Γιατί η Φινλανδία λέει “ΌΧΙ” στην Ελλάδα – Αν πει “ΝΑΙ” πέφτει η κυβέρνηση!

Ρητή εντολή έχει λάβει από τη φινλανδική κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ να μην εγκρίνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά, για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα.

Η ιστοσελίδα της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας της χώρας, Helsigin Sanomat, αναφέρει ότι η θέση και του Στουμπ, αλλά και του πρωθυπουργού της χώρας, Γιούχα Σίπιλα, είναι αρκετά δυσχερείς καθώς το κόμμα «Αληθινοί Φινλανδοί» που χαρακτηρίζεται από αντιευρωπαϊκές και βαθιά συντηρητικές θέσεις, απείλησαν να αποχωρήσουν

από τη συγκυβέρνηση, αν ο Στουμπ, αλλάξει τη στάση του και φανεί θετικός προς τις ελληνικές προτάσεις.

«Τα προτεινόμενα αυτή τη στιγμή μέτρα δεν είναι επαρκή και αυτό αποτυπώνεται και στις σκέψεις εκπροσώπων άλλων χωρών», είπε ο Στουμπ, μετά τη διακοπή των συνομιλιών χτες το βράδυ.

ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ 74% ΤΩΝ ΦΙΝΛΑΝΔΩΝ!

Ως οι σφοδρότεροι επικριτές της Ελλάδας εμφανίζονται οι Φινλανδοί, όπως καταδεικνύει δημοσκόπηση της βρετανικής εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov, σύμφωνα με την οποία, η φινλανδική κοινή γνώμη τάσσεται απόλυτα εχθρική σε οποιεσδήποτε παραχωρήσεις στην Ελλάδα και ειδικά στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα, οι Φινλανδοί πολίτες εμφανίζονται ως οι πιο σκληροί απέναντι στη Ελλάδα, συγκριτικά με πολίτες πέντε άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ στο ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ξεπερνούν ακόμα και τους Γερμανούς σε αντιδράσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι εσωτερικές πιέσεις στη Φινλανδία είναι πολλές και σοβαρές, καθώς οι ακροδεξιοί Αληθινοί Φινλανδοί, έχουν απειλήσει να αποχωρήσουν από τον κυβερνητικό συνασπισμό αν αποφασιστεί νέα βοήθεια για την Αθήνα, εξέλιξη που θα έριχνε τη φινλανδική κυβέρνηση.

Η έρευνα διεξήχθη σε έξι χώρες μεταξύ 6 και 10 Ιουλίου, δηλαδή αμέσως μετά το δημοψήφισμα της περασμένης εβδομάδας και είχε δείγμα 6.818 άτομα.

Το 73% των Φινλανδών ερωτηθέντων κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση και τις προκατόχους της για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα. Συγκριτικά, στη Δανία το ποσοστό ήταν 70%, στη Σουηδία 65%, στη Γερμανία 59%, στη Βρετανία 38% και τη Γαλλία 33%.

Παράλληλα, το 74% των Φινλανδών, δήλωσε ότι οι πιστωτές θα πρέπει να επιμείνουν στους όρους της διάσωσης, όπως είχαν αρχικά συμφωνηθεί, με μόλις 14% να υποστηρίζει την επαναδιαπραγμάτευση και τη μείωση του χρέους για την Ελλάδα. Συγκριτικά στη Δανία το ποσοστό είναι 64%, στη Γερμανία 61%, στη Σουηδία 53%, στη Γαλλία 41% και στη Βρετανία 38%.

Keywords
Τυχαία Θέματα