Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ TΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ – ΠΗΓΑΙΝΕ ΚΑΛΑ, ΤΩΡΑ ΘΕΛΕΙ ΚΟΥΡΕΜΑ

18:32 2/7/2015 - Πηγή: BankWars

Την ανάγκη να υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους υπογραμμίζει, ως αναμενόταν, σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), τονίζοντας, ότι μέχρι την πραγματοποίηση των εκλογών, τόσο η ελληνική οικονομία όσο και το χρέος ακολουθούσαν καλή πορεία.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ

μετά την τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η οποία έγινε τον Μάιο του 2014, το ελληνικό χρέος ακολουθούσε καλή πορεία ούτως ώστε να καταστεί βιώσιμο, ενώ ανάλογα θετική πορεία ακολουθούσε και η οικονομία. Εάν αυτή η πορεία συνεχίζονταν, τότε η δέσμευση για ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους – η οποία είναι καταγεγραμμένη στο επικαιροποιημένου Μνημόνιο τον Νοέμβριο του 2012 – δεν θα ήταν απαραίτητη.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ, εάν οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες βρίσκονται υπό εξέταση (σ.σ.: προφανώς το Ταμείο αναφέρεται στις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην πρόταση που έχουν καταθέσει οι θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση), χαλαρώσουν ακόμη περισσότερο και κυρίως σε ό,τι αφορά τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις, το «κούρεμα» του χρέους θα ήταν απαραίτητο.

Αναφορικά με τον τρόπο που θα γίνει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους το Ταμείο, υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει παράταση της περιόδου χάριτος στα 20 χρόνια και η περίοδος αποπληρωμής του θα πρέπει να επεκταθεί στα 40 χρόνια, σε ό,τι αφορά τα δάνεια που έχει λάβει η χώρα από την Ευρωζώνη, ενώ θα πρέπει να δοθούν νέα δάνεια από τον επίσημο τομέα προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας το λιγότερο έως το 2018.

Επιπρόσθετα και σύμφωνα με το βασικό σενάριο που εξετάζουν οι οικονομολόγοι του Ταμείου, η Ελλάδα θα έχει ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης ύψους 50 δισ. ευρώ για το διάστημα Οκτώβριος 2015-2018, εκ των οποίων τα 36 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την Ευρωζώνη.

Download attachments:

Η έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
Keywords
Τυχαία Θέματα