Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ – ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο. Το Ελληνικό Δημόσιο προσέλαβε τις τράπεζες BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank, HSBC,

ως αναδόχους προκειμένου να προχωρήσουν στην έκδοση νέου ομολόγου 5ετούς διάρκειας. Οι νέοι τίτλοι θα εκδοθύν αύριο, Τρίτη 25 Ιουλίου.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει νέα έκδοση ομολόγου και ανταλλαγή υφιστάμενων τίτλων.

Ανταλλαγή υφιστάμενων τίτλων

Η ελληνική δημοκρατία απευθύνει πρόσκληση στους κατόχους των κρατικών ομολόγων απόδοσης 4.75%.

Νέα έκδοση

Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει επίσης σήμερα ότι προτίθεται να εκδώσει νέο ομόλογο αποτιμημένο σε ευρώ και λήξεως το 2022. Το νέο ομόλογο αναμένεται να τιμολογηθεί στις 25 Ιουλίου του 2017, θα υπόκειται στους όρους της αγοράς, ενώ ημερομηνία διακανονισμού ορίζεται η 1η Αυγούστου του 2017.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή είναι η τελευταία ευκαιρία της δοκιμαστικής εξόδου της χώρας στις αγορές.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά ενώ στην κυβέρνηση ρίχνουν όλο το βάρος στο ύψος του κουπονιού που θα πετύχει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει σήμερα Δευτέρα, εφόσον οι 6 τράπεζες – “νονές” που έχουν αναλάβει την διαχείριση της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου και η Rothschild, ο τεχνικός σύμβουλος της Ελλάδας, έχουν εξασφαλίσει προσφορές επιτοκίων που κινούνται πολύ χαμηλότερα από το 4,95% που πλήρωσε ήδη η χώρα με το ομόλογο Σαμαρά.

Υπάρχουν τόσο οι προθέσεις όσο και οι προϋποθέσεις για την πρώτη έξοδο στις αγορές” τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, επισημαίνοντας ότι “η χρονική στιγμή θα επιλεγεί ώστε η έξοδος να είναι απόλυτα ασφαλής και επιτυχημένη”.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτεντάκη, τα επιτόκια της αγοράς θα είναι υψηλότερα από εκείνα του ESM. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι “το ζητούμενο, στη συγκεκριμένη φάση, δεν είναι η εξεύρεση της φθηνότερης πηγής δανεισμού, αλλά η σταδιακή επαναφορά της χώρας στην κανονικότητα της χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές, ώστε να σταματήσει η εξάρτηση από τον πολιτικό δανεισμό του επίσημου τομέα”.

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής επισημαίνει στο ΑΜΠΕ ότι, “έχοντας εφαρμόσει ένα ιδιαίτερα σκληρό πρόγραμμα προσαρμογής, έχουμε αφήσει πλέον πίσω μας κάθε υπόνοια δημοσιονομικού ρίσκου. Αυτό σε συνδυασμό με το κλείσιμο της αξιολόγησης έχουν εξαλείψει τις βασικές πηγές αβεβαιότητας και έχουν βελτιώσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας”.

Σημειώνει, ακόμη, ότι οι θετικές προσδοκίες που δημιουργούνται οδηγούν στη λήψη οικονομικών αποφάσεων με ορατές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα. “Ήδη βλέπουμε ενθαρρυντικά σημάδια, η αγορά εργασίας εμφανίζει εντυπωσιακή δυναμική από τις αρχές του χρόνου ενώ οι αγορές ομολόγων ανταποκρίνονται ιδιαίτερα θετικά τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτή η ευνοϊκή συγκυρία πρέπει να προστατευτεί και να ενισχυθεί ώστε να είναι διατηρήσιμη”, τονίζει ο κ. Κουτεντάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα