Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ “ΕΔΩΛΙΟ” ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ – ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η “ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ”

00:23 5/4/2017 - Πηγή: BankWars
Πυρετός επαφών στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα (σήμερα έρχεται στην Αθήνα και βλέπει τον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ), σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, ώστε να δημιουργηθούν προυποθέσεις συμφωνίας τον Μάιο. Καμπάνες για τους κινδύνους της παράτασης
της …παράστασης, κρούουν σχεδόν όλοι οι παράγοντες της διαπραγμάτευσης και κυρίως η πραγματική οικονομία της χώρας που αντιμετωπίζει με φόβο τις εξελίξεις, πληρώνοντας τεράστιο κόστος από την αβεβαιότητα.Η ελληνική διαπραγματευτική «τρόικα» (Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Αχτσιόγλου) στις Βρυξέλλες, επιχειρεί το βράδι της Τρίτης και την Τετάρτη να καλύψει τις αποστάσεις που τη χωρίζουν με τους δανειστές, ώστε, ως την Παρασκευή, να βγει «λευκός καπνός» από το Eurogroup της Μάλτας ή έστω να διασφαλιστεί η συμφωνία σε έκτακτη συνεδρίαση μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα. Διαπραγματεύσεις με Ντάισελμπλουμ (Eurogroup), Μοσκοβισί (Κομισιόν), Κερέ (ΕΚΤ), Ρέγκλινγκ (ESM) αλλά και εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.Οι υπουργοί διαπραγματεύονται πάνω στα ανοιχτά θέματα για τον χρόνο περικοπής των συντάξεων και του αφορολόγητου καθώς και τις αλλαγές στα εργασιακά. Κρίσιμο το θέμα ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ, καθώς οι δανειστές θέλουν την περικοπή των συντάξεων το 2019 (εκλογές στην Ελλάδα), ενώ η κυβέρνηση θέλει τις περικοπές από το 2020. Πολλά θα κριθούν από τον Σόιμπλε και τον Ντάσελμπλουμ, οι οποίοι, εκτάκτως, θα συναντηθούν την Πέμπτη, ενώ οι μέχρις στιγμής παρεμβάσεις του Επιτρόπου Μοσκοβισί, δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα από την ελληνική πλευρά. Πάντως, την Τρίτη, ακόμα και ο Μοσκοβισί, μιλώντας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, είπε ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας απαιτεί «δύσκολες πολιτικές επιλογές», ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει πως μια συμφωνία για τη στήριξη της Ελλάδας είναι δυνατή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά μπορεί να δημιουργηθούν κίνδυνοι, αν η συμφωνία δεν επιτευχθεί γρήγορα.

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα σημαντικό βήμα στις επαφές Τσακαλώτου, Αχτσιόγλου, Χουλιαράκη στις Βρυξέλλες, με στόχο την άρση του αδιεξόδου, εν όψει του Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι τα εμπόδια είναι πολιτικά και όχι τεχνικά, σημειώνοντας ότι δεν έχουν αλλάξει οι προϋπόθέσεις για εκταμίευση της δόσης. Όπως ξεκαθάρισε, τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν το φορολογικό, το ασφαλιστικό και την ενέργεια, πρέπει να κλείσουν.

Ο ίδιος αξιωματούχος έκανε σαφές ότι αν υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση, θα ανοίξουν όλα από την αρχή, καθώς θα αλλάξουν δραματικά στο μεσοδιάστημα τα οικονομικά δεδομένα.

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα, ο αξιωματούχος ανέφερε πως υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, καθώς την επόμενη εβδομάδα είναι οι διακοπές του Πάσχα και την αμέσως επόμενη είναι η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, όπου ναι μεν θα συγκεντρωθούν οι περισσότεροι παίχτες, ωστόσο δε θα υπάρχει χρόνος για αναλυτικές συζητήσεις.

Η ανάγκη να υπάρξει πρόοδος μέσα στην εβδομάδα σχετίζεται και με τη σύνοδο στην Ουάσιγκτον 21η -23η Απριλίου, στην οποία επιχειρείται να τεθεί το θέμα “ελληνικό χρέος”. Η Γερμανία πάντως δεν υποχωρεί στο ζήτημα του χρέους τονίζοντας ότι πέραν από μια αναφορά στην τελική απόφαση του Eurogroup δεν μπορεί να υπάρξει τίποτε άλλο, πριν τις γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΣΟΙΜΠΛΕ – ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

Τετ-α-τετ με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα έχει το βράδυ της Πέμπτης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg. Το «κύριο πιάτο» της συνάντησης αναμένεται να είναι η Ελλάδα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι οι δύο άνδρες θα συζητήσουν σχετικά με την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές και τις δυνατότητες να υπάρξει έστω και προσχέδιο τεχνικής συμφωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα