Η Credit Suisse βλέπει συμφωνία Ελλάδας – δανειστών κατά 75%

Οι αναλυτές της Credit Suisse εκτιμούν ότι το πρόβλημα της ελληνικής κρίσης εξελίσσεται σε πρόβλημα της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας. Ο λόγος είναι ότι η δόση που θα πρέπει να αποπληρώσει η Ελλάδα στην ΕΚΤ στο μέλλον είναι ξεκάθαρα πάνω από τις δυνατότητες της Αθήνας.

Η σημαντική ημερομηνία είναι,

σύμφωνα με την ανάλυση, η 20η Ιουλίου. Είναι μια ημερομηνία αντίστοιχη της 20ης Μαρτίου του 2012, μόνο που τώρα η κατάσταση είναι πιο λεπτή. Η επόμενη δόση των 7,2 δισ., θεωρούν οι αναλυτές, πρόκειται ουσιαστικά, μετά την αποταμίευσή της, να καταλήξει και πάλι στο Ευρωσύστημα.

Η Credit Suisse δίνει 75% πιθανότητες να συναφθεί συμφωνία την τελευταία στιγμή, 20% να υπάρξουν έλεγχοι στη ροή κεφαλαίων και μόνο 5% για μια πλήρη οικονομική κατάρρευση.

Οι αναλυτές της τράπεζας θεωρούν ότι η συζήτηση για το περιβόητο Grexit γινόταν μέχρι τώρα με βάση λανθασμένες παραδοχές. Τώρα, όπως ισχυρίζονται, η συζήτηση τίθεται σε πιο σωστή βάση, καθώς αφορά σε ζητήματα όπως η ισοτιμία των IOUs και οι έλεγχοι στη ροή κεφαλαίων. Μια επιστροφή-σοκ στη δραχμή είναι, σύμφωνα με την έκθεση, τελείως αβάσιμη υπόθεση.

Η ανάλυση επίσης υποστηρίζει ότι η αποχώρηση από το Ευρώ θα είναι για όλους ο πιο ακριβός τρόπος χρεωκοπίας. Θα προκαλέσει μια συστημική χρεωκοπία του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα και πιθανόν και αλλού. Το Grexit, καταλήγουν οι αναλυτές, μπορεί να συμβεί μόνο ως μια διαδικασία καθορισμού «παράλληλης ισοτιμίας, είτε μετά από περιορισμούς στη ροή κεφαλαίων είτε σε IOUs». Μεγαλύτερη πιθανότητα σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων δίνεται πάντως στους ελέγχους ροής κεφαλαίων, όπως συνέβη και στην Κύπρο. Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να μιλήσει κανείς και γιαGre-entry, καθώς οι έλεγχοι θα μπορούσαν να αρθούν σιγά-σιγά, όπως συνέβη και στην Κύπρο.

Ωστόσο, η πιθανότητα ενός τραγικού σφάλματος δεν μπορεί να αποκλειστεί και γι’ αυτό η εκτίμηση δίνει ποσοστό 5% σε μια πλήρη κατάρρευση. Όπως γράφει χαρακτηριστικά η έκθεση «πρέπει να διαχωρίζουμε μεταξύ αυτού που δε θα έπρεπε να συμβεί και αυτού που πράγματι θα συμβεί».

Πηγή: Euro2Day.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα