Γεράσιμος Αρσένης: Σήμερα στις 16.00 η κηδεία παρουσία Παυλόπουλου – Τσίπρα

Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα ψαλεί στον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη στο Κολωνάκι, σήμερα Πέμπτη στις 16.00, η εξόδιος ακολουθία για τον εκλιπόντα Γεράσιμο Αρσένη, πρώην υπουργό και κορυφαίο στέλεχος των κυβερνήσεων του Α.Παπανδρέου.

Η κηδεία του πρώην υπουργού θα γίνει δημοσία

δαπάνη. Θα αποδοθούν τιμές εν ενεργεία υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Αντί στεφάνου, η οικογένειά του παρακαλεί όποιος επιθυμεί να καταθέσει δωρεά στον τραπεζικό λογαριασμό Υποτροφιών του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη μνήμη του Γεράσιμου Δ. Αρσένη (ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ IBAN GR1001103150000031554540182).

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ

Γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το 1931. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης των Η.Π.Α. (MIT), στην Οικονομική Επιστήμη. Εργάστηκε σαν οικονομολόγος στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), στη Νέα Υόρκη και στη Γενεύη. Διετέλεσε διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών του Κέντρου Ερευνών του Ο.Ο.Σ.Α. στο Παρίσι (1964 – 1966) και διευθυντής στον Οργανισμό του Ο.Η.Ε. για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (United Nations Conference on Trade and Development, UNCTAD) από το 1967 ως το 1980.

Ως διευθυντικό στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών, ανέλαβε πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο, σε συνεργασία με διάφορες σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, και υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας για μια «Νέα Διεθνή Οικονομική Τάξη Πραγμάτων» (New International Economic Order, NIEO), μια τελικά ατελέσφορη προσπάθεια να εγκαθιδρυθεί ένα νέο και πιο προοδευτικό διεθνές οικονομικό σύστημα.

Το 1981 ήρθε στην Ελλάδα και ανέλαβε την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος της πρώτης κυβέρνησης Παπανδρέου, ενώ παράλληλα συμμετείχε στην κατάρτιση του προγράμματος της πρώτης τετραετίας του ΠΑΣΟΚ.

Αρχικά τοποθετήθηκε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (3 Νοεμβρίου 1981 – 20 Φεβρουαρίου 1984). Στην κυβέρνηση εισήλθε τον Ιούλιο του 1982, με τον πρώτο ανασχηματισμό.

Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Οικονομίας (5 Ιουλίου 1982 – 26 Ιουλίου 1985), Οικονομικών (27 Μαρτίου 1984 – 26 Ιουλίου 1985) και Εμπορικής Ναυτιλίας (5 Ιουνίου 1985 – 26 Ιουλίου 1985). Όταν ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας το 1982, διατήρησε και τη θέση του διοικητή της ΤτΕ, γεγονός που του έδωσε το προσωνύμιο «τσάρος της οικονομίας».

-Το 1985 παραιτήθηκε από υπουργός διαφωνώντας με τον Α.Παπανδρέου σε θέματα οικονομικής πολιτικής και υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανέλαβε ο Κώστας Σημίτης.

-Τον Μάρτιο του 1986 διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ επειδή ασκούσε κριτική στην κυβερνητική πολιτική με ομιλίες ανά την Ελλάδα. Το ίδιο έτος ίδρυσε το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (Ε.Σ.Κ.) το οποίο απέτυχε εκλογικά.

-Στο ΠΑΣΟΚ επέστρεψε το 1989.

Το 1993, με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ανέλαβε υπουργός Εθνικής Άμυνας (13 Οκτωβρίου 1993 – 25 Σεπτεμβρίου 1996).

Με την αποχώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου από την πολιτική, διεκδίκησε με αξιώσεις την ηγεσία του κόμματος τον Ιανουάριο του 1996, την οποία έχασε από τον Κώστα Σημίτη.

«Γιώργο χάσαμε»

Στις 19 Ιανουαρίου του 1996 ο Γεράσιμος Αρσένης διεκδίκησε την πρωθυπουργία απέναντι στον Κώστα Σημίτη και στον Άκη Τσοχατζόπουλο. Στην ψηφοφορία που έγινε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο Αρσένης έλαβε 50 ψήφους έναντι 53 που έλαβαν οι άλλοι δύο συνυποψήφιοί του. Ο Γεράσιμος Αρσένης αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο και οι περισσότεροι βουλευτές που τον στήριξαν ψήφισαν υπέρ του μετέπειτα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Ο ίδιος ο Γεράσιμος Αρσένης δεν πήρε θέση δημοσίως υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου και αντιμετώπισε το αποτέλεσμα με εντυπωσιακό χιούμορ διηγούμενος ανέκδοτο με πρωταγωνιστή έναν Κεφαλονίτη που κατέληγε με τη ρήση «Γιώργο χάσαμε».

Ο Γεράσιμος Αρσένης ήταν αυτός που θεωρούνταν πιο κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου εκείνη την εποχή, παρά την παλαιότερη διαφωνία τους: τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του Λούκα Κατσέλη διατηρούσαν πολύ φιλικές σχέσεις με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (25 Σεπτεμβρίου 1996 – 13 Απριλίου 2000) στην κυβέρνηση Σημίτη.

Οι μεταρρυθμίσεις του προκάλεσαν κύμα καταλήψεων από μαθητές Λυκείου, αλλά πολλές από αυτές τελικά υιοθετήθηκαν και από τα δύο μεγάλα κόμματα. Αντικαταστάθηκε το 2000 από τον Πέτρο Ευθυμίου.

Σύζυγος της σημερινής προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Λούκας Κατσέλη, ο Γεράσιμος Αρσένης διατέλεσε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα