Γιατί ξένοι επενδυτές και θεσμοί βλέπουν «φως» στην Ελλάδα

Στο ραντάρ των επενδυτών μπαίνει η Ελλάδα, καθώς εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μια περίοδο μειωμένου οικονομικού και πολιτικού ρίσκου, με μεγάλα περιθώρια επενδυτικών κερδών.

Από τον Prem Watsa, έως τη Wall Street Journal και την Deutsche Bank, τα μηνύματα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι θετικά, εν όψει της επιστροφής στις αγορές και της εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο

του 2018.

H ελληνική κυβέρνηση ποντάρει σε ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας που θα της επιτρέψει να τελειώσει το πρόγραμμα χωρίς πιστοληπτική γραμμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, η αρχή θα γίνει πιθανότατα τον Ιανουάριο με ένα επταετές ομόλογο και, συνολικά, σχεδιάζεται η έκδοση δύο ή τριών τίτλων έως το καλοκαίρι με στόχο την άντληση 6 δις ευρώ.

Μήνυμα αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία αλλά και για τη Eurobank έστειλε μέσω συνέντευξής του στο Bloomberg, ο μεγαλομέτοχος της τράπεζας Prem Watsa.

“Έχουμε χάσει πολλά χρήματα στην Ελλάδα. Είμαστε όμως μακροπρόθεσμοι επενδυτές. Οι επενδύσεις μας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Eurobank, της Grivalia,του Μυτιληναίου και του Praktiker κόστισαν 1,3 δις.δολάρια. Το fair value των επενδύσεων αυτών το Δεκέμβριο του 2016 ήταν 648 εκατ. δολάρια. Παρόλα αυτά για τους επενδυτές αξίζει τον κόπο να εξετάσουν με προσοχή την Ελλάδα”, δηλώνει.

Ο CEO της Fairfax Financial Holdings Ltd επιμένει στο ελληνικό του “στοίχημα” , δηλώνοντας βέβαιος για θετική στροφή στην πορεία της Eurobank.

“H Eurobank είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένη. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχωρούν, η τράπεζα είναι κερδοφόρα και επομένως πιστεύω ότι τα επικείμενα stress tests θα πρέπει να πάνε καλά” , δήλωσε, τονίζοντας ‘οτι:

“Για αυτό το μέγεθος της τράπεζας, η τιμή της μετοχής είναι πολύ χαμηλή. Έχει χρηματιστηριακή αξία 1,6 δισ. ευρώ και περισσότερα από 60 δισ. ευρώ στοιχεία ενεργητικού”.

Η Ελλάδα, ο τόπος όπου πρωτοεμφανίστηκε η κρίση κρατικού χρέους στην Ευρώπη, φαίνεται τελικά ότι ξεφεύγει από την εποχή της διάσωσής της, ανέφερε η Wall Street Journal.

Οι επενδυτές που είναι “πεινασμένοι” για αποδόσεις, έχουν βάλει στα ραντάρ τους την Ελλάδα, παρατηρεί. Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας αναμένεται να λήξει τον Αύγουστο του 2018, ενώ η πρόσφατη αξιολόγηση κινείται ομαλά, σε αντίθεση με τις προηγούμενες.

Βέβαια, η κορύφωση της κρίσης ήταν το 2015, όταν υπήρξε το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών και η επιβολή ελέγχων κεφαλαίου.
Η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης θα μπορούσε να είναι οικονομικό όφελος καθώς και πολιτικό βραβείο.

Τα χρόνια των συγκρούσεων με την Ευρώπη επηρέασαν σημαντικά το επενδυτικό κλίμα και τη δραστηριότητα στην Ελλάδα.
Φυσικά, η οικονομία της Ελλάδας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις: έχει μόλις αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και έχει το βαρύτερο χρέος οποιουδήποτε ευρωπαϊκού κράτους, παρόλο που οι μακρές διάρκειες για τα δάνεια διάσωσής της προσφέρουν κάποιο περιθώριο.

Αλλά η κατεύθυνση της χώρας είναι ενθαρρυντική, αναφέρει η Wall Street Journal. Η Ελλάδα έχει καταγράψει τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης το 2017 για πρώτη φορά μετά την κρίση.

Η ανεργία, αν και εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλή σε ποσοστό άνω του 20%, έχει μειωθεί από το ρεκόρ του 28%.
Οι τραπεζικές καταθέσεις, ενώ μειώθηκαν κατά 45% από την αιχμή τους, σταθεροποιήθηκαν και αυξήθηκαν 4,4% φέτος στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015 και οι τράπεζες άρχισαν να επιστρέφουν στις αγορές ομολόγων.

Η Ελλάδα του 2018 βλέπει επιτέλoυς φως στην άκρη του τούνελ αναφέρει η Deutsche Bank σε έκθεσή της για την ελληνική οικονομία και εκτιμά ότι η έξοδος από τα προγράμματα στήριξης μπορεί να είναι «καθαρή», δηλαδή χωρίς να χρειαστεί προληπτική γραμμής στήριξης.

Μετά από σχεδόν 8 χρόνια ακραίων οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών έκτακτων μέτρων, η επιτυχής διαχείριση της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα χρηματοδότησης θα είναι σημαντική για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης, σημειώνουν οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας.

Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό τα πολιτικά κίνητρα μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαίων πιστωτών είναι ευλόγως ευθυγραμμισμένα, γεγονός το οποίο στρώνει το έδαφος για μια επιτυχημένη ελληνική έξοδο από την εποχή των Μνημονίων τον Αύγουστο του 2018, καθιστώντας αυτό το σενάριο βασική υπόθεση.

Μια επιτυχημένη έκβαση θα απαιτήσει την πλήρη εκταμίευση των υπολοίπων δανείων στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, μειωμένο ρόλο για το ΔΝΤ, περιορισμένο, υπό όρους και κλιμακωτή απομείωση χρέους και μια δυνητικά λιγότερο επιθετική δημοσιονομική προσαρμογή από αυτήν που προβλέπεται στο σημερινό σενάριο του προγράμματος. Όπως εκτιμά η Deutsche Bank, λόγω των πολύ χαμηλών χρηματοδοτικών αναγκών που έχει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, η καθιέρωση μιας προληπτικής χρηματοδότησης μετά τη λήξη του προγράμματος έχει μικρές πιθανότητες.

Μια επιτυχημένη έξοδος μπορεί να οδηγήσει τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει πρόωρες εκλογές στο δ’ τρίμηνο του 2018, δεδομένου ότι θα υπάρξει περισσότερη λιτότητα το 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα