Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΑ ΕΔΩΣΑΝ ΟΛΑ – ΕΙΠΕ “ΝΑΙ” ΤΟ EUROGROUP ΓΙΑ ΤΑ 49,1 ΕΥΡΩ-ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΕ 4 ΔΟΣΕΙΣ

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να εγκρίνουν την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 34,4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, όπως άλλωστε αναμενόταν, σε μία συνεδρίαση που διήρκεσε μόνο δυο ώρες. Η Ελλάδα και κυρίως οι τράπεζες, έκαναν αυτό που “έπρεπε” για να ικανοποιηθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις

που το ΔΝΤ και οι εταίροι έθεσαν για να εγκρίνουν την εκταμίευση. «Δώσαμε την τελική έγκριση για την εκταμίευση των 49,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα και θα δοθεί σε 4 δόσεις», τόνισε ο Γιούνκερ και διευκρίνισε ότι τα πρώτα 34,4 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν την επόμενη εβδομάδα.

Στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζωνης ο Γιάννης Στουρνάρας, ενημέρωσε τους ομολόγους του για την επαναγορά των ομολόγων, καθώς και για τις βασικές διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί τελικά στη Βουλή την Παρασκευή.

ΧΘΕΣ, σε δηλώσεις ικανοποιήσεις προέβησαν ΔΝΤ, Γαλλία και η Γερμανία σχετικά με το την επαναγορά του ελληνικού χρέους. Στα 31,9 δισ. ευρώ οι προσφορές, με την απόλυτη συμβολή των ελληνικών τραπεζών. Σήμερα αναμένεται πως θα ληφθεί η απόφαση για τη δόση στην Ελλάδα, αλλά κανένα σχόλιο για την επαναγορά. Δεν αποκλείει κούρεμα η Ολλανδία το 2014.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, πως η μέση τιμή επαναγορας διαμορφώθηκε στο 33,8%. Οπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η Ελληνική Δημοκρατία σχεδιάζει να κάνει αποδεκτό το σύνολο των προσφερομένων ομολόγων υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αποδεκτή η αύξηση της χρηματοδότησης από τον EFSF κατά 1,29 δισ. ευρώ. Δηλαδή, για να αποσυρθεί χρέος 31,9 δισ. ευρώ θα πρέπει η Ελλάδα να λάβει δάνειο 11,29 δισ. ευρώ από τον προσωρινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοδοτικής Σταθερότητας. Ως ημερομηνία διακανονισμού ορίσθηκε η 18η Δεκεμβρίου, αντί της 17ης Δεκεμβρίου που ήταν η αρχική.

Υπέρ της εκταμίευσης της επόμενης δόσης ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Η γερμανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ και η τρόικα επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Όπως αναφέρεται σε επιστολή του γερμανικού υπουργείου οικονομικών που εξασφάλισε το Reuters η γερμανική κυβέρνηση είναι υπέρ της καταβολής της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα. Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι η τρόικα επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα θα ληφθεί στο Eurogroup της Πέμπτης. Αυτό δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, ο οποίος αρνήθηκε, όμως, να σχολιάσει τις λεπτομέρειες του αποτελέσματος του προγράμματος επαναγοράς των ομολόγων, οι οποίες εξετάστηκαν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της ευρωζώνης και θα συζητηθούν, επίσης, στο αυριανό Eurogroup.

Ικανοποίηση από Γαλλία, Γερμανία για την επαναγορά

Σε δηλώσεις ικανοποιήσεις προέβησαν σήμερα η Γαλλία και η Γερμανίας σχετικά με το την επαναγορά του ελληνικού χρέους, γεγονός που αυξάνει τις ενδείξεις ότι αύριο θα αποδεσμευθεί η οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα.

Το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων «πήγε πολύ καλά», σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η Marianne Kothe « οι υπουργοί Οικονομικών έλαβαν μια προκαταρκτική αποτίμηση που ανέφερε ότι το πρόγραμμα πήγε καλά. Η τρόικα πρέπει να κάνει μια λεπτομερή αποτίμηση και θα αποφασίσει την καταβολή των επόμενων δόσεων».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, βρισκόμαστε πάνω στις ράγες και μέσα στο πλαίσιο αυτού που είχαμε προβλέψει. Έχω καλές ελπίδες ότι η αυριανή συζήτηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Θα επιτρέψει να αποδεσμεύσουμε τη βοήθεια για την Ελλάδα.

Ολλανδία

Δεν αποκλείται η πιθανότητα “κουρέματος” του ελληνικού χρέους, τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε. Ο ίδιος σημείωσε ότι θα εξαρτηθεί από την κατάσταση σε σχέση με το ελληνικό χρέος το 2014.

Καλωσόρισε τα αποτελέσματα η επικεφαλής του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ωστόσο ότι περαιτέρω σχόλια επί του θέματος θα γίνουν από τις ευρωπαϊκές οικονομικές αρχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα