Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΙΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

17:54 8/7/2014 - Πηγή: BankWars

Η Ελλάδα αντιστάθηκε στις πιέσεις για το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου διάσωσης, την ώρα που ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προειδοποιούσε ότι επιβραδύνεται ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων μετά το χθεσινό Eurogroup.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποκλείσει περαιτέρω βοήθεια μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης,τόνισε Έλληνας

αξιωματούχος στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, αξιωματούχος της Ε.Ε. επισήμανε πως σύμφωνα με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί νέο πακέτο.

Βγαίνουμε στις αγορές με 3ετές ομόλογο

ε νέα έξοδο στις αγορές μέσω τριετούς ομολόγου ύψους 3 δισ. ευρώ θα προχωρήσει εντός των επομένων ημερών το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αποβλέπει σε ένα επιτόκιο που θα κυμαίνεται μεταξύ 3,3%-3,5%.

Πριν την έκδοση του τριετούς ομολόγου -αναμένεται την Τετάρτη ή την Πέμπτη – θα προηγηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας ύψους 1,25 δισ. την Τρίτη.

Στην προηγούμενη έκδοση εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων ύψους 1,25 δισ. ευρώ (στις 10 Ιουνίου) ο ΟΔΔΗΧ δανείσθηκε συνολικά 2 δισ. ευρώ με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,15%.

Για την έκδοση εντόκων της Τρίτης, ο Οργανισμός αποβλέπει σε μια απόδοση κοντά στο 2%, η οποία και θα βοηθήσει, ώστε το βιβλίο προσφορών για το τριετές ομόλογο να ανοίξει κοντά στο 3,5%.

Σημειώνεται πως η αναδημιουργία της καμπύλης επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, η οποία θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2014 με την έκδοση επταετούς ομολόγου, θα μειώσει περαιτέρω την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς, περιορίζονταν το κόστος δανεισμού του Δημοσίου σε όλες τις διάρκειες.

Ο αναλυτής της Commerz-bank Ντ. Σνάουτς, μιλώντας στη Wall Street Journal προ τριών ημερών εκτίμησε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να εκδώσει τριετές ομόλογο με επιτόκιο περίπου 2,9%. Κατά την άποψή του, η έκδοση ενός τέτοιου ομολόγου θα πρόσφερε αρκετά κίνητρα -περίπου 1,3 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον απόδοση- σε σχέση με τα πορτογαλικά ομόλογα που λήγουν το 2017 και πιθανότατα θα άφηνε αρκετό περιθώριο για τη διαπραγμάτευσή τους στη δευτερογενή αγορά μετά την αρχική έκδοση.

Σύμφωνα με τη WSJ η Ελλάδα αναμένεται τώρα να επανέλθει και πάλι στις αγορές σύντομα και μία έκδοση τριετούς ομολόγου θεωρείται πιθανή.

Υπάρχουν, σύμφωνα με την εφημερίδα, τρεις λόγοι:

1. Στο σημερινό περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων οι επενδυτές διψούν για σχετικά υψηλότερες αποδόσεις. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί πολύ, αλλά παραμένουν υψηλότερες σε σχέση με αυτές των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

2. Η πρόσφατη έκδοση ύψους 3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο σημείωσε μεγάλη επιτυχία και στους περίπου τρεις μήνες που μεσολάβησαν από την έκδοσή του έχει διασφαλίσει κέρδη για τους επενδυτές.

3. Μετά το PSI το 2012 η χώρα δεν έχει βραχυπρόθεσμα ομόλογα. Το κενό ξεκίνησε να καλύπτεται με το πενταετές ομόλογο, με αναλυτές να εκτιμούν πως είναι σαφής η πρόθεση της χώρας να «ανοικοδομήσει» την καμπύλη των αποδόσεων με ομόλογα μικρότερων διαρκειών.

Keywords
Τυχαία Θέματα