αυτό αποτελεί βασικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο κ. Τσακαλώτος θεώρησε προσβλητική αυτή την παρέμβαση και φέρεται να υπήρξε έντονη λογομαχία η οποία εντέλει οδήγησε στην αποχώρηση του Μάριο Ντράγκι από την αίθουσα όπου γινόταν η συνεδρίαση. Ο υπουργός ζ;hτησε από τον διοικητή της ΕΚΤ περισσότερες διευκρινήσεις σχετικά με το τι εννοεί κι έτσι επήλθε το «θερμό» επεισόδιο.

Eίπε ακόμη ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ πρέπει να είναι πιο λεπτομερειακός και να πει τι ακριβώς εννοεί π.χ. πόσοι πλειστηριασμοί την ημέρα και πόσα έσοδα, υπερασπιζόμενος τον τρόπο που κατάρτισε το ελληνικό ΥΠΟΙΚ.

Το ένα δεδομένο, που έχει προκαλέσει δυσφορία στην Αθήνα, είναι ότι οι Ευρωπαίοι και ειδικά η ΕΚΤ εμφανίζονται ιδιαιτέρως σχολαστικοί στο θέμα των πλειστηριασμών.

Το άλλο δεδομένο, που φαίνεται ότι προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο εκνευρισμό στην ελληνική πλευρά, είναι οι ενστάσεις ή οι επιφυλάξεις που έχουν οι Ευρωπαίοι και ειδικά η ΕΚΤ ως προς τη στρατηγική της «καθαρής» εξόδου.

Ο Μάριο Ντράγκι φέρεται να ανέφερε από την πλευρά του ότι το επιτόκιο του επταετούς ελληνικού ομολόγου που εκδόθηκε πρόσφατα κινήθηκε ανοδικά αντί να υποχωρήσει χρησιμοποιώντας τη λέξη “vulnerability”, για να εξηγήσει την ευπάθεια των ελληνικών τίτλων στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν διεθνώς το τελευταίο διάστημα.

Η ελληνική πλευρά υπερασπίστηκε τις κινήσεις της και σε τεχνικό επίπεδο εξηγώντας ότι το γεγονός πως η χώρα δανείστηκε σε δύσκολες συνθήκες (εν μέσω κρίσεων στη Wall Street) δείχνει ότι μπορεί να το πετύχει και ότι αυτό ελήφθη υπόψη και από τον οίκο Fitch στην αναβάθμιση της Παρασκευής.

Αυτό που προβληματίζει και ανησυχεί τους Ευρωπαίους είναι ότι αν η Ελλάδα βρεθεί εκτεθειμένη στις αγορές και προκύψει κρίση ανάλογη των προηγούμενων ημερών, θα αποτελέσει τον εύκολο στόχο, τον αδύναμο κρίκο.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει οτι το σχεδιαζόμενο «μαξιλάρι» των 16-17 δισ. ευρώ, καλύπτει χρηματοδοτικά την Ελλάδα για 12 μήνες μετά από τη λήξη του Προγράμματος και σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, είναι υπεραρκετό για να απορροφήσει τους όποιους κραδασμούς.

Για πολλούς, ο «σκληρός» του παιχνιδιού στους κρίσιμους μήνες που έρχονται θα είναι η ΕΚΤ, όπως ακριβώς στην περίοδο του πρώτου Μνημονίου και το «θερμό» επεισόδιο Τσακαλώτου-Ντράγκι πολύ πιθανόν δεν θα είναι το τελευταίο.

Ο Ντράγκι “την είπε” στον Τσακαλώτο για πλειστηριασμούς και ομόλογα

Keywords
Τυχαία Θέματα