Γερμανία: Μετά την Uniper και η εισαγωγέας αερίου VNG ζητά κρατική βοήθεια

Η γερμανική VNG, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, ζήτησε σήμερα οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση και έγινε η τελευταία ευρωπαϊκή ενεργειακή εταιρεία που ζητά κρατική στήριξη λόγω των περικοπών των προμηθειών της Μόσχας, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ενώ η εταιρεία δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες, αυτό θα

μπορούσε θεωρητικά να περιλαμβάνει αίτημα για μεταφορά μέρος της ιδιοκτησίας στο κράτος σύμφωνα με τα μέτρα σταθεροποίησης που καλύπτονται από τον νόμο της Γερμανίας για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

“Μέχρι την έναρξη του ρωσικού επιθετικού πολέμου, η VNG ήταν ένας υγιής εταιρικός όμιλος που συνέβαλε στην ασφάλεια εφοδιασμού φυσικού αερίου στη Γερμανία”, δήλωσε η VNG, η οποία ανήκει κατά 74% στη γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας EnBW.

“Οι επιπτώσεις του ρωσικού πολέμου στις ενεργειακές αγορές έφεραν τη VNG σε ολοένα και πιο κρίσιμη οικονομική κατάσταση χωρίς δική της υπαιτιότητα”, πρόσθεσε η VNG.

Η γερμανική κυβέρνηση θα επανεξετάσει την αίτηση και εργάζεται για τη σταθεροποίηση της εταιρείας, δήλωσαν εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομίας, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο δεν γνωρίζει ότι έχουν υποβληθεί πρόσθετες αιτήσεις ενίσχυσης από ενεργειακές εταιρείες.

“Βρισκόμαστε σε πολύ, πολύ καλό δρόμο και αυτό θα επιλυθεί σύντομα”, δήλωσε την σήμερα στις Βρυξέλλες ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σχετικά με τις συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και της VNG.

Όπως και η Uniper, η οποία τον Ιούλιο εξασφάλισε κυβερνητική διάσωση, συνολικού ύψους πλέον 19 δισ. ευρώ, η VNG έχει πληγεί από την απότομη μείωση των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου, αναγκάζοντάς την να καλύψει το κενό στην αγορά spot σε πολύ υψηλότερες τιμές.

Keywords
Τυχαία Θέματα