Γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε “ομηρεία” – Η κυβέρνηση, οι δανειστές και οι Κεντρικές Τράπεζες

ΑΠΟΨΗ: Θεατές στο ίδιο έργο συνεχίζουμε να είμαστε στο ελληνικό χρηματιστήριο, με υποτονικές συναλλαγές, τραπεζικές ρευστοποιήσεις και επιλεκτικές μοχλεύσεις άλλων δεικτοβαρών μετοχών για την ελαχιστοποίηση των απωλειών σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνέχισης των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές ώστε να ολοκληρωθεί η εκπλήρωση των προαπαιτουμένων για τη λήψη της υποδόσης.

Με το ζήτημα των NPLs να παραμένει σε εκκρεμότητα,

της διοίκησης του νέου φορέα αποκρατικοποιήσεων να μην κλείνει, των φορέων που θα ενσωματωθούν να είναι ανοικτό κοκ.

Εκ του αποτελέσματος, προκύπτει ότι η κυβερνητική στροφή προς τον αναγκαίο ρεαλισμό σε σχέση με την υιοθέτηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, με αιχμή τις ιδιωτικοποιήσεις, προωθείται μόνο όταν τα χρονικά περιθώρια γίνονται ασφυκτικά για την ελληνική οικονομία ! Υπό αυτή την, έννοια, θα απαιτηθεί πρόσθετος χρόνος για τη λήψη αποφάσεων…

Ευλόγως, το ελληνικό χρηματιστήριο βιώνει συνθήκες ομηρείας, με τους ξένους επενδυτές να μην επιθυμούν τη δραστηριοποίησή τους ενόσω η ορατότητα γύρω από την προοπτική της δεύτερης αξιολόγησης, που θα ανοίξει την προοπτική για αγορές και ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ αλλά και τη συζήτηση αναδιάρθρωσης του χρέους, παραμένει χαμηλή. Επιπλέον, η γερμανική άποψη περί το άνοιγμα της συζήτησης για το ελληνικό χρέος οδηγεί το θέμα στο επόμενο φθινόπωρο, μετά δηλαδή τις εκλογές δυσκολεύοντας περισσότερο την προοπτική επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.

Σαν αποτέλεσμα, οι τιμές στόχοι των ελληνικών τραπεζών που ανακοινώνουν οι διεθνείς επενδυτικές τράπεζες συνεχίζουν να είναι χαμηλότερες αφού η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω επιδείνωσης της ποιότητας του χαρτοφυλακίου τους, ενώ το rebalancing τριών ελληνικών μετοχών από τους δείκτες Euro- Stoxx 600 θα συνεχίσει να προκαλεί αναταράξεις μέχρι τις 19/9. Επιβαρύνεται έτσι περαιτέρω η τεχνική εικόνα της αγοράς που καλείται να υπερασπιστεί την περιοχή των 550 μονάδων σε μια άνιση προσπάθεια ενόσω τα δεδομένα δεν αλλάζουν.

Στο διεθνές περιβάλλον, η νευρικότητα καλά κρατεί καθώς η στάση των μεγαλύτερων Κεντρικών Τραπεζών είναι αμφίσημη και σιβυλλική, με την Ιαπωνική να είναι πιο συγκεκριμένη.

Η Federal Reserve αφήνει ανοικτό να αυξήσει τα παρεμβατικά της επιτόκια πριν το Δεκέμβριο, προοπτική μάλλον απίθανη, ενώ η ΕΚΤ μεταθέτει τις αποφάσεις της για επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που λήγει το Μάρτιο 2017, στο επόμενο διάστημα.

Έτσι, συντηρείται η φιλολογία περί τη νομισματική πολιτική που όμως έχει ήδη ολοκληρώσει τη δυνατότητά της να επιδράσει στην πραγματική οικονομία καθώς τα επιτόκια είναι αρνητικά, μεταφέροντας το μήνυμα ότι την ευθύνη των πρωτοβουλιών έχουν πλέον οι κυβερνήσεις σε σχέση με τις αναγκαίες δράσεις (δημοσιονομικού ή διαρθρωτικού χαρακτήρα) που θα ενισχύσουν την προοπτική επιτάχυνσης της οικονομικής μεγέθυνσης στις δυτικές οικονομίες.

Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα