Γ.Βαρουφάκης: Θα πληρώσουμε κανονικά τις δόσεις – Δραχμή ίσον νεολιθική εποχή – Πάει πίσω ο ΕΝΦΙΑ (video)

07:20 3/3/2015 - Πηγή: BankWars

Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης σε συνέντευξή του αργά το βράδι της Δευτέρας στην εκπομπή enikos, ρωτήθηκε αν συμφέρει την χώρα μία έξοδος από το ευρώ. Η απάντηση: “Θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα και θα τη γυρνούσε στην νεολιθική εποχή”.

Η έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν το χειρότερο σενάριο και προσπαθούμε να το αποφύγουμε, δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε πως η αναδιάρθρωση

εντός της Ευρωζώνης είναι η μόνη λύση. «Πρώτα αναδιάρθρωση και μετά τα δανεικά αυτό λέμε».

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίσθηκε βέβαιος πως οι δόσεις θα πληρωθούν κανονικά και στο ακέραιο και δεν υπάρει περίπτωση πιστωτικού γεγονότος.

Επισημάνσεις
-Εάν η Ευρωζώνη δεν αλλάξει την αρχιτεκτονική της δομή, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει. Είναι ανάγκη ενός νέου ευρωπαϊκού Deal, στο οποίο θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

-Πετύχαμε το διαχωρισμό του μνημονίου από τη δανειακή σύμβαση… Εξασφάλισε ότι δεν θα επιβάλω υφεσιακά μέτρα στους επόμενους τέσσερις μήνες»

-Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ επί το προοδευτικότερο αλλά αυτό μπορεί να πάρει αρκετούς μήνες. Ένα νόμος αλλάζει με άλλο νόμο. Μέχρι να αλλάξει ο νόμος του ΕΝΦΙΑ είναι πατριωτικό καθήκον να τον πληρώνουμε» Προανήγγειλε ουσιαστικά (μένει να διευκρινιστεί) ότι ο ΕΝΦΙΑ θα συνεχίσει να πληρώνεται και τον Απρίλιο, όταν ξεκινά η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου για το 2015!

Δεν διευκρίνισε αν και πώς θα γίνει κάποιος συμψηφισμός των δόσεων τού υπό κατάργηση ΕΝΦΙΑ του 2015 που θα έχει πληρωθεί κανονικά, με τον νέο φόρο ακινήτων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, όταν και εφόσον τελικώς ο ΦΜΑΠ υποκαταστήσει τον προηγούμενο φόρο στη διάρκεια της χρονιάς.

-Σχετικά με τις αντικειμενικές αξίες δήλωσε πως πρέπει να αλλάξουν διευκρινίζοντας πως αυτό θα τεθεί στον επόμενο προϋπολογισμό.

– Ξεκαθάρισε και ότι διαφωνεί με την άποψη του κ. Λαμπαβίτσα ο οποίος, όπως είπε, «έχει χτίσει καριέρα με την άποψη ότι πρέπει να πάμε στη δραχμή».

-Δήλωσε θα ήθελε ένα ΦΠΑ 15%-16% αντί 23%. Χαρακτήρισε μάλιστα τον ΦΠΑ γενικά ως φόρο «ανόητο, άδικο και αναποτελεσματικό».

Δήλωσε ανοικτός σε αποκρατικοποιήσεις λέγοντας πως:

– H είσοδος επενδυτών στον ΟΣΕ είναι απολύτως απαραίτητη, αλλά «στη ΔΕΗ σε καμία περίπτωση»

– H επένδυση της Cosco είναι πολύ σημαντική

– Ηταν απαράδεκτο αυτό που έγινε στον ΟΠΑΠ, αλλά η ιστορία αυτή τελείωσε

– Το Ελληνικό είναι «φιλέτο» αλλά το τίμημα είναι χαμηλό, δεν υπάρχει αγορά λόγω κρίσης.

– Θα πρέπει να ξανακοιτάξουμε τα αεροδρόμια. Για τα περιφερειακά αεροδρόμια πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για την εθνική ασφάλεια και την ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.
Ο κ. Βαρουφάκης αναφερόμενος στην επόμενη διαπραγμάτευση του Ιουνίου είπε πως οι τρεις «κόκκινες» γραμμές τις οποίες θα θέσει θα έχουν να κάνουν με τα πρωτογενή πλεονάσματα της χώρας τα οποία δεν θα πρέπει να «σκοτώνουν» την οικονομία, την ανάγκη να υπάρξει υπάρχει ρήτρα ανάπτυξης για το χρέος και τέλος οι επενδύσεις στην Ελλάδα να μην είναι μικρότερες των αποταμιεύσεων.

“Οι εταίροι δεν φέρθηκαν σωστά στον κ. Σαμαρά”

“Νομίζω ότι στον κ. Σαμαρά – και το λέω αυτό με καμία απολύτως αντιπολιτευτική πολιτικάντικη διάθεση- δεν του συμπεριφέρθηκαν σωστά οι εταίροι μας. Θεωρώ ότι του είχαν υποσχεθεί κάποια πράγματα που δεν του τα έδωσαν . Και θεωρώ μάλιστα ότι του φέρθηκαν και σκαιότατα” είπε ο υπουργός Οικονομικών

“Δεν μπορώ να πιστέψω αλλιώς ότι υποσχέθηκε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει βγει η χώρα από το μνημόνιο, χωρίς να έχει τη βάση για αυτό”, πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.

Keywords
Αναζητήσεις
ο bαροyφακησ τσιπρασ πανε την ελλαδα στην δραχμη
Τυχαία Θέματα