Γιατί η Ελλάδα πήρε 6,8 και όχι 8,1 δις – Μας έδωσαν 5,3 για να τους …πληρώσουμε και 1,5 για εσωτερικές ανάγκες

08:11 9/7/2013 - Πηγή: BankWars

Το ποσό της δόσης που εγκρίθηκε στην Ελλάδα από το Eurogroup ανέρχεται τελικά σε 6,8 δισ. ευρώ, αντί για 8,1 δισ. ευρώ. «Κουρεύτηκε» από τους Γερμανούς, τους Ολλανδούς και τους Φινλανδούς, με το επιχείρημα ότι to 1,3 δις αποτελούσε πρόσθετη χρηματοδότηση εκτός προγράμματος, η οποία δεν θα πέρναγε από τα κοινοβούλιά τους.

Πράγματι, η Έκθεση της τρόικας που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, αναφέρει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του τρίτου τριμήνου

είναι συνολικού ύψους 6,8 δισ ευρώ. Από αυτά, μόνο το 1,5 δισ ευρώ αφορά σε εσωτερικές ανάγκες και συγκεκριμένα στην εξόφληση οφειλών του Δημοσίου, ενώ όλα τα υπόλοιπα αφορούν στη πληρωμή τόκων και στη λήξη ομολόγων! Συγκεκριμένα, 2 δισ ευρώ απαιτούνται για τις πληρωμές τόκων, 2,8 δισ ευρώ απαιτούνται για πληρωμές ομολόγων που λήγουν και άλλα 700 εκατ. ευρώ για την εξόφληση μέρους των οφειλών προς το ΔΝΤ!

Η Ευρωζώνη θα δώσει στην Ελλάδα 3 δισ. ευρώ, οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών θα επιστρέψουν κέρδη ύψους 2 δισ. ευρώ, που είχαν από ελληνικά ομόλογα, και το ΔΝΤ θα δώσει από την πλευρά του 1,8 δισ. ευρώ. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 6,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα χρήματα της Ευρωζώνης και των κεντρικών τραπεζών θα δοθούν τμηματικά. Η Ελλάδα θα λάβει 2,5 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη στο τέλος του μήνα και άλλα 500 εκατ. τον Οκτώβριο. Από τις κεντρικές τράπεζες θα πάρει 1,5 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου και τα υπόλοιπα 500 εκατ. τον Οκτώβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα