Γκ. Βολφ (Bruegel): Η επιτήρηση της Ελλάδας θα συνεχιστεί και μετά την έξοδο από το μνημόνιο

12:16 5/9/2014 - Πηγή: BankWars

Ο Γερμανός οικονομολόγος Γκούντραμ Βολφ, διευθυντής του ινστιτούτου Bruegel καλεί τις κυβερνήσεις του πλουσιότερου ευρωπαϊκού Βορρά και κυρίως το Βερολίνο να «ξοδέψουν περισσότερα» και να προχωρήσουν αμέσως σε επενδύσεις προκειμένου να ενισχύσουν την ανάπτυξη της Ευρώπης. Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στα Νέα, σε αντίθετη περίπτωση προειδοποιεί ότι η Ευρώπη δεν θα καταφέρει να απομακρύνει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού της υψηλής ανεργίας ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επανεμφάνισης της κρίσης.

Σε ότι αφορά

την Ελλάδα προειδοποιεί ότι θα βρίσκεται υπό την εποπτεία της Κομισιόν και μετά την έξοδο από το μνημόνιο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ερωτηθείς για έξοδο της χώρας από το μνημόνιο δεδομένης της προόδου που έχει καταγράψει όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή:

“Αν δούμε τις προβλέψεις για την πορεία του ελληνικού χρέους και της βιωσιμότητάς του είναι ξεκάθαρο ότι οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση τα επόμενα χρόνια. Αλλά οι προβλέψεις για την πορεία του χρέους εξαρτώνται από την ανάπτυξη. Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη τότε η εικόνα δεν θα είναι θετική. Η Ελλάδα χωρίς δημοσιονομικό έλλειμμα μπορεί να εξέλθει του προγράμματος, αλλά η κατάσταση είναι πολύ εύθραυστη. Σε κάθε περίπτωση, και μετά την έξοδο από τα προγράμματα προσαρμογής η χώρα θα βρίσκεται υπό την εποπτεία της Κομισιόν. Εξάλλου μια νέα διευθέτηση του χρέους αναμένεται ότι θα συνδεθεί με την πορεία της χώρας για περαιτέρω εξυγίανση και εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών. Η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερη, αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και εξαρτάται από την ππορεία της ανάπτυξης και του πληθωρισμού”.

Keywords
Τυχαία Θέματα