Η Ελλάδα δε χρειάζεται νέο πρόγραμμα στήριξης – Ξεκινά η ανάπτυξη – Έκθεση της JP Morgan

Στις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της ελληνικής οικονομίας επικεντρώνεται σημερινή έκθεση της JP Morgan, με τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο να εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα τρίτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης, αλλά μια προληπτική πιστωτική γραμμή.

Αν οι Ευρωπαίοι υιοθετήσουν αυτή τη γραμμή, τότε τα οφέλη θα είναι πολλαπλά και θα αρχίσει να φαίνεται το φως

στην άκρη του τούνελ, στο οποίο έχει εισέλθει τα τελευταία έξι χρόνια η ελληνική οικονομία.

Μάλιστα ο οίκος, δεν αποκλείει επιστροφή της Ελλάδας σε ανάπτυξη στο δεύτερο μισό του 2013, την ώρα που ελληνική κυβέρνηση μοιάζει να βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα, γεγονός που τροφοδοτεί τις συζητήσεις γύρω από ένα τρίτο πακέτο στήριξης.

H Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με χρηματοδοτικό κενό ύψους 11 δισ. ευρώ ως το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, του οποίου η κάλυψη θα μπορούσε να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό από τα κεφάλαια που έχουν περισσεύσει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εφόσον ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση επιτύγχανε πρωτογενές πλεόνασμα 3% και 4,5% το 2015 και 2016 αντίστοιχα.

Πάντως η JP Morgan προειδοποιεί ότι παρά την αναδιάρθρωση και την επαναγορά του ελληνικού χρέους, παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΑΣΜΟΥΣΕΝ

Ερωτηθείς για τη σεναριολογία περί αναγκαιότητας ενός νέου τρίτου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Γιορκγ Άσμουσεν, ανέφερε: «Η ικανότητα και ο χρόνος επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές θα κρίνουν αν η χώρα χρειάζεται ένα νέο, τρίτο δάνειο».

Ο ισχυρός άντρας της ΕΚΤ παράλληλα διέψευσε τα σενάρια περί ανάληψης της θέσης του υπουργείου Οικονομικών στη Γερμανία.

«Θα ολοκληρώσω τη θητεία μου στην ΕΚΤ το 2019», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα