Η αγορά ανησυχεί για την μετά το Μνημόνιο ημέρα – Χρηματιστήριο, ομόλογα, διαφημιστική δαπάνη στέλνουν μήνυμα – Εμπιστοσύνη με υβριδική γραμμή

Βρισκόμαστε στο παρά πέντε κρίσιμων εξελίξεων για την οικονομική πορεία της χώρας που θα επηρεάσει και το πολιτικό σκηνικό. Η αγορά, η πραγματική οικονομία και οι επιχειρήσεις δείχνουν σε όλες τους τις “εκφράσεις” προβληματισμένες.

– Το χρηματιστήριο όχι μόνο δεν αντιδρά θετικά, αλλά προβληματίζει για τη συνέχεια.

– Οι αποδόσεις των ομολόγων ανεβαίνουν.

–Επιχειρήσεις “κρατάνε πισινή” και μειώνουν, αντί να αυξάνουν, τις διαφημιστικές τους δαπάνες σε σχέση με πέρυσι.

–Η ρευστότητα, παραμένει “είδος εν ανεπαρκεία” στην αγορά, παρά τις πομπώδεις δηλώσεις κορυφαίων

τραπεζιτών πως μετά τα επιτυχημένα stress test θα χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Τι συμβαίνει λοιπόν;

Και γιατί δεν μεταφράζεται από τις αγορές θετικά τόσο το μήνυμα της κυβέρνησης για “καθαρή έξοδο” από τα μνημόνια, όσο και το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης με τη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών να επικυρώνεται στο Eurogroup της Πέμπτης 24 Μαίου;

Έχασαν οι αγορές τα αντανακλαστικά τους; Τις επηρεάζει τόσο πολύ η όντως περίπλοκη κατάσταση στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας, με τη νέα κυβέρνηση 5Αστέρων και ακροδεξιάς Λέγκας να αμφισβητεί τις δεσμεύσεις απέναντι στην ευρωζώνη για χρέος, έλλειμμα και τράπεζες;

Ρεπορτάζ του bankwars, μετά από επαφή με επιχειρηματίες και τράπεζες, αποδίδει αλλού το κλίμα που επικρατεί στις αγορές….

“Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στη μεταμνημονιακή περίοδο (μετά τις 20 Αυγούστου 2018), πως η Ελλάδα, θα τα καταφέρει να δανείζεται αξιοπρεπώς και μάλιστα σε ένα περιβάλλον διεθνές, ασταθές. Ναι, θα έχουμε το μαξιλάρι των 20 περίπου δισ. που είναι μια εγγύηση βραχυπρόθεσμα, αλλά αν φύγει το ΔΝΤ, κανένας δεν εγγυάται ότι οι αγορές δεν θα οδηγήσουν σε απαγορευτικά επίπεδα ξανά τα ελληνικά επιτόκια δανεισμού. Πόσο μάλλον, αν τα μέτρα για το χρέος, περιοριστούν στα ήδη γνωστά ημίμετρα, υπό την σκληρή μάλιστα γερμανική εποπτεία”.

Στο ερώτημα “ποιά θα ήταν η καλύτερη λύση για την Ελλάδα, που θα έδινε εμπιστοσύνη στις αγορές”, η απάντηση που πήραμε ήταν η εξής…

“Αν δεν ρυθμιστεί, με “γενναίο τρόπο” το χρέος, η ύπαρξη μίας υβριδικής γραμμής κάλυψης/εγγύησης/χρηματοδότησης μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου, θα είναι ιδανική. Άλλωστε, όταν έχουμε μπροστά μας μια αβέβαιη κατάσταση λόγω Ιταλίας στην ευρωζώνη, όταν έχει επανέλθει το 10ετές προς το 4,55%, όταν εξ αιτίας αυτού μετατίθεται ο σχεδιασμός του ΟΔΔΗΧ για τη νέα έκδοση, ποιός είναι ο λόγος, αφού μπορούμε, να μην πάρουμε “εξτρά” εγγυήσεις; Λόγος πολιτικός, υπάρχει, αλλά δεν μας αφορά. Λόγος οικονομικός δεν υπάρχει”…

Έκλεισε η συμφωνία με τους θεσμούς για την 4η αξιολόγηση – Τσακαλώτος: “Σε μερικά πράγματα έπρεπε να βάλουμε και εμείς νερό στο κρασί μας”

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα