Γιατροί συνταγογραφούσαν φάρμακα σε πεθαμένους!

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας διενεργήθηκε αστυνομική έρευνα, με σκοπό τη διακρίβωση τέλεσης υποθέσεων απάτης σε βάρος του Δημοσίου, από πρόσωπα (φυσικά και νομικά) που σχετίζονται με το σύστημα υγείας. Η προανάκριση, η οποία διήρκησε περισσότερο του ενός έτους, υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή στις 12-06-2014.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία των περιπτώσεων απάτης που εξιχνιάσθηκαν, προκύπτει ότι η ζημία εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου υπερβαίνει το ποσό των 150.000 €.

Ειδικότερα, από το προανακριτικό υλικό που συλλέχθηκε σε συνδυασμό με στοιχεία που προέρχονται

από τα αρχεία δημοσίων Υπηρεσιών, εξακριβώθηκαν τα εξής:

Διαπιστώθηκε η δυνατότητα συνταγογράφησης σε ασφαλισμένους που είχαν αποβιώσει, εφόσον οι Αριθμοί Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) τους δεν είχαν διαγραφεί/αφαιρεθεί από το σύστημα «e-syntagografisi» και εξακριβώθηκε ότι 51 ιατροί είχαν συνταγογραφήσει σε αποβιώσαντες ασφαλισμένους ή συνταξιούχους του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (Ν.Α.Τ.) το διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου 2012.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι πλήθος συνταγών, τουλάχιστον 2.585, είχαν συνταγογραφηθεί σε αποβιώσαντες συνταξιούχους του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Για τους ασφαλισμένους του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (Ν.Α.Τ.) ήδη διενεργούνται αυτοτελείς Προκαταρκτικές Εξετάσεις από Πταισματοδίκες Αθηνών – Πειραιώς, ενώ για τους αντίστοιχους του Ι.Κ.Α. λόγω του μεγάλου τους αριθμού, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Έπειτα από έγγραφες καταγγελίες ασφαλισμένων, εξακριβώθηκε ότι υπήρξαν συνταγογραφήσεις εν αγνοία των ασφαλισμένων και οι σχετικές καταγγελίες απεστάλησαν και ήδη διερευνώνται από την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υπηρεσιών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α.).

Original article: Γιατροί συνταγογραφούσαν φάρμακα σε πεθαμένους!.

Keywords
Τυχαία Θέματα