Γκ. Χαρδούβελης: Κίνδυνος η Ελλάδα να αναγκαστεί να επιστρέψει τα 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ

Στην εκτίμηση ότι χωρίς την ολοκλήρωση του προγράμματος για την Ελλάδα μέσα σε ένα αποδεκτό χρονικό διάστημα, το κόστος για τη χώρα μεγεθύνεται υπέρμετρα, προέβη ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

Μάλιστα, προσδιόρισε τους ενδεχόμενους κινδύνους από τη μη ολοκλήρωση του Προγράμματος, στους εξής:

«Πρώτον, υπάρχει απώλεια πόρων της τάξης των 7,2 δισ. ευρώ. Τα μισά προέρχονται από δάνεια της ΔΝΤ

και τα υπόλοιπα μισά από την ευρωζώνη. Μάλιστα, τα 1,8 δισ. ευρώ από τα χρήματα της ευρωζώνης είναι καθαρή δωρεά, δεν αποτελούν νέο δάνειο. Είναι η επιστροφή στην Ελλάδα του κεφαλαιακού κέρδους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την αγορά ελληνικών ομολόγων σε πολύ χαμηλή τιμή.

» Η απώλεια του παραπάνω ποσού θα δυσχέραινε πολύ τη λειτουργία του κράτους, καθώς ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2015 οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου είναι μεγάλες, ενώ ευελιξία στη χρηματοδότηση δεν υπάρχει. Το κράτος έχει ήδη δανειστεί το μέγιστο δυνατό ποσό μέσω εντόκων γραμματίων (15δισ. ευρώ) και η πρόσβαση στην αγορά ομολόγων είναι απαγορευτική.

Δεύτερον, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να επιστρέψει το ποσό των 11,4 δισ. ευρώ, που έχει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτά είναι χρήματα που δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν μέχρι σήμερα για την προστασία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η επιστροφή τους θα μειώσει μεν το ελληνικό χρέος με το αντίστοιχο ποσό, αλλά θα ακυρώσει ένα ποσό ευρωπαϊκών χρημάτων που υπήρχε ως μαξιλάρι.

Τρίτον, η Ελλάδα θα βρεθεί μόνη της να αντιμετωπίσει τις αγορές, όποτε τις χρειαστεί. Δεν θα υπάρχει ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, κανένα δηλαδή μαξιλάρι ασφαλείας.

Τέταρτον, χωρίς την ολοκλήρωση του Προγράμματος, η ΕΚΤ δεν θα παρέχει τη συνήθη ρευστότητα που παρέχει στις ελληνικές τράπεζες, και που τον Νοέμβριο ανέρχονταν σε περίπου 45 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες θα αναγκαστούν να χρησιμοποιούν τον μηχανισμό του ELA (Emergency Liquidity Assistance) από την Τράπεζα της Ελλάδος, ο οποίος λειτουργεί με αποκλειστικό εγγυητή το ελληνικό δημόσιο και κοστίζει περισσότερο. Το επιπλέον κόστος θα πιέσει τα εγχώρια επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων και νοικοκυριών ακόμα πιο ψηλά.

Πέμπτον, θα εμφανιστεί τότε σχεδόν αδύνατη η υπαγωγή των ελληνικών τραπεζών στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης. Θα χάσει η Ελλάδα το τρένο της εύκολης χρηματοδότησης, το οποίο θα χρησιμοποιούν οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ BLOOMBERG – “ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ” ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ – “ΝΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ” – ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΟΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ – Προειδοποίηση ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί εκτός ευρώ από ατύχημα στην περίπτωση που η νέα κυβέρνηση δεν φτάσει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου απευθύνει με συνέντευξή του στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές θα είναι να κλείσει την έκθεση προόδου για την Ελάδα με το να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για τη διάσωση της χώρας από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συμπληρώνει ο κ. Χαρδούβελης.

Αν πρόκειται να είναι κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν «συνετό» να αντιστρέψει τις θέσεις του και να διαπραγματευτεί επέκταση του Μνημονίου πριν την εκπνοή της βοήθειας προς την Ελλάδα στις 28 Φεβρουαρίου, πρόσθεσε.

Η προοπτική εξόδου από την Ευρωζώνη δεν είναι απαραίτητα «μια μπλόφα». «Ένα ατύχημα θα μπορούσε να συμβεί και όλη η προσπάθεια είναι να την αποφύγει κανείς» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών στην κάμερα του οικονομικού πρακτορείου ειδήσεων.

Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς ακριβώς ποια θα είναι η κρίσιμη ώρα για την Ελλάδα αν καθυστερήσει η επόμενη δόση τονίζει ο κ. Χαρδούβελης. «Ωστόσο η θολή κατάσταση αυτή έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και μπορεί να επηρεάσει και τα εσοδα. Οπότε όσο νωρίτερα ξεκαθαριστεί η αβεβαιότητα τόσο το καλύτερο για όλους».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει υπογράψει η Ελλάδα» προσθέτει ο κ. Χαρδούβελης συμπληρώνοντας ότι από τις εκλογές του 2012 η Ευρωζώνη έχει δημιουργήσει αντιστάσεις στο σενάριο εξόδου μιας χώρας από το ευρώ εννοώντας, κατά το Bloomberg, ότι το ενδεχόμενο εξόδου δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται ως διαπραγματευτικό χαρτί από οποιαδήποτε κυβέρνηση.

«Όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα έχουν ανακοινώσει ότι πρόθεσή τους είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, οπότε υποθέτω ότι οι πολιτικές τους θα δείχνουν προς αυτό τον δρόμο. Το πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό, αυτό είναι μια διαφορετική ερώτηση» συνεχίζει την τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών.

Κατά τον κ. Χαρδούβελη η ροή των φορολογικών εσόδων έχει επιβραδυνθεί το τελευταίο διάστημα λόγω της εκλογικής αβεβαιότητας.

Αναφερόμενος στο πλεόνασμα ο κ. Χαρδούβελης σημειώνει ότι θα κινηθεί στα επίπεδο του 1,5% του ΑΕΠ, επίδοση που είναι ευθυγραμμισμένη με τους στόχους του Μνημονίου λόγω των «μαξιλαριών» που υπάρχουν μέσα σε αυτό μολονότι είναι εκτός στόχων (στο 1,8% η πρόβλεψη).

Όσον αφορά την εκροή καταθέσεων ο κ. Χαρδούβελης υποστηρίζει ότι «όλα είναι υπό έλεγχο» ενώ για το ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι είναι «πολιτικά απαράδεκτο για τους δανειστές. Αντίθετα, σημειώνει, «χώρος για ανάσα» θα μπορούσε να δημιουργηθεί από την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής ενώ παράλληλα η χώρα μας θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί και τις συνθήκες ρευστότητας, από τη μετατροπή των δανείων από κυμαινόμενου σε σταθερού επιτοκίου.

«Η υπευθυνότητα μεταμορφώνει οποιονδήποτε κυβερνά αυτή τη χώρα και υποθέτω ότι η λογική στο τέλος θα επικρατήσει. «Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει τόσο χρόνο» καταλήγει ο υπουργός Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα