Η Geniki Bank στο Χρηματιστήριο σε έξι μήνες

Η Τράπεζα Πειραιώς ετοιμάζεται να εισαγάγει τη θυγατρική Γενική Τράπεζα στο χρηματιστήριο μέσα στους επόμενους έξι μήνες, αλλάζοντας τον ρόλο της μονάδας που εξαγόρασε πριν από περίπου έναν χρόνο από τη γαλλική Societe Generale, η οποία θα μετατραπεί σε εξειδικευμένη τράπεζα

για τη ρύθμιση επισφαλών δανείων.

Η Πειραιώς έχει προσλάβει την Deutsche Bank και την Barclays ως συμβούλους της εισαγωγής, η οποία θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 200-300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές που έχουν ενημερωθεί για το σχέδιο. Στόχος της Πειραιώς θα είναι να διατηρήσει προς το παρόν ένα ποσοστό 10-20% της μονάδας.

Την ίδια ώρα, η Γενική θα μετατραπεί σε «ίδρυμα ειδικευμένο στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια» – ό,τι πιο κοντινό έχει η Ελλάδα σε μια «κακή τράπεζα». Στόχος θα είναι να πείσει την κυβέρνηση και άλλες τράπεζες του ιδιωτικού τομέα να της επιτρέψουν να αναλάβει τη διαχείριση των προβληματικών δανείων,μέσω συμφωνιών εξυπηρέτησης και μέσω της ανάληψης assets στον δικό της ισολογισμό.

Η πώληση της Γενικής ισοδυναμεί με ταχεία αναστροφή για τη μονάδα. Τον περασμένο Οκτώβριο, η Πειραιώς συμφώνησε με τη SocGen να αγοράσει την τράπεζα προς μόλις 1 ευρώ, ενώ ο γαλλικός όμιλος προέβη σε ενίσχυση με «φρέσκα» κεφάλαια ύψους 444 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ξεπερνούν τα 80 δισ. ευρώ.

Οι τραπεζίτες λένε πως υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον για την Ελλάδα από επενδυτές, ιδιαίτερα από αμερικανικά hedge funds, καθώς οι ανησυχίες αναφορικά με τη νότια περιφέρεια της ευρωζώνης συνεχίζουν να αποκλιμακώνονται. Οι μετοχές της Πειραιώς έχουν καταγράψει άνοδο μεγαλύτερη του 40% τους τελευταίους μήνες.

Η εισαγωγή της Γενικής στο χρηματιστήριο προγραμματίζεται για το α’ τρίμηνο του 2014. Ωστόσο, πηγές που βρίσκονται κοντά στη συναλλαγή προειδοποίησαν πως το project πρέπει ακόμα να λάβει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών και ο χρόνος και οι όροι της συμφωνίας μπορεί να αλλάξουν.

Η Γενική, μια μικρή τράπεζα με assets μόλις 2 δισ. ευρώ, θα παραμείνει κανονική εμπορική τράπεζα ακόμα και όταν μετατραπεί σε εξειδικευμένο φορέα ρύθμισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Μπορεί επίσης να αναπτύξει μια σειρά συμβουλευτικών υπηρεσιών αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων που θα έχουν σχεδιαστεί ώστε να βοηθήσουν τις προβληματικές ελληνικές εταιρείες να προσαρμοστούν στους δύσκολους οικονομικούς καιρούς.

«Οι policymakers λατρεύουν την ιδέα», ανέφερε πηγή που γνωρίζει το σχέδιο. «Η χρονική στιγμή είναι επίσης καλή - το 2014 αναμένεται να είναι το έτος κατά το οποίο η Ελλάδα θα αρχίσει να σκέφτεται ότι τα χειρότερα έχουν περάσει».

Η ιδέα αυτή έρχεται την ώρα που ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών συνεχίζει να αυξάνεται. Τα μη εξυπηρετούμενα αντιστοιχούν σήμερα περίπου στο 30% του συνόλου των δανείων και οι τραπεζίτες εκτιμούν πως το ποσοστό αυτό θα αγγίξει το 35-40% τους επόμενους 18 μήνες.

ΠΗΓΗ: euro2day

Keywords
Τυχαία Θέματα