Γιατί η HSBC “βλέπει” μεγάλη αύξηση κερδών για τις μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών

Τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου καταδεικνύουν διψήφια αύξηση κερδών για τις μετοχές εταιρειών σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αναφέρει σε έκθεσή της η HSBC.

Όπως σημειώνει, η Ευρώπη αναμένεται να καταγράψει αύξηση κερδών ανά μετοχή της τάξης του 13% από έτος σε έτος, ενώ υπάρχουν σημάδια ότι τα περιθώρια κέρδους ανακάμπτουν.

Στις ΗΠΑ, αν και τα νούμερα είναι ισχυρά, οι αναλυτές έχουν αρχίσει να αναθεωρούν προς τα κάτω τις

προβλέψεις τους.

Ως παράγοντες που ευνοούν την αύξηση των κερδών ανά μετοχή, η HSBC σημειώνει ότι:

Η στάσιμη ανάπτυξη είναι καλύτερη από την αρνητική ανάπτυξη. Αναμένει ότι η αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη θα είναι 0,7% φέτος. Μικρή άνοδος, ωστόσο εικόνα βελτίωσης από την περσινή ύφεση του 0,4%.Η ισοτιμία δίνει την ώθηση. Το ευρώ ήταν μέχρι τώρα εμπόδιο για το σύνολο των κερδών το 2013 και το α’ εξάμηνο του 2014, αλλά τώρα έχει γυρίσει σε παράγοντα ώθησης. Εχει χάσει 4,4% από τα υψηλά Μαρτίου και αυτό έδωσε μια μικρή ώθηση στα κέρδη γ’ τριμήνου. Αν αυτό δεν αλλάξει η ώθηση θα είναι μεγαλύτερη κατά το δ’ τρίμηνοΟι μικρές πιέσεις από πλευράς κόστους. Η πολιτικής της ΕΚΤ και οι αποδόσεις κρατούν κοντά στο μηδέν τα κόστη χρηματοδότησης, ενώ παράλληλα η χαμηλότερη αύξηση μισθών και ο αποπληθωρισμός στις τιμές των εμπορευμάτων κρατούν υπό έλεγχο τις πιέσεις του κόστους. Αυτό αναμένεται να φέρει αύξηση στα περιθώρια κέρδους, σημειώνει ο οίκος.

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, το πιο σημαντικό είναι η αντίθεση μεταξύ των ισχυρών αποτελεσμάτων και της αδυναμίας αναθεώρησης των κερδών. Το 79% των εταιρειών ξεπέρασαν τις προβλέψεις, ωστόσο οι υποβαθμίσεις είναι περισσότερες σε σχέση με τις αναβαθμίσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα